Bli medlem

 

Nyårshälsning 2010

Hej mina vänner!

Jag hoppas ni alla haft en härlig jul, och lite väl förtjänad ledighet. För min egen del är det med förtjusning jag ser fram emot de sista dagarna detta december anno 2010, då jag den 29:e flyger till Sydafrika med femton andra medlemmar från klubben, som varit förutseende nog att boka denna fantastiska resa, anordnad av The Lobby. En champagnebrunch på nyårsafton, i skuggan av några lummiga pinjeträd på en vingård utanför Kapstaden – det låter väl inte helt tokigt va!? Och då är det ändå bara början på äventyret…! Resumé kommer senare i januari.

Det börjar alltså dra ihop sig till nyår och summerandet av det gångna året. Vissa ser tillbaka på ett tungt år präglat av skandaler och motsättningar medan andra tänker tillbaka på 2010 som året då de gifte sig, fick barn eller köpte den där drömkåken de sneglat på i flera år. Oavsett om man vill glömma eller minnas det gångna året är det dags att fira nystarten eller fortsättningen av livet med smällande raketer och skummande dryck. För de flesta är nog nyårsafton synonymt med champagne. Lika självklart som att vi ska titta på ”Grevinnan och betjänten”, äta hummer och skjuta raketer är nyårsbubblet. Den smällande korken, skummet och bubblorna är oftast viktigare än vinupplevelsen. Nyårstraditionen anses ha skapats i Versailles där kungahuset hade blöta fester i mitten av 1700-talet med champagne i högsätet. Själva ljudet av den smällande champagnekorken har säkerligen också bidragit till att befästa dryckens roll som festsymbol. Att skjuta salut eller avfyra fyrverkeripjäser har ju varit sådana orgasmliknande symbolhandlingar ännu längre. Dessutom är ju nyårsafton den enda högtid där man firar ett specifikt klockslag vilket kräver en festlig skål. Själva dryckens natur med de levande uppåtsträvande bubblorna, sitt vackra skum och sin snabba berusande effekt har säkert också bidragit till att göra nyårsbubblet till ett måste.

Varför nyårsafton blivit så extra starkt sammankopplad med champagne för nordeuropeer är oklart. Trots att seden alltså skapades av fransmännen redan under 1700-talet är den mycket ung hos nordbor. Före första världskriget förekom nyårsbubbel knappast alls, men redan 1930 skålade 47 procent i någon form av mousserande vin och 1963 var siffran så hög som 80 procent. Någon statistik för hur det ser ut i dag finns inte, men helt klart är att siffran är ännu högre.

Trots att fler och fler förstått att champagne kan drickas vid en mängd andra tillfällen så dominerar nyårsafton fortfarande. Det ska sägas att det finns många tillfällen som lämpar sig bättre för det subtila sprakande vinet än utomhus huttrandes i krutrök efter en fullmatat nyårssupé. Mitt råd är att avnjuta champagnen till middagen och ta fram något billigt ”bubbel” till tolvslaget. Själv kommer jag alltså att skåla in det nya året med någon riktigt god medhavd kruka i Kapstaden. Det börjar bli tradition nu. I fjol stod jag med Mattias Sunneborn, Johan Wissman, Robban Kronberg och några andra landslagsfriidrottare och skålade i en 88:a Bonnaire i Stellenbosch. Får se vad jag tar med mig den här gången med mina klubbresenärer. En magnum Clicquot Rare Vintage ligger löst till efter att testat den med några goda vänner häromdagen. Helt magisk. Salonnötig och ultraelegant samtidigt som knäcken, honungen, krutröken och kolan från den vanliga buteljstorleken fanns där.

Gott nytt år!
Richard Juhlin

ps, Champagnebaren i Stockholm öppnar igen den 14 januari, kl 17:00. Väl mött!


Om du vill veta hur man skålar korrekt så har Björnstierne skrivit en krönika om Konsten att skåla. För övrigt finns det i arkivet en krönika som du bör läsa den 1 januari, Dagen efter, kvällen före…, Hur öppnar du din champagne egentligen?, Vilken temperatur håller din champagne på nyårsafton?

ps, du måste vara inloggad på hemsidan för att kunna läsa Björnstiernes artiklar, krönikor samt annat gastronomiskt nonsens...

Här hittar du champagnerelaterade
gåvor till dig själv eller dina vänner…
Läs mer


 Vill du ordna en provning för jobbet, dina kunder, dina vänner...
Läs mer


Aktuella Producentprovningar

Läs mer här...


Champagnebarerna finns för närvarande i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer


Lyssna på Champagne Club
Chill Out Theme by “I Awake”
Spela