Bli medlem

 

Sabrering? Sugen på att lära dig trixen?

SABRERING
Nyligen såg jag ett innslag på TV4:s program 1:a, 2:a, 3:e då Peder Lamm försökte sig på att sabrera en flaska Champagne med den vassa eggen på en sabel. Det gick ingen vidare för att uttrycka sig milt, det gick åt minst ett tiotal slag innan han lyckades. Nedan följer en korrekt teknisk beskrivning. Tänk på att det är viktigt med säkerheten.

BAKGRUND
För att fira sina segrar öppnade franska och ryska kavallerister traditionellt segerchampagnen med sina sablar, helt enkelt genom att slå av toppen på flaskan med ett lätt(!) slag mot klacken som finns alldeles under den lilla stålgrimma som håller fast korken. Det är ett mycket effektfullt sätt att hälsa gäster välkomna, och faktiskt inte så svårt som det låter. Allt som behövs är en sabel eller en stor och tung kniv, samt naturligtvis en smula träning. Trycket i flaskan blåser bort allt eventuellt glassplitter som bildas, så det är heller ingen fara att servera vinet från den avhuggna flaskan.

TEKNIK
Sabrera endast viner framställda enligt den traditionella metoden, med en andra jäsning på butelj. De vinerna brukar nämligen ha kraftfullare gods i buteljerna, så om man missar en smula med sabeln går de inte i tusen bitar. Flaskan ska vara väl kyld innan den sabreras. Det tar några timmar i kylskåp innan flaskan är tillräckligt kall, så planera i förväg.

FÖRBERED FLASKAN
Ta bort folien från kork och grimma innan du försöker sabrera. Trycket i flaskan är högt och om folien sitter kvar kan glas och vin spruta mot sabreraren istället för rakt fram. Studera flaskan noga. Den är nämligen gjuten i två identlska delar, de till att ha sömmen rakt upp mot klockan tolv. Man skall inte använda den vassa eggen av sabeln eller den tunga kniven utan baksidan för att få mer tyngd i anslaget. Håll flaskan med 45 graders lutning och håll kvar den så när den just blivit sabrerad. Det rinner faktiskt ut mindre vin då, jämfört med om flaskan hållits upprätt. Vad som sker vid träffögonblicket är att den ackumulerade kraften strävar efter att fokusera sin kraft rakt ner i center av flaskbotten(kullen) och sedan rakt upp genom flaskmynningen. Detta gr att om du behåller flaskan i 45 graders vinkel kommer den yta som kraften skjuts mot fördelas över en större kvadratcentimeter yta och resultatet blir snyggare och framför allt torrare!

RIKTNING och ANSLAG
Rikta flaskan åt något ofarligt håll, och stå på en plats där underlaget tål att man spiller en del vin. Bär gärna skinnhandske på handen som håller i flaskan, ifall du träffar fel så att hela flaskan går i bitar. Se också till att ingen står för nära när du svingar sabeln. Det är flaskor, inte gäster som ska sabreras! Börja med att försiktigt slå lite lätt med sabeln mot den lilla glasklacken på flaskans hals. Slå sedan lite hårdare så kommer halsen strax att gå av. Man behöver inte alls slå så hårt för att det ska lyckas. Jag brukar säga att man inte behöver kraft för att sabrera snyggt och elegant snarare balans och tajming. Använd samma rytm och rörelse som man gör då du har en järn9:a i handel eller skall slå en snygg badmintonbackhand.

SÄKERHET
Se till att inte barn kommer i närheten av den sabrerade flaskan. Snittet är mycket fint och kanten är rakknivsvass. Hastigheten korken far ut med ligger uppåt 30 km/h så håll hårt i hatten! Trycket i flaskan blåser bort allt eventuellt glassplitter som bildas, så det är heller ingen fara att servera vinet från den avhuggna flaskan. Ta emot gästernas jubel och njut av en snyggt öppnad och god Champagne.

EN KORREKT SOMMELIERENSÖPPNING
Mise-en-place:
Champagneglas
Bricka
Ishink fylld till hälften med is och vatten
Handservett
Flaskan

• Hämta flaskan och sätt den i ishinken

• Torka av buteljen om det behövs.

• Presentera champagnen för gästerna med etiketten väl synlig. Uttala namn och årgång tydligt.

• Skär av blyet med kniven på korkskruven för att få en jämn kant. Lämna inget skräp på bordet utan låt det försvinna i förklädesfickan.

•Tag av grimman och den lilla metallbrickan (eller lämna grimman kvar om korken är på väg). Luta flaskan hela tiden. Håll tummen för som skydd för korken

• Fatta ett stadigt tag om korken och vrid flaskan med andra handen. Av trycket pressas korken ut. (Skulle korken sitta mycket hårt får man använda champagnetång)

• Låt korken glida ur flaskan utan smäll! Fortsätt att hålla flaskan lutande så skummar inte vinet över! Torka av flaskmynningen med ren handservett Obs! Champagne skall smakas av som allt vin!

• Servera med en hopvikt handservett runt buteljen. Fyll glasen till max 2/3 i en eller flera omgångar. Magnumflaskor serveras med handservett och tummen i botten på flaskan
Serveringstemperatur: 6-8 grader.

 

Kolla in denna sköna länkning från vår leverantör av veckans husbubbel – Enjoywine. Deras VD Thomas vom Holstein sabrerar ett par flaskor i tre olika stilar.

Nybörjare
Avancerad
Extrem

 

Här hittar du champagnerelaterade
gåvor till dig själv eller dina vänner…
Läs mer


 Vill du ordna en provning för jobbet, dina kunder, dina vänner...
Läs mer


Aktuella Producentprovningar

Läs mer här...


Champagnebarerna finns för närvarande i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer


Lyssna på Champagne Club
Chill Out Theme by “I Awake”
Spela