Bli medlem

 

Artikel; Krug

Krug är för mig något mer än en champagne. Det är ett begrepp som står för konstnärskap, tradition, hantverk och stunder av maximal njutning. De flesta konnässörer håller Krug Vintage som historiens främsta champagne. Krugfamiljen har använt samma metoder sedan huset grundades 1843 av Johann-Joseph Krug från Mainz. Det är knappast troligt att Krugs filosofi kommer att överges inom överskådlig tid, eftersom framgången varit så enorm. Filosofin går i korthet ut på att alla viner jäser byvis på 205-liters välåldrade fat med trä från Argonne och de vackra skogarna i centrala Frankrike. Vinerna filtreras sällan utan klarnas genom omdragning från ett fat till ett annat. Vinerna genomgår inte malolaktisk jäsning, vilket är en av anledningarna till Krugs fantastiska lagringspotential. Inga viner degorgeras före sex års ålder. Man äger själv 20 hektar i Aÿ, Ambonnay, Le Mesnil och Trépail, men har framför allt många prestigefyllda kontrakt med några av champagnes bästa odlare, som sätter en stor ära i att förse Krug med druvor. Grundaren Johann-Joseph Krug lärde sig champagnemakeriet hos Jacquesson. När han ansåg sig fullärd efter nio år, startade han sitt eget hus i Reims. Efter Johann-Josephs död tog hans son Paul över och grundlade den mäktiga Krugdynastin. 1910 tog Joseph Krug II över. 1924 kom Josephs brorson Jean Seydoux in i bilden. Han skapade sedermera de berömda cuvéerna tillsammans med Paul Krug II. Först 1962 kom Henri Krug att bli ansvarig för cuvéen. I dag har Eric Lebel huvudansvaret för cuvéerna och Olivier Krug leder firman. De arbetar helt ostört och självständigt trots att firman i dag ägs av LVMH. Alla viner från Krug är små mästerverk och Krug Vintage har alltid varit flaggskeppet innan de vingårdsorienterade specialvinerna gjorde entré.

Hur står det då till med kvaliteten i dag sett ur ett historiskt perspektiv? I augusti 2009 uppdaterade jag mitt redan digra provningsregister av detta fantastiska vin vid en extremt omfattande Krug-provning på eminenta och stjärnbeströdda Sölleröd Kro norr om Köpenhamn. En privat dansk eldsjäl som genomförde samma typ av provning ifjol med Comtes de Champagne hade samlat på sig vinerna under fjorton år. Det var fjärde året i rad som vi vertikalprovade en bubblande storhet och vädret och inramningen var lika perfekt som vanligt. Hela evenemanget var ypperligt skött och vi i den skandinaviska provningsgruppen njöt av en underbar heldag med kolossala mängder förstklassig mat och Krug i minst lika kopiösa mängder. Vad sägs om denna meny sammansatt av Jan Restorff?

Lunch
Kold grøn gazpacho med sorbet af olivenolie

Søllerød Caviar ”en surprice” med jomfruhummer og avocado

Pighvar med vilde svampe og luftig brunet smør

Sprødstegt kalvebrissel med løg og sommer trøffel

Oste

2 timmars promenade sedan…

Dinner
Salat af jordskok, pære og nødder

Dampet torsk med nye løg, rimet kammusling og sauce af hav

Foie gras ”au torchon” med balsamico, hindbær og malt brioche

Svampe, svampe svampe…..Parmesan-skum og kyllingeskind

Duebryst og med beder, kirsebær og stegt foie gras

Gulerod og havtårn

Hvid chokolade, med skovmærke og brombær


Före varje rätt testades tre olika årgångar mot varandra halvblint. Vinnarna fanns denna gång bland årgångarna 1982, 1962, 1964 och 1976. Kanske allra mest imponerande var nog ändå den enda Clos du Mesnil som fanns med denna gång i form av årgång 1981. Ett vin som jag får anledning att återkomma till i kommande artiklar eftersom nästa års tema är just hela samlingen av Clos du Mesnil. I ärlighetens namn måste man konstatera att Krug Vintage inte är den perfekta champagnen att dricka i stora mängder. Om man jämför med charmören Comtes de Champagne i fjol så är det en mycket tuffare uppgift att ta sig igenom historien på några timmar med de strama, syrliga och intellektuellt maskulina viner som Krug utgör. En eller två flaskor på en middag räcker gott för att ge en oförglömlig upplevelse. I flera flighter tog bjässarna ut varandra. Här nedan kan ni i korthet se hur jag anser att det står till med samtliga årgångar av Krug Vintage som producerats från mitten av 1920-talet till i dag så här i början av 2000-talet. Den vänstra poängen visar dagsläget och den högra siffran avser vinets potentiella toppnotering.

