Bli medlem

 

Resenärerna är tillbaka - vårresa till Champagne'11

Vi var 22 glada själar från The Richard Juhlin Champagne  Club som botaniserade bland champagnehusen i Epernay och Reims under helgen 8-10 april, och samtliga kom tillbaka med livet i behåll! Många dessutom med spännande flaskor från charmerande producenter, och med minnen för livet hoppas vi. Samis handfasta vägvisningar, Fröknarna Frikadells minnesvärda middagskommentarer, rummen på Villa Eugène, och all fantastisk champagne…här kommer en mer fullständig rekapitulering, med bilder och allt!

Champagne Clubs egen sommelier Björnstierne Antonson och guidade, inspirerade och ledde en livsnjutartörstig grupp på en unik resa.

fredag 8 april

 

Dagen startade i arla morgonstund med' fakirexpressen' mot Europas mitt, d v s Paris. Eder anspråkslöse ciceron, Björnstierne Antonson, kom direkt från primörprovningarna i Bordeaux, och mötte upp på Charles de Gaulle flygplats. Spänd förväntan och kort promenad till designerad plats, där Monsieur Lif, chauffören, väntade med sin buss. Det bar så av, i riktning  Aÿ. När man kör förbi kyrkogårdarna från första världskriget och ser över de ändlösa raderna av symmetriskt neutrala vita kors, där de bortersta förloras vid horisonten, så är det ungefär som att flytta blicken längs raden av ljusa rader av bubblor i ett glas champagne. Många kors, många bubblor. Här dog soldater för första gången i historien i industriell skala. Här blev varje död och lemlästad soldat ett vitt kors i en ändlös symmetrisk rad så långt ögat kan nå. Det var här världens första internationella viner framställdes i industriell skala. Bubblor, död och ett stort antal flaskor, fallna liv och död, detta är Champagne .

Vi anlände lagom till lunchtid till det klassiska familjeägda huset Bollinger i Aÿ, där rundvandring och särskild provning endast för oss väntade. Galet bra lunch med ångad piggvar med tryfferad nypotatis, Filet Mignon, Méli-mélo de Comté, Gratin de Fruits Frais... Självklart olika Bollinger-cuvéer till varje rätt, med en dekadent och minnesrik flaska Bollinger 'Rosé som avslutning, till desserten. Utanför egendomen hade den brittiska Jaguar-klubben, som på beställning, ställt upp sina bilar i vårsolen, och det blev verkligen en fantastisk inledning på resan. Efter lunchen vandrade vi upp i en de tre klassiska vingårdslägena som ingår i 'Vieilles Vignes Framncaises' - Terre Rouge. Detta besök har aldrig skildrats i någon Ian Fleming-roman eller filmatisering, men det säger sig självt att James Bond måste ha besökt dessa ägor vid åtminstone något tillfälle…

Efter lunchen tog vi den lilla vägen till andra sidan byn och hälsade på den unge Louis Cheval Gatinois på Champagne Gatinois. Tillsammans med Bollinger, Gosset-Brabant och Gotourbe är han ensam om att göra en Aÿ rouge. Familjen Gatinois har varit vinmakare i Aÿ sedan 1696 och äger 29 lägen i Aÿ med en totalyta av 7 hektar. Halva skörden säljs årligen till grannen Bollinger. Gatinois producerar själv klassiska Aÿchampagner, som tar många år på sig att utveckla full mognad. Lagra allt ni kommer över.
Efter dagens andra besök styrde vi kosan mot mot Epernay. Vi checkade in på renoverade och komfortabelt lyxiga Villa Eugène på Avenue de Champagne i Epernay. Somliga hann med en flaska L & R Legras vid poolen, innan dusch och ombyte inför middagen. En 10 minuters promenad nedför Avenue de Champagne tog oss till La Banque, en ny restaurang och en enastående vacker 9 meterlång bardisk väntade på oss... vi skyndade oss att råna denna nya bank, och efter diverse nya bubblor och en trerätters middag så var det trötta men lyckliga fötter som styrde kosan tillbaka till hotellet, och  en välbehövlig natts sömn!

lördag 9 april

 

Solen strålade, och så även de numer utvilade resenärerna. Lördag hade vi vikt till ett antal champagnerelaterade aktiviteter, där det framför allt ingår besök hos några mindre odlare/hus som kanske inte är upptäckta av den stora allmänheten ännu.Vi styrde mot Vertus, och dagens första besök, hos Larmandier-Bernier. Provning med de ytterst skickliga biodynamiska odlarna Sophie Larmandier. Som ligger bakom några av de renaste Chardonnaychampagnerna i dag. Familjen har länge ägt några hektar med mycket gamla Chardonnaystockar i Cramant. Numera är hela vinifikationen biodynamisk. Alla deras viner vinner på tio års lagring eller ännu mer i en bra källare! Champagnerna har en omisskännlig krämighet och klassisk kvalitativ höjdarnivå rakt igenom hela upplevelsen. Sophie blev glad att höra Björnstiernes referens på Vieilles Vignes de Cramant'90; sonen Nikolai hade några droppar av denna monsterchampagne på sina läppar innan han var ens tio minuter gammal. Sophie kilade ner i källaren och hämtade en flaska för att blindprova på gruppen; gruppen tittade på Björnstierne, varpå han replikerade med säkerhet efter trettio sekunders analys; 'mogen utvecklad näsa, extremt klar syraprofil och struktur...måste vara den lysande årgången 1996.' Det var det förstås!

