Bli medlem

 

Gå en champagnekurs 2011 - The Richard Juhlin Champagne Academy

The Richard Juhlin Champagne Club erbjuder under 2011 en champagneskola i fyra steg samt diplomutdelning varje halvår. Kurserna äger rum under kvällstid på tisdagar (Stockholm), onsdagar (Göteborg) och tisdagar (Malmö). I kursavgiften ingår kursbok, anteckningsblock och penna. Varje kurstillfälle omfattar ett teoriblock samt provning av sammanlagt fyra champagner.

Kostnaden för champagnekursen inkluderar alla drycker, såväl vid samtliga kursstillfällen (självklart ingår det i läroplanen att prova massor med champagne) och den avslutande blindprovningen med Richard Juhlin. Observera att du kan välja mellan orterna Stockholm, Göteborg och Malmö (se kursdatum nedan) vad gäller de inledande fyra kurstillfällena medan den avslutande provningen och diplomutdelningen kommer att ske en fredag på champagneklubben i Stockholm, följt av firande i medlemsbaren (öppen till långt efter midnatt) tillsammans med övriga medlemmar!


Stockholm; i The Richard Juhlin Champagne Clubs lokaler hos The Lobby på Rådmansgatan 46 - kostnad: 4 500 kr ink moms.

Göteborg; i The Richard Juhlin Champagne Clubs lokaler på Avenyn 21 - kostnad, inkl tåg x2000 t/r Sthlm + hotell en natt i dubbelrum, 5 950 kr inkl moms.

Malmö; i The Richard Juhlin Champagne Clubs lokaler (bibo vinkällare) på Norra Vallgatan  - kostnad, inkl tåg x2000 t/r Sthlm + hotell en natt i dubbelrum, 5 950 kr inkl moms.

champagneskola - en baskurs i champagnekunskap,
hösten 2010 och våren 2011

TRJCC erbjuder Er nyckeln till de riktigt ädla dryckernas berusande värld. Upptäck champagnens historia och hemligheter i ett gott sällskap. Vår Chefssommelier Björnstierne Antonson är Er kunniga ciceron som tar er på vandring genom Champagnes brokiga historia från de första jästa druvorna till dagens vinindustri. Vi ger er en inblick i mödorna som ligger bakom denna prisade och inspirerande dryck.

Kursen omfattar:
Regionens historia
Odling och tillverkning
Druvsorter och vinstilar
Provningsmetodik
Mat och vin i kombination

Efter ca 30 minuters teori, genomförs en praktisk provning av fyra kvalitetschampagner. Väl klara med den praktiska provningen diskuteras vinerna och ni får tips om att välja champagne och kombinationen mat och champagne. Med er från provningen får ni provningsprotokollet och ett kompendium med nyttig information om dagens avsnitt. Förhoppningsvis kommer era fortsatta kontakter med champagne att ge ännu större njutning än tidigare.

Till varje vinprovning serveras fyra olika champagner och de tar ungefär 2,5 timme att genomföra.


Kursens syfte
Att få en introduktion i champagnens värld genom att lära sig provningsteknik, hur champagne tillverkas, mat och champagne i kombination samt lagring och hantering av champagne.


Kurstillfällen

Stockholm
Våren 2011: fyra tisdagar; 8, 15, 22 och 29 mars
Diplomutdelning; avslutande blindprovning med Richard Juhlin och diplomutdelning fredagen 17 juni klockan 17:00.
Kurstid: kl. 18:30-21:00.
Kursledare: Björnstierne Antonson, creative head sommelier TRJCC
Kurslitteratur: Aktuell kompendium för varje kurstillfälle.
Kursavgift Stockholm: 4 500 kronor inklusive moms (avser dryck och kurslitteratur). 

Göteborg
Våren 2011: fyra onsdagar; 9, 16, 23 och 30 mars, samt avslutande blindprovning med Richard Juhlin och diplomutdelning fredagen 17 juni klockan 17:00.
Diplomutdelning; avslutande blindprovning med Richard Juhlin och diplomutdelning fredagen 17 juni klockan 17:00. .
Kurstid: kl. 17:00-19:30.
Kursledare: Björnstierne Antonson, creative head sommelier TRJCC
Kurslitteratur: Aktuell kompendium för varje kurstillfälle.
Kursavgift Göteborg: 5 950 kronor inklusive moms (avser dryck, kurslitteratur, diplomutdelning i Stockholm med tågfärd och hotellövernattning).

Malmö
Våren 2011: fyra tisdagar; 3, 10, 17 och 24 maj, samt avslutande blindprovning med Richard Juhlin och diplomutdelning fredagen 17 juni klockan 17:00.
Diplomutdelning; avslutande blindprovning med Richard Juhlin och diplomutdelning fredagen 17 juni klockan 17:00.
Kurstid: kl. 17:00-19:00.
Kursledare: Björnstierne Antonson, creative head sommelier TRJCC
Kurslitteratur: Aktuell kompendium för varje kurstillfälle.
Kursavgift Göteborg: 5 950 kronor inklusive moms (avser dryck, kurslitteratur, diplomutdelning i Stockholm med tågfärd och hotellövernattning).

