fbpx

Champagne-tower @ Gulddrakengalan’15 [swe]

Björnstierne Antonsson

Björnstierne Antonsson

1 Tower | 2 sommeliers | 506 champagne coups | 92 bottles of champagne | 80 kilos | 1 gala evening

92 flaskor Champagne på 13 sekunder! Nåja, det tog egentligen 3 timmar…

https://www.dn.se/webb-tv/klipp/gulddraken/ar-detta-sveriges-storsta-champagnetorn/

Det kan vara ett svenskt rekord ni ser i filmen. Ett elva våningar högt champagnetorn byggt med över 500 glas. Champagnetorn är egentligen ett gammalt effektsökeri, precis som sabreringen. Exempelvis i början av 1900-talet, när champagneglasen till skillnad mot dagens smala flöjtglas var vida (formade efter Marie Antoinettes bröst, om man får tro Björnstierne) och livsstilen var dekadent och extravagant (den ryska kaviaren importerades tonvis), var det inte ovanligt. Numera verkar man mest hitta dem på kryssningsfartyg.

Jag har sett något youtube-klipp med 35000 glas. Men de hällde aldrig någon champagne i glasen. Jag tror det här är Stockholmsrekord i alla fall. Jag har i alla fall inte byggt högre än fem våningar tidigare, säger Björnstierne Antonsson, sommelierprofil i Stockholmsvimlet, som byggt tornet tillsammans med en annan profil, Erik Videgård, som fick storstadsborna att äta asiatiskt på ställen som En havtrappa plus gård och East. De två jobbade tillsammans i mitten av 1990-talet på krogen Videgård och nu har deras vägar korsats igen på Café Egoïste i Moodgallerian. Björnstierne klirrar i glasen i champagnebaren torsdagar och fredagar och Erik uppfinner tilltugg.

DN håller på svenskt rekord innan vi blir motbevisade och faktum är att DN hittade ett ännu högre världsrekord. I lilla Wijnegem i Belgien byggde man år 2008 ett 63 våningar högt torn med hjälp av 43,680 glas, men också här utan att fylla med champagne.

Champagnetorn är egentligen ett gammalt effektsökeri, precis som sabreringen. Exempelvis i början av 1900-talet, när champagneglasen till skillnad mot dagens smala flöjtglas var vida (formade efter Marie Antoinettes bröst, om man får tro Björnstierne) och livsstilen var dekadent och extravagant (den ryska kaviaren importerades tonvis), var det inte ovanligt. Numera verkar man mest hitta dem på kryssningsfartyg.

Just det här tornet är byggt i Kmärkts lunchrestaurang i Garnisonen, en test inför måndagen då det blir skarpt läge på Gulddrakegalan. Men det går ju faktiskt att bygga ett torn med bara fem glas för en enda champagneflaska. Eller för ett födelsedagsfirande för säg 50 personer. Glas finns ju att hyra.

Är man bara noggrann i början och får vinklarna rätt så går det bra, säger Erik Videgård.

Och att man är väldigt metodisk hela vägen. Slarvar man i grunden blir det tokigt i längden, fyller Björnstierne Antonsson i.

Champagne ska gärna serveras kyld ner till närmare noll. Erik funderar på om de måste skaffa handskar med gummi på fingrarna för att så snabbt som möjligt kunna hälla upp över hundra flaskor. men de enas om att försöka utan, för känslans skull. Att tappa en flaska över champagnetornet är inte ett alternativ.

Annars går planeringen bra. Att bygga tog 42 minuter, hälla tog 47. Men detta var vanligt kolsyrat vatten. Champagnebubblor gör att det tar längre tid, särskilt söt champagne – som i det här fallet, en white label från Lanson.

Det är ju sex atmosfärers tryck i en champagneflaska när man öppnar den och 49 miljoner bubblor som ska ut ur varje flaska. Och bara att servera över 500 glas tar också tid, förklarar Björnstierne Antonsson.

Har ni fått smak för det här nu? Ja, vi får turnera i parkerna med detta i sommar.


CHAMPAGNE FOR THE TOWER | nv LANSON ‘WHITE LABEL’ [37PN 25PM 38CH]
Epernay | Champagne | France | swedish importer Viva Wine Group | SBnr 73758 | retail price SEK 381

TASTING NOTE ‘Ett nytt koncept med en söt champagne som man ska ha som drinkbas och själv addera bär, kryddor och aromer. En riktigt trevlig halvsöt champagne me 28 grm socker som klarar sig undan kladdighet tack vare den höga syran. Smakerna är milda och lätt nötaktigt neutrala för att plocka upp aromerna i den tillsatta råvaran. Jag provade med ett hallon och det var inte helt oävet.‘ RJpoints 66(70)

Stay tuned Sign Up