Bli medlem

 

Om Richard Juhlin

- Världsledande champagneexpert
- Högt aktad vinkännare 
- Författare till fyra böcker om champagne.
- Föreläsare, provningshållare, TV-personlighet

Behärskar bäst ämnet Champagne, men är även högt aktad vinkännare. Anses som världens främsta champagneexpert.

Höjdpunkter i karriären
Dubbad till riddare i Champagne 1997. Tog världsrekord i antal provade champagner 1998 och håller det fortfarande. Är i dag uppe i fler än 6000 champagner. Arrangerade och satt med i juryn vid den internationellt mycket uppmärksammade Millenniumprovningen 1999, där världens främsta champagne genom tiderna utsågs.

Skrev auktionskatalogen till den första stora champagneauktionen i New York. Sålde även signerade flaskor från The Richard Juhlin Collection. Boklansering i Rockefeller Center av boken ”2000 Champagnes” med Christies.

Champagneauktion i december 2000 med Sothebys i London samt lansering av boken ”The Great Tasting” som i december 2001 utsågs till världens bästa bok om franska viner vid inofficiella kokboks-VM i Frankrike. Även boken ”3000 Champagner” erhöll samma titel i Barcelona 2004 och på hemmaplan fick denna bok pris som landets främsta måltidsbok alla kategorier 2003. Richard har även dekorerats med Merite de Agricole av franska jordbruksministern 2002.

Richard skriver artiklar på frilans-basis med återkommande uppdrag främst hos La Revue de Champagne, Spectacle du Monde och Wine International. Richard gjorde filmen ”Treasures of Champagne” med SVT som betecknas som en av deras främsta försäljningssuccéer på senare år. I dagsläget såld till 14 länder. I samband med festivalen i Cannes höll Richard och Pontus Gårdinger en champagneprovning i festivalpalatset. Programmet belönades med coverbild på SVT:s försäljningsbroschyr.

Richard har även täckt halva första sidan i DI med sin bild i samband med millennieprovningen. Flitigt medverkande i diverse TV-program, främst kring nyår. Arbetar just nu med ett internationellt TV-projekt kring sin ”Champagne & Food Tour” som inleddes i Sverige och ska exporteras som koncept till övriga världen i olika steg.

Arbetslivserfarenhet
Med sin GIH-utbildning som bas arbetade Richard i tio år som idrottslärare innan hobbyn med vinprovning och skrivande tog över helt. Sedan några år tillbaka har Richard ”The Juhlin Champagne Company”. Ett företag som kretsar kring Richards expertis i ämnet Champagne. Han driver The Richard Juhlin Champagne Club, gör TV-program, arrangerar resor, utför källarkonsultation, middagar och framförallt leder vinprovningar med tillhörande föreläsning i ämnet världen över.

Målgrupp vid föreläsningar
Folk med öppet sinne. Budskapet brukar gå hem hos alla typer av grupper. Richard anlitas oftast av företag som vill göra något minnesvärt och annorlunda för sina kunder eller anställda. Undantagsvis anlitas Richard också för att tala om hur man använder sina sinnen eller fokusering, hur man blir världsbäst på något eller liknande sidospår. Givetvis är Richard också flitigt anlitad av människor i mat- och vinbranschen för seminarier på ett mer avancerat plan. Upplevelsen blir som allra störst om gruppen saknar baskunskaper i ämnet.

Beskrivning av Richard som föreläsare
Efter sina tio år som lärare har Richard förmågan att fånga en publik. Scenvanan är i dag stor efter de internationella uppdrag han utfört. Eftersom hans åhörare kan vara av så olika sammansättning från gång till gång har han lärt sig att läsa av publiken och agera kameleont. Hans framtoning är alltid trevlig och lätt humoristisk med avsikt att dra ned på snobbinställningen som finns inbyggd i ämnet som sådant. Hans målsättning med föredraget/provningen är i första hand att åhörarna ska tycka att ämnet är så intressant att de kommer att umgås med drycken champagne på ett helt annat sätt efter att ha lyssnat på honom och fått chans att själva använda sina sensoriska sinnen under provningen. I andra hand vill han ge en underhållande stund. I tredje hand kommer inhämtandet av kunskap. Allt detta sker givetvis också genom att han på olika sätt marknadsför sig själv och sitt kunnande som något stort och fascinerande. Hans målande sätt att beskriva vinerna i kombination med de stora pedagogiska talanger han besitter fängslar alltid publiken.

Referenser
Tord Magnusson, Prinsessan Christina, Mattias Klum, Lasse Berghagen, Hannes Holm, Sissela Kyle, Travellers Club, Young presidents Organisation, Serena Sutcliffe. Robert Joseph, Edouard Cointreau, Michael Broadbent, Janne Schaffer, Anders Röttorp, Mats Hanzon, Joakim Häggman, Henri Krug, Christian Pol-Roger, Prince Alain de Polignac, Richard Geoffroy, Patricia Kluge, CIVC.

Här hittar du champagnerelaterade
gåvor till dig själv eller dina vänner…
Läs mer


 Vill du ordna en provning för jobbet, dina kunder, dina vänner...
Läs mer


Aktuella Producentprovningar

Läs mer här...


Champagnebarerna finns för närvarande i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer


Lyssna på Champagne Club
Chill Out Theme by “I Awake”
Spela