Anmälan
Skriftlig bindande anmälan till info@champagneclub.com  senast den 15 februari den 2011 med fullständiga adress- och faktureringsuppgifter. OBS! Fyll i vilken ort du önskar deltaga.


Kursprogram

steg I;
introduktion champagne champagne, olika stilar

Är Du en Chardonnay-person eller en Pinot Noir-person? Kanske föredrar Du rentav Pinot Meunier-dominerad champagne med sin exotiska arom. Smaken är olika och valet är Ditt. Våra utvalda champagner ger härmed också tillfälle till trevliga jämförande provningar av druvans och jordens inflytande på det färdiga vinet. Hur mycket smak kommer egentligen från druvan och hur stort inflytande har mikroklimatet? Vi väljer olika viner med tydliga skillnader i doft och utseende. Denna typ av provning lämpar sig för sällskap med mindre kunskap, som gärna vill lära sig grunderna i champagneprovning.

Delområden; Vinodling, tillverkning av mousserande vin, grundläggande stilar, provningsmetodik - att bedöma champagnens utseende, doft och smak utifrån internationell provningsmetodik.

Provning av tre olika mousserande viner samt fyra champagner; vi provar en Cava, Sekt, Talento, Spumante, en blanc de blancs, en blanc de noirs, en cuvée och en rosé.

steg II;
årgångsprovning

Galloromanska fynd visar att romarna planterade de första vinrankorna i området redan vid tiden för Jesu födelse. Champagne har annars varit krigsskådeplats åtskilliga gånger, från Attila fram till andra världskriget. Området Champagne utstrålar elegans med sina vita byggnader och gröna, kulliga landskap. Ett besök i klostret i Hautviller, där munken Dom Pérignon var verksam, är ett måste. De äldsta champagnehusen i Reims har imponerande källare nere i de gamla gallo-romanska kritbrotten där champagnen ligger på lagring.

Provning av fyra champagner; vi provar en cuvée, en årgångs-blanc de blancs, en årgångs-blanc de noirs och en vintage-rosé


steg III;
mat och champagne i kombination

Mat och dryck, hänger de ihop? Har ni någon gång ätit pannkakor, druckit ett glas mjölk till och insett hur gott det smakar? Har ni någon gång ätit sill, druckit samma mjölk och insett hur illa det smakar? Där har ni svaret - mat och dryck hänger ihop. Ett härligt sätt att lära sig konsten att kombinera mat och dryck samt vad det är som gör kombinationen bäst. Tillsammans med vinet serveras diverse smått och gott från köket.

Ost- och champagneprovning
Provning av 4 champagner och 6 svenska ostar ur de sex olika ostfamiljerna.; Les fromages frais (färskostar), Les pâtes pressées (pressade ostar), Les croûtes fleuries (vitmögelostar), Les chèvres (getostar), Les croûtes lavées (ostar som tvättas/badats i saltvatten), Les pâtes persillées (grönmögelostar).

Vi provar en blanc de blancs, en blanc de noirs, en cuvée och en rosé.


steg IV;
lagring, hantering, servering, sabrering

Lagring - Förutsättningar för att lagra vin, hantering av vin (praktiskt), optimala serveringsförhållanden, Servering och öppning; den ädla konsten att sabrera champagne.

För att fira sina segrar öppnade franska och ryska kavallerister traditionellt segerchampagnen med sina sablar, helt enkelt genom att slå av toppen på flaskan med ett lätt slag mot klacken som finns alldeles under den lilla stålgrimma som håller fast korken. Det är ett mycket stiligt sätt att hälsa gäster välkomna, och faktiskt inte så svårt som det låter. Allt som behövs är en sabel eller en stor och tung kniv, samt naturligtvis en smula träning. Trycket i flaskan blåser bort allt eventuellt glassplitter som bildas, så det är heller ingen fara att servera vinet från den avhuggna flaskan. Ett mycket festligt event för invigningen eller för att överraska jubilaren! Ett tillfälle att få lite tips inför svensexan, bröllopet eller nyårsfirandet?

Provning av 4 champagner och lär oss att sabrera på ett korrekt och säkert sätt.


steg V;
blindprovning och diplomutdelning

Det femte tillfället består av en så kallad halvblind champagneprovning ledd av Richard Juhlin själv, efter vilken alla deltagare får ett diplom. Diplomutdelningen kommer att ske en fredag på champagneklubben i Stockholm, följt av firande i medlemsbaren (öppen till långt efter midnatt) tillsammans med övriga medlemmar!

Här hittar du champagnerelaterade
gåvor till dig själv eller dina vänner…
Läs mer


 Vill du ordna en provning för jobbet, dina kunder, dina vänner...
Läs mer


Aktuella Producentprovningar

Läs mer här...


Champagnebarerna finns för närvarande i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer


Lyssna på Champagne Club
Chill Out Theme by “I Awake”
Spela