Bli medlem

 

Svensk skepsis mot champagnevaskande

 Att vaska har varit den senaste sommartrenden bland de svenska bratsen. Helst av allt ska det vara champagne av märket Cristal eller Dóm Perignon. Men alla är inte övertygade om sanningen bakom vaskandet.

- Vaskandet är bara en myt, säger Fredrik Strebel på Pepe’s Bodega i Båstad till WOW News.
För tre somrar sedan förbjöd Båstad kommun sina kroggäster att spruta champagne och i år gjorde Gotlands kommun och Stureplansklubbarna detsamma. Detta av hänsyn till krogens andra gäster. I och med det föddes begreppet ”att vaska”. I praktiken innebär det att bratsen köper in mer dryck än vad de vill dricka och ber bartendern därför att hälla ut den resterande drycken i vasken.

- Det är ett sätt att visa gästerna runt omkring att vi har råd, säger en av vaskarna som vill vara anonym till WOW News.

Begreppet är sedan en tid ett vedertaget uttryck och i somras har det vaskats för fullt, främst på den franska Rivieran. Och det är allt från dyrt vatten till den dyraste champagnen.

- I Cannes och St Tropez kostar ett VIP-bord minst 5 000 euro och för de pengarna får vi sedan handla. En flaska champagne, alltså magnum, kostar i alla fall 6 000 euro.
- En gång hittade jag en roséchampagne för 80 euro, det var ett riktigt kap, säger vaskaren.
För att vaskarna ska orka hela natten blandar de ut den dyra champagnen med energidrycken Red Bull och i regel serverar krogen champagnen ur plastglas.

I Sverige sker detta än så länge i ytterst liten skala. Fredrik Strebel på Pepe’s Bodega i Båstad menar att det är media som har blåst upp begreppet, - Tack vare media förekommer begreppet mest som ett skämt. Att gästerna skulle be bartendern att hälla ut champagnen är en myt. Jag hoppas att det inte är någon stackare som faktiskt gör det, säger Fredrik Strebel till WOW News.

Från svenskt håll är man över lag mycket skeptisk till fenomenet och när WOW News frågar svenska sommelierer om vad de tycker om vaskande råder ingen tvekan:
- Det där är en bluff, det kan aldrig förekomma!

Dom Pérignons kontaktperson i Sverige, Janina Jansson, är också frågande till fenomenet.
- Vi brukar alltid få höra storys om vår champagne och begreppet är jag bekant med, men det kan aldrig ha hänt. Samtidigt, tycker ”vaskarna” inte om champagnen är det självklart att de gör vad de vill med den, även fast det är tråkigt, säger Janina Jansson till WOW News.

Vaskarna som WOW News varit i kontakt med hävdar däremot bestämt att detta förekommer.
- Man hamnar i en bubbla och tappar kontrollen över tid, rum och pengar. De som betalar är ofta ungdomar som ibland tjänat massor med pengar på poker, men lika ofta är det svenska ungdomar som sparat ihop pengar under ett helt år.

För den som inte vill förstöra god champagne kan man nu också SMS-vaska. Det vill säga helt enkelt beställa ett SMS som kostar som en champagneflaska. Och det är faktiskt sant – man samtycker samtidigt att pengarna absolut inte används till något vettigt.

källa: www.wownews.se

Här hittar du champagnerelaterade
gåvor till dig själv eller dina vänner…
Läs mer


 Vill du ordna en provning för jobbet, dina kunder, dina vänner...
Läs mer


Aktuella Producentprovningar

Läs mer här...


Champagnebarerna finns för närvarande i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer


Lyssna på Champagne Club
Chill Out Theme by “I Awake”
Spela