1998 Krug Vintage 94 (96)
Oerhört fascinerande att se hur Krug trots sitt digra upptag av druvor från olika källor lyckats undvika en enda oxiderad druva detta riskabla år. Vinet är fantastiskt fokuserat och omisskännligt Krugstämplat. Förförisk mjukhet rakt igenom den eleganta och klassiska smaken som håller ihop som en vältrimmad rysk lagmaskin från 70-talet. Någonstans mellan 89,95 och 96 i karaktär.

1996 Krug Vintage 94 (97)
Ett vin från den främsta årgången från den främsta producenten kan förstås inte vara annat än fantastiskt bra. Men det är däremot lätt att bli besviken när förväntningsbågen spänts för hårt. 96:an kommer att bli ett heroiskt vin om riktigt lång tid. Den påminner om 28:an och också en del om 61:an i sin kompakta skrud och ungdomligt vresiga syra. Monumentalt bygge än så länge bara på modellstadiet. Lagra!!!!

1995 Krug Vintage 94 (96)
Visserigen ger jag lite lägre poäng än till exempel för 90:an, men det känns ändå positivt med en mer klassisk Krug efter de monstruösa jättarna 89 och 90. Det mest slående är den rakbladsvassa syran som borgar för ett extremt långt liv. Troligtvis den mest långlivade av alla Champagnes 95:or. I dag fungerar syran som en fantastisk bris av uppfriskande alpluft. Komplexiteten och finessen är suverän. Påminner ytterst starkt om Bollingers fabulösa 95:a, men är något hårdare i nuläget.

1990 Krug Vintage 95 (98)
Jag vet inte i hur många år jag väntat på att få prova det här omtalade vinet. Först nu vid fjorton års ålder anser Krug att vinet är redo att möta sin publik. Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att årgången och husets karaktär skulle gifta sig på ett perfekt sätt. Vinet är redan monumentalt med en stil som ligger mitt emellan den syrigt klassiska 88:an och den generöst honungssmakande 89:an. Syran är förvisso hög, men frukten är så rik att syran bäddas in vackert. Här finns varma rostade, ja nästan brända och rökta aromer tillsammans med toner av orkidéer, vanilj och torkad frukt som för tankarna till äldre Krug från varma år. Det tar nog 7-8 år till innan vinet helt är på topp, men gott är det redan.

1989 Krug Vintage 95 (95)
En mycket yppig och honungsmättad Krug. Full av mognad redan. Knäckig och lång eftersmak. Inte så bra på Sölleröd.

1988 Krug Vintage 97 (98)
Så var det då dags igen! Hur bär de sig åt? Själva jämför de vinet med 81:an, 55:an och 61:an. Personligen liknar jag den vid 66.an och den ultraeleganta 79:an. Finessen är oslagbar och syran mycket märkbar. Detta är ett vin som kommer att kunna njutas av våra barnbarn. De flesta avråder säkert från direkt konsumtion av detta unga vin. Jag är av en annan uppfattning då jag anser att en del av den lyckotårsframbringande subtiliteten försvinner när vinet mognar. Jag hoppas ni godtar det som förklaring till det ovanligt snålt tilltagna poänggapet mellan i dag och den potentiella toppen.

1985 Krug Vintage 88 ??
Årgångs-Krug utgör måttstocken efter vilken alla årgångschampagner mäts. 85:an började säljas i början av 1994. Dessa majestätiska viner kräver alltid en lång buteljlagring, men 85:an var förvånande lättillgänglig direkt med sin underbart gäckande doft av rök, grädde, honung, nötter, persikor och vanilj. Under nittiotalets sista år gick vinet in i en påtaglig svacka som det fortfarande inte kommit ur. Senaste flaskan var direkt tråkig.

1985 Krug Collection 95 (95)
Det är synd, men förståligt att dessa Collectionflaskor blivit så dyra. 85:an är ett vackert subtilt krämigt smycke med ultrafiness och enastående bred längd. Jag saknar dock djupet hos de riktigt stora årgångarna, men vackert är det!’

1982 Krug Vintage 97 (98)
Krug 82 tillhör de