Efter förmiddagens besök (som avslutades med ordentlig shopping av champagne för somliga) tar en 15 minuters busstransport oss till Etoges och det fantastisk vackra slottet Château d’Etoges för lunch. Efter lunchen åkte vi tillbaka till Vertus för besök och provning hos Veuve-Fourny i Vertus. Vinmakaren och källarmästaren Charles Fourny visade prov på sina läckra champagner från en ren extra brut till den ekiga och ultraseriösa Clos Notre Dame. Sedan 1955 har familjen Fourny gjort sin egen champagne. Monique och Charles Fourny gör i dag läckra champagner från sina 6,5 hektar. Biodynamiskt jordbruk, gamla stockar och ekfat är nyckeln till deras snabba framgång. Toppcuvéerna känntecknas av rökig fatighet och koncentrerad organisk skönhet!

Härefter var det dags för resans ovanligaste inslag. När resenärerna trodde att vi skulle bege oss till Reims, beordrade Björnstierne istället bussen mot toppen av Grand Cru-byn Le Mesnil-sûr-Oger, där det mitt ute bland vinrankorna dukas upp ett bord för en alldeles egen champagneprovning. Här var vi alltså inte gäster, utan plockade fram egna utvalda champagner, blickade ut över vinfälten, och rådde helt om oss själva. Den lokala ortsbefolkningen stannade titt som tätt sina Citroens och Renaults, för att undersöka om de möjligen missat någon världshändelse i deras egen lilla del av världen…  

Så var det då dags för en halvtimmes färd mot Reims, med incheckning på Grand Hôtel Continental i Reims, ombyggd från en gammal herrgård 1862. Här välkomnas vi, som man gjort i dryga 130 år, i en mysig, varm och sofistikerad atmosfär. Om sanningen ska fram så kanske inte rummen (längre?) håller måttet, särskilt med tanke på den nästan extravaganta lyxen hos vårt föregående hotell, men detta verkade vara något alla noterade mer som pikant kuriosa. En dusch och en kort vila senare var det dags för en kort promenad (nåja, det hade varit en kort  promenad, om inte Sami hade gått på intuition istället för noga memorerade minnesbilder, men vi fick i alla fall se den fantastiska katedralen från alla fyra väderstreck!) till Rue Bertin, där det var dags för middag på den innovativa restaurangen Le Millénaire. Fyra rätter och en massa champagne senare, så beskådade gruppen återigen katedralen på vägen tillbaka till hotellet (denna gång dock endast från ett väderstreck). Middagen blev minnesvärd av flera anledningar, inte bara den goda maten och drycken, utan även p g a diverse fnittriga och här oöversättningsbara kommentarer från några bordsdamer, liksom insikten av även vår ganska snofsiga franska hovmästare på denna finkrog svettades och faktiskt fumlade en hel del, troligen av  vetskapen om att man serverade 22 kräsna medlemmar i The Richard Juhlin Champagne Club…

 

söndag 10 april

Efter frukost och utcheckning for vi efter en smulas omväg till byn Sillery för provning hos François Secondé. François Secondé är den okrönte kungen av Sillery. Från sina 4 hektar gör han förstklassiga viner med härlig bykaraktär. Vintage Blanc de Blancs är alltid en saftig, tät och härligt personlig champagne! Det finns en svårbeskrivlig solig smak av mogen gul frukt som Richard ibland hittat i Dom Ruinart som för övrigt använder precis samma Sillery Chardonnaydruvor som Secondé. Ett vin som verkligen bör provas av de som vill lära känna igen distriktets alla skepnader. Jérôme och François tog oss till närliggande restaurant le Relais de Sillery för en trevlig söndagslunch som bjöd på guldbrax, och vaktel...

Trötta och lyckliga tog vi bussturen till CDG i Paris för att passa in våra sena flyg hem till Sthlm, GBG och Köpenhamn.

Klicka upptill i bannern för att se bilder från resan...

Här hittar du champagnerelaterade
gåvor till dig själv eller dina vänner…
Läs mer


 Vill du ordna en provning för jobbet, dina kunder, dina vänner...
Läs mer


Aktuella Producentprovningar

Läs mer här...


Champagnebarerna finns för närvarande i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer


Lyssna på Champagne Club
Chill Out Theme by “I Awake”
Spela