Bli medlem

 

Champagneexperten i Dubai

Det var onekligen väldigt skönt att ladda solcellerna några bekymmerslösa dagar i overkliga Dubai. Ett ytterst generöst par som är medlemmar i vår champagneklubb hade bjudit ned 52 personer till Förenade Arabemiraten i fyra dagar för att fira deras gemensamma 100 årsdag. Förutom vattenland, tennisturneringar, födelsedagsmiddagar, ökensafari, beduinläger och andra gemensamma aktiviteter fanns en del fritid då man hann kolla in den spacade ökenmetropolen som var helt obebodd fram till mitten av 1960-talet! Man kan inte annat än ha en kluven uppfattning om detta ställe. Samtidigt som allt är konstgjort och så långt från europeisk historisk kulturbygd man kan tänka sig måste man bli imponerad av att befinna sig någonstans mitt emellan Tusen och en natt och en rymdstad i Star Wars. Vi bodde på det näst finaste hotellet i hela mellanöstern, Jumeira Beach ett place som har allt!!! Man kan inte få det mer bekvämt och lyxigt. Älskar man dessutom värme som jag gör är man nära paradiset. Utsikten från vårt rum var svårslagen med den drygt 300 meter höga hotellskrapan Burj al Arab alldeles utanför fönstret. Det hotellet ingår i samma kedja och är världens lyxigaste med en självutnämnd rating på 7 stjärnor. Det var här min ”look alike” André Agassi spöade upp Federer på helikopterplattan mitt bland molnen. Lika högt upp svävar också en rymdskeppsliknande restaurang som har en besvärande lång väntelista och en av planetens svettigaste prislistor. Ibland är det bra att ha ett imponerande CV. Med hjälp av visitkort och en titt på vår hemsida lyckades jag få vår concierge att boka en långlunch vid specialbordet med fönsterutsikt mot den konstgjorda ögruppen formade som en palm. Till min glädje visade det sig att chefssommelier Nicolas Murcott var en stor beundrare av mina böcker och att hela staben var märkbart exalterad av att ha oss där eftersom de, som de sa var mycket vana vid kända och rika personer, men att just vinkändisarna lyste med sin frånvaro. Några timmar och glas senare hade vi bestämt att jag ska återkomma och göra gästspel i denna oas. Det ska bli vansinnigt kul. För hur mycket jag än föredrar minimalistiska designhotell eller klassiska historiskt anrika pampiga hotell som Crillon i Paris med Place de la Concorde och hela den parisiska storslagenheten eller Excelsior i Sorrento med Vesuvius och prunkande apelsinlundar som ögongodis, så är det onekligen imponerande och hisnande att kliva in i världens högsta atrium och titta upp mot förgyllda pelare och ofattbar lyx och rikedom. Det är förvisso sant att det finns klara inslag av nyrik rysk eller amerikansk ”to much-mentalitet” och ytterst få av inredningsdetaljerna hade funnits med på min personliga shoppinglista till min egen bostad, men som helhet och motpol mot dagens likriktade hotellstil och som monument över dagens rikedom och tidsanda är det en hissnande upplevelse att bara vistas i detta gyllene rymdskeppspalats om så bara för några timmar.

Detta gäller i lika hög grad världens högsta byggnad Burj Khalifa med sina osannolika 828 meter, alltså lika högt som World Trade Centers två tvillingskrapor ställda på varandra före kollapsen. Det är förresten en smula skrämmande att tänka på vilken symbolisk måltavla Khalifa skulle kunna utgöra för elaksinnade hämndlystna terrorister från väst, något som säkerhetspådraget runt skrapan skvallrar om att jag inte är ensam om att ha fantiserat kring. Själva byggnaden är i mitt tycke fantastiskt vacker och egen och så hög att den nästan är omöjlig att få in i sin helhet på ett bra fotografi. När man kommer upp efter en tur i världens snabbaste hiss slås man av hur märkligt utslängd hela staden är i ett hav av sand och hett saltvatten så långt ögat kan nå. Som ni ser på bilderna skulle flygperspektivet kunnat gestalta plastmodeller av en rymdstad uppbyggd av Steven Spielbergs allra skickligaste medarbetare.

Champagne då? Ja den ska man inte ens drömma om att ta in på restaurang, då priserna är ungefär femdubbla mot vad vi är vana vid här hemma. Lydigt satt vi och drack våra medhavda godingar (ja man får faktiskt ta med fyra flaskor per person) på hotellrummet och som ett litet tack för den ofattbara generositet vårt födelsedagspar visat oss bjöd vi på lite 66 Bonville i helt nedsläckt rum för att låta tungans subtila taktila smekningar ackompanjeras av ljusspelets magi på den futuristiska fasaden på Burj al Arab.

Dubai oktober’11
RJ

Här hittar du champagnerelaterade
gåvor till dig själv eller dina vänner…
Läs mer


 Vill du ordna en provning för jobbet, dina kunder, dina vänner...
Läs mer


Aktuella Producentprovningar

Läs mer här...


Champagnebarerna finns för närvarande i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer


Lyssna på Champagne Club
Chill Out Theme by “I Awake”
Spela