fbpx

X-ristmas bottles? [swe]

Björnstierne Antonsson

Björnstierne Antonsson

Snart första advent och de stora helgerna står för dörren. Julklappar att fixa, planera drycken till jul och nyår… Vi är verkligen inte bortskämda i Sverige att kunna handla lite mogna bubblor från dessa två kanoner. Nätvinhandeln Winefinder erbjuder en flora av nyinkomna skönheter. Först till kvarn …

BOLLINGER De erbjuder en serie Bollinger R.D. i olika format från årgången 1976 och framåt. De har också hittat ett parti La Grande Année från suveräna 2002. Från Bollinger kommer också några lådor av mytomspunna Vieilles Vignes Francaises!

Bollinger, La Grande Annee 2002 – 959 sek 

TASTING NOTE ‘Sedan årgång 1990 görs årgångsvinerna från Bollinger i en lite fruktigare mer persikodoftande stil med något mindre utpräglad rökighet och nötighet. Jag blev alltid mer imponerad initialt av den tidigare stilen, men det känns som skillnaderna jämnar ut sig med tiden. 2002 är väldigt fruktig och lite hal i nuläget, men jag är övertygad att fruktigheten kommer att läga sig och att vi får uppleva en djupare skönhet med tiden. Fantastisk på magnum.’ RJpoints 94(96)

Bollinger, R.D. 1990 – 3 495 sek  Bollinger, R.D. Magnum 1990 – 9,495 SEK 

TASTING NOTE ‘Dovare och mäktigare än den exotiska Grande Année från samma år. Vinet har fått R.D.-karaktär vid det här laget och det är svårt att förutse hur länge vinet är på topp. Det som komplicerar saken ytterligare är att detta R.D.-vin kommer att degorgeras i flera olika omgångar vilket leder till att det nästan är omöjligt att veta hur utvecklad den flaskan är som man just ska dricka. En gissning är att detta vin kommer att smaka som allra bäst två år efter degorgeringen på flaska och tre till fyra år efter degorgeringen på magnum. Själva vinet har utpräglad huskaraktär med stor maskulin fyllighet, champinjontoner kombinerat med mörk choklad och fallfrukt.’ RJpoints 93(94)

Bollinger, R.D. 1996 – 3 495 sek   Bollinger, R.D. Magnum 1996 – 7,990 SEK 

TASTING NOTE ‘Ett så rikt och fruktigt vin att RD-karaktären inte bet från början. Nu mycket mörk i stilen med doft av tjära, råa champinjoner och tung mäktig smak. Dock inte lika elegant som Krug, men senast på väg ditåt.’ RJpoints 94(96)

Bollinger, R.D. Dubbelmagnum 1999 –  9,775 SEK 

TASTING NOTE ‘Viss RD-karaktär kan skönjas från start. Mer djup och svamparom samt en metallartad och trämättad ton samt mindre snäll tropisk frukt än i årgångstappning. Klart bättre än Grande Année.’ RJpoints 93(94)

Bollinger, R.D. Magnum 1976 – 18,995 SEK 

TASTING NOTE ‘Lite lättare än man kunde förvänta sig av hus och årgång. Hasselnötsaromerna och röktonerna är svagare än vanligt. 76:an litar istället till en polerad citrus-fruktighet. Ovanligt kort eftersmak. Härlig på magnum men madeiriserad senast på vanlig flaska. Hittar man däremot en helt nydegorgerad flaska från Bollinger rusar poängen i höjden.’RJpoints 93(93)

Bollinger, R.D. Magnum 1988 – 9,495 SEK 

TASTING NOTE ‘Här finns den klassiska Bollingerstilen med hasselnöt, bröd, svamp och rök. Vinet har dock knappast vunnit på sin sena degorgering. Det blir spännande att se när detta vin når sin topp. Väldigt läcker och nötig på magnum, men helt knuten och oförlöst på jeroboam. Går från klarhet till klarhet som en av de bästa Bollingerårgångarna.’ RJpoints 96(96)

Bollinger, VVF Vieilles Vignes Francaises 2000 – 5,895 SEK 

TASTING NOTE ‘Ännu en mycket imponerade historia även denna ganska exotiskt blommiga årgång. Kraftigt fullpackad med svart lakritsosande och samtidigt gräddig frukt. Underbar att få dricka i stora klunkar.’ RJpoints 95(97)

SALON Från Salon har vi årgångarna 1990 och 1999 i olika format.

Cuvée ‘S’ de Salon, Le Mesnil 1990 – 7,995 SEK 

TASTING NOTE ‘Vid fem års ålder kändes 90:an fortfarande som ett fatprov! Klockren och äpplig, med chablislika aromer och en storslagen ung frukt. I dag betydligt mer utvecklad fast samtidigt inne i en lite tråkig fas där aromer av torkat hö och malt dominerar över finess och frukt. På magnum känns vinet helt annorlunda med en nästan Dom Ruinartlik rostning och bred storhusstil. Fantastiskt lovande på magnum numera med stålig stil.’ RJpoints 93(96)

Cuvée ‘S’ de Salon, Le Mesnil 1999 – 2,099 SEK  Cuvée ‘S’ de Salon magnum, Le Mesnil 1999 –  5,897 SEK 

TASTING NOTE ‘Early days och omöjligt att riktigt veta vart vinet tar vägen. Men den kvalificerade gissningen är att alldeles för många kommer att knapra i sig pavorna på tok för tidigt och försvara det med att vinet är relativt flirtigt och tillgängligt för att vara en Salon. Här finns ju mandarin och ananas redan. Mineraliteten är bedövande stenig och smörigheten har bara börjat linda in kritan. Nötigheten och djupet kräver tålamod om man ska få uppleva, För tro mig det kommer att komma en vacker dag i framtiden.’ RJpoints 93(96)

Stay tuned Sign Up