Bli medlem

 

Vårsnack med Richard

Hej alla bubblande vänner!
Maj är champagneexperters mest hektiska period tillsammans med nyår. När det dessutom ska kombineras med skolstarter avslutningar och alla privata event som förstås måste gå av stapeln före semestern och nu när naturen står i full blom blir det lite svårt att hinna med sig själv. Björne brukar be mig lite då och då att skriva några rader från där jag befinner mig, men uppriktigt sagt vet jag knappt var jag befinner mig. Ena stunden är det en improviserad valborgsmiddag som övergår i världsledande utvärdering av de 16 främsta blanc de blancs som finns. Nästa stund är jag i Köpenhamn eller Zürich och håller låda runt champagnes eminenta förmåga att agera partner till de mest sofistikerade maträtter. Imorgon är det Krugmiddag och i helgen gästspelar jag på de två kanske främsta Göteborgska restaurangerna Basement och nystartade Sjömagasinet. Så det vill till att Mattias Sunneborn och Robban Kronberg emellanåt drillar mig och att jag har disciplin nog att släpa med träningskläderna. Det hade jag förvisso på min lilla vipresa till champagne häromsisten som flera av er var med på men där gick det bara inte. Träningen fick stå tillbaks för några av de läckraste champagner som historien skådat. Vad sägs om 79 Cristal Vinothèque, 76 Comtes de Champagne, 82 Comtes Rosé magnum eller Deutz Ay 1975 på magnum, Jasså minns ni hellre 16 årgångar av Bonnaire? Nästa vecka är också fullspäckad med ett tiotal champagner om dagen och kulminerar förstås med den spännande åländska auktionen. Just nu sitter jag och skriver till er och kollar mejlboxen samtidigt och titta där ploppade de övriga auktionsvinerna från Veuve Clicqout upp. Massa suveräna godbitar i vinothèque upplaga. Har ni råd så ropa in 55:an som är bland det mest lyckobringande människan och naturen skapat!

Innan jag skrev till er fick jag ett mejl med en lite annorlunda uppgift. Jag ombads att i text till en kommande norsk bok beskriva mina tio favoritdofter utanför vinets värld och här får ni tre färska minutgamla exempel

LIMESKAL
Det finns få saker som förkroppsligar friskhet och fräschör så väl som citron och lime. I mitt tycke har lime en ännu mer komplex bouquet där framförallt limeskalen kombinerar den upplyftande munvattnande syrligheten med en vacker djup nötighet och sötma som drar åt mandelbiskvi. Den illgröna färgen stämmer ytterst väl överrens med aromerna som personifierar det nyutsprungna och ungdomliga i en tropiskt varm skepnad. Har man en för tung och överlastad maträtt är limeskal ett säkert kort för att lyfta och fräscha upp helheten.

SVART TRYFFEL
Med tanke på pris och tillgång så är det nog den vita Albatryffeln de flesta tänker på när de världsledande favoritdofterna ska radas upp. Visst finns en oöverträffad aromatisk ja nästan narkotisk intensitet i den vilda och sexuellt orienterade animaliska doften från det vita guldet i Piemonte. Trots det och ett imponerande kilopris på 70 000 kronor är det den något billigare svarta kusinen från Frankrike jag fastnar för när jag tvingas välja mina absoluta favoriter. För även om intensiteten inte är i närheten av den overkliga doften från den vita varianten så är kompositionen så mycket mer harmonisk och storslagen i mitt tycke. När svart tryffel är som bäst och allra helst kommer från trakten av Vaucluse eller Chateauneuf-du-Pape i södra Rhônedalen då får jag gåshud! Det brunnsdjupa mörka spektrumet kan man ofta hitta spår av i de riktigt stora rödvinerna oavsett om etiketten är en pampig Chateau Latour från Bordeaux eller en flaska Romanée-Conti från Bourgogne. Det är alltid den svåraste utmaningen att beskriva de mest fantastiska dofterna och vinerna, men om jag ska göra ett försök att dissekera de viktigaste beståndsdelarna i aromen från högklassig färsk svart tryffel så är det inte svamp jag tänker på i första hand. Här finns istället toner av det finaste marokanska läder, salt lakrits, svarta oliver, tjära, tobak, jord, mörkröda rosor och valnötsskal. Tänk er den mixen och addera den vackraste kvällsparfym som Grasses parfymörer kan skapa så hamnar ni ganska nära den overkliga verkligheten. Tyvärr är 90% av den tryffel vi får tag på i Skandinavien knappt mer än en viskning i jämförelse med de perfekta exemplaren.

PASSIONSFRUKT
Jag älskar riktigt goda frukter och bär! Tänk hur härligt det kan vara att sätta tänderna i ett riktigt saftigt gravensteinäpple, dricka hemgjord svart vinbärssaft eller plocka sina egna hallon eller smultron och äta direkt från ett strå. Så somrigt fräscht och så kopplat till en leende barndom. Det är bara det att jag gillar riktigt fina mandariner, blodapelsiner, grapefrukt, mango och ananas också. I min värld finns det en frukt som förenar allt det här. En frukt som påminner mycket om vår nyupptänkta nordiska havtorn och som doftar mycket mer hallon än ni någonsin anar. En frukt med massor av exotism påminnande om mango, kokos, vanilj och färsk ananas. Detta sagolika aromatiskt komplexa spektrum saknar motstycke i frukternas värld. Det finns dock ett litet problem. Själva köttets konsistens är långt från idealiskt och de dominerande kärnorna stör i alla fall mig. Men om en kock av toppklass får sätta tänderna i denna frukt och fånga in aromerna i en harmonisk transformerad komposition så ger frukten mer än väl skäl för sitt underbart passande namn Passionsfrukt!

Vid pennan,
Richard

Här hittar du champagnerelaterade
gåvor till dig själv eller dina vänner…
Läs mer


 Vill du ordna en provning för jobbet, dina kunder, dina vänner...
Läs mer


Aktuella Producentprovningar

Läs mer här...


Champagnebarerna finns för närvarande i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer


Lyssna på Champagne Club
Chill Out Theme by “I Awake”
Spela