fbpx

Champagneskolan 9 – Juhlins 100-poängskala – hur fungerar den? [swe]

Richard Juhlin

Richard Juhlin

Det är tämligen vanskligt att göra en bedömning av producenternas enskilda kvalitet, då vissa producenter har ett mycket ojämnt sortiment. Vissa kan göra en fantastisk standardchampagne utan att ha möjlighet att göra årgångsvin överhuvudtaget. Eftersom priser på olika marknader varierar så kraftigt har jag avstått från prisuppgifter.

PRISVÄRDHET är dessutom något högst subjektivt. För vissa kan en sparad krona vara höjden av tillfredsställelse trots att kvaliteten blir lidande. Enkelt uttryckt är det konsumentens generositet mot sig själv eller brist på sådan som styr, tillsammans med plånbokens omfång och vinintressets styrka. Att konstatera att ett vin kostar mycket pengar kan vara en saklig bedömning. Att däremot säga att det är dyrt är en subjektiv värdering. Av den anledningen skippar jag även en sådan bedömning. Jag tycker helt enkelt att det är omöjligt att tala om för folk vad som är prisvärt för dem. Jag nöjer mig att enbart uttrycka vad min näsa och mina smaklökar upplever och försöka förmedla det på bästa tänkbara sätt. 

FOKUS i mina texter ligger i första hand på producentens nuvarande portfölj. De första frilagda stjärnorna bedömer således endast de aktuella vinerna medan stjärnorna inom parentes är en bedömning av producenten med den historiska ryggsäcken inbakad. Jag använder mig av en skala från 1 till 5 stjärnor för de allra främsta producenterna i området. Min subjektiva bedömning av de enskilda vinerna bygger på seriösa provningar av fler än 12,000 olika champagner och är därmed den överlägset mest omfattande utvärdering som någonsin gjorts av champagne. 

DUBBLA POÄNG De aktuella vinerna får två betyg: Ett betyg för kvaliteten just nu (inom parentes, till vänster) och ett betyg för vinets kvalitet när det står på sin topp (till höger). Det är vanligt att också ange när vinet kommer att vara på topp, men eftersom champagnes mognadsålder i så hög grad är en fråga om tycke och smak har jag avstått från att göra någon sådan bedömning. 

Är det ett mycket stort intervall mellan betyget vid det senaste provningstillfället och den potentiella poängen kan man anta att vinet kräver längre tid i källaren än om förhållandet skulle vara det motsatta. Sedan får man genom egna experiment se vilket mognadsstadium som passar den personliga smaken bäst.

JUHLIN 100 POÄNGSKALA Jag har valt att arbeta med min egen Juhlinskala, som är en 100-poängsskala eftersom jag anser att det är viktigt med en så bred skala som möjligt. Ett vin som det inte är ett nöje att dricka bör enligt min mening inte få någon poäng alls. Därför börjar min skala med noll poäng. Det ska dock tilläggas att alla champagner – förutom de som är defekta – håller en så pass anständig kvalitet att de är ett visst nöje att dricka. 50 poäng är tänkt som en snittpoäng för en standardchampagne. Att snittet för denna kategori hamnar högre i boken beror på att jag har koncentrerat mig på de mest namnkunniga av de 2 347 producenterna. Hade jag haft möjlighet att prova igenom alla är jag helt säker på att snittet hamnat närmare 50-poängs­strecket. 100 poäng får den perfekta champagnen. Mitt poängsystem är inte uppdelat i delpoäng för olika egenskaper, utan avser en helhetsbedömning av vinets totala kvalitet.

För att ta del av samtliga provningsnoteringar med utförliga beskrivningar och också följa min dagliga provningsverksamhet kan du bli medlem i min klubb genom att registrera dig på www.champagneclub.com. Jag kan tänka mig att de som vant sig vid Robert Parkers eller Wine Spectators hoptryckta 100-poängsskala ratar viner under 80-poäng och fnyser åt en 68-poängare. Gör inte det! Rör det sig om en standardchampagne från områdets utkanter kan vinmakaren ha gjort ett bra jobb och vinet kan vara mycket gott om det dricks i rätt sammanhang.

Låt mig återigen påpeka att det är fråga om subjektiva bedömningar och att viner är levande produkter som ger stor flaskvariation. Till sist vill jag som vanligt påpeka att er egen smak är det allra viktigaste och att mina bedömningar inte är några universella sanningar. Ett litet tips kan vara att du antecknar dina egna poäng bredvid mina och jämför för att få bättre förståelse för dina egna preferenser. Eller ännu hellre registrerar din provning i min Champagne Hiking app och jämför både smaknotering och poäng med min bedömning.

De första stjärnorna bedömer endast de aktuella vinerna.

*****                  En perfekt producent av yttersta världsklass rakt igenom hela sitt sortiment.

****                    En fantastisk producent där vissa viner håller världsklass. 

***                      En mycket bra producent att hålla ögonen på.

**                        En bra champagneproducent.

*                          En producent vars viner ännu inte väckt mitt intresse.

( )                         Stjärnorna inom parentes är helhetsbedömningen av producenten, där även äldre viner är inräknade.

N-M                     Champagnehus med rätt att köpa druvor.

R-M                     Odlare som gör egen champagne.

C-M                     Kooperativ.

N-D                    Champagne som är gjord på druvor från en odlare och säljs under dennes egen etikett. Vinet är dock gjort av ett hus som också sköter distributionen.

bt                         Antal buteljer som produceras per år.

NV                       Non Vintage (årgångslös champagne).

%                        Vinets ungefärliga druvsammansättning. I årgångslösa viner mycket varierande från år till år. Dessutom bör det poängteras att ytterst få vinmakare fäster någon större vikt vid den procentuella druvsammansättningen, vilket förklarar att dessa uppgifter kan variera kraftigt i olika publikationer. I de fall där druvsammansättning saknas handlar det oftast om ett äldre vin där det inte gått att få tag på uppgifterna.

  • PN                       Pinot noir
  • PM                       Pinot meunier
  • CH                       Chardonnay
  • AR                       Arbanne
  • PB                       Pinot blanc
  • PG                       Pinot gris
  • PMS                    Petit meslier
  • (69)                      Vinets poäng just nu
  • 87                        Potentiell framtida maxpoäng.

POÄNGSKALAN

  • 95-100 Champagne i absolut världsklass.
  • 90-94 Enastående champagne med högklassig karaktär och stil.
  • 85-89 Mycket bra champagne med speciella kvaliteter.
  • 80-84 En riktigt bra champagne.
  • 70-79 Hög kvalitet för standardchampagne och normal nivå för årgångschampagne.
  • 60-69 God kvalitet för standardchampagne och något låg för årgångschampagne.
  • 50-60 Genomsnittlig nivå för standardchampagne.
  • 40-50 Ej rekommenderad.
  • 20-40 Att undvika.
  • 0-20 En skam för distriktet Champagne.

När betyget är (0) 0 poäng innebär det antingen att vinet är passé och madeiriserat eller att de flaskor som jag har kommit åt att prova har varit defekta. Det ska dock betonas att friska flaskor kan finnas i omlopp.

Stay tuned Sign Up