fbpx

Champagneskolan 7 – Att öppna och servera en flaska champagne [swe]

Picture of Richard Juhlin

Richard Juhlin

Det finns givetvis en mängd olika sätt att öppna en flaska champagne på. Det djärvaste sättet att öppna en flaska champagne är kanske att hugga halsen av den med en sabel! Sabrering är förvisso kul om än farligt och  när det är fest kanske man vill höra det festliga ljudet från en smällande champagnekork. Men vill man inte spilla ut de dyrbara dropparna, kan man följa dessa råd:

TEMPERATUR Se till att flaskan har rätt temperatur (7-9°C), en kallare champagne blir nästan smaklös och en varmare tappar fräschör och mousse snabbare, även om aromerna blir större och rikare.

Personligen tycker jag att champagne smakar bäst vid 10-11°C, men man ska vara medveten om att den snabbt värms upp i rumstemperatur. Det är därför mycket bättre att servera vinet för kallt än för varmt, så att gästen själv kan vänta ut den optimala dryckestemperaturen och försiktigt bekanta sig med det först något knutna vinet. Om man inte dricker i raketfart bör man kontinuerligt fylla på några stänk av väl kyld champagne. Att fräscha upp en redan utvecklad mjuk, aromrik champagne med lite livlig och pigg mousse ger den bästa smakupplevelsen. 

FOLIET Ta bort den omslutande folien ovanför perforeringen på flaskans hals. Skruva upp grimman med de numera berömda sex vridningarna samtidigt som du håller tummen på korken. 

GRIMMAN När hela grimman är borta, tar du stadigt tag i flaskans botten med ena handen, håller korken i den andra med tummen på toppen och de andra fingrarna vid flaskans mynning. Håll flaskan i 45 graders vinkel, vrid på flaskan, inte på korken, och håll emot med tummen. När korken lossar undviker du därmed att spilla ut vinet. Rikta aldrig en oöppnad flaska mot en person. De flesta ögonskador i Frankrike är orsakade av champagnekorkar! 

UPPHÄLLNINGEN Häll lite vin i glaset och låt skummet lägga sig. Det är nu mycket lättare att hälla upp rätt mängd utan att tappa mousse. Precis som öl skummar champagne mindre om man häller på redan befintlig dryck. Kolsyran stannar kvar i vätskan.Fyll glaset till drygt hälften.

Ställ tillbaka flaskan i ishinken/kylskåpet.

När du serverar ser det elegant ut om du häller med en hand. Det klassiska greppet är med tummen i inbuktningen av flaskans botten och de övriga fingrarna runt flaskans kant som stöd.

Stay tuned Sign Up