Bli medlem

 

Ålandschampagne auktioneras ut i juni

Nu är det bestämt – två av de 145 flaskorna som hittades på havets botten utanför Åland kommer att säljas på auktion.

Champagneflaskorna som i somras bärgades från Ålands hav är några av världens äldsta. På havets botten har de 145 flaskorna förvarats under perfekta förhållanden med en låg konstant temperatur och låga ljusnivåer i nästan 200 år. Tack vare trycket i flaskorna har korkarna hindrat havsvatten från att tränga in och flaskorna ska efter omständigheterna vara i perfekt kondition. 3 juni arrangeras Ålands landskapsregering i samarbete med amerikanska auktionsverket Acker Merall & Condit, en auktion i Mariehamn på Åland.

– Det finns få verkligt historiska händelser i vinvärlden, men detta är ett av dem. Efter att ha överlevt nästan två århundraden saknar dessa fantastiska årgångschampagner helt motstycke. Det är ett enormt privilegium att samarbeta med Ålands landskapsregering och presentera dessa unika viner till världen, säger John Kapon, vd Acker Merall & Condit.

De två flaskorna som kommer att auktioneras ut är från champagnehusen Veuve Clicquot och Juglar och daterade till början av 1840-talet.

Ända sedan upptäckten har det spekulerats kring vad som kommer att hända med flaskorna, så här skrev WOW News i augusti förra året:

”Många menar nu att en del av de unika buteljerna borde säljas på en internationell auktion där pengarna skulle gå till åtgärder som förbättrar Östersjöns maritima miljö. Förespråkarna för försäljning anser att det är det minsta man kan göra för att tacka havet som bevarat fyndet så väl.”

Den åländska landskapsregeringen har lyssnat, och lovar att det finansiella överskottet som kan genereras av försäljning från champagneflaskorna går till välgörande ändamål, så som kvalitetförbättring utav havet.

Utropspriset på flaskorna är ännu inte känt och enligt värderingsmannen Johan Magnusson är det svårt att uttala sig om priset.

– Eftersom det här samtidigt är en välgörenhetsauktion finns det andra inslag än vid vanliga dryckesauktioner vi har här i Skandinavien. Men jag skulle tro att de båda flaskorna tillsammans hamnar på 200 000 till 300 000 svenska kronor, säger Johan Magnusson till WOW News.

källa. www.wownews.se
 

Här hittar du champagnerelaterade
gåvor till dig själv eller dina vänner…
Läs mer


 Vill du ordna en provning för jobbet, dina kunder, dina vänner...
Läs mer


Aktuella Producentprovningar

Läs mer här...


Champagnebarerna finns för närvarande i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer


Lyssna på Champagne Club
Chill Out Theme by “I Awake”
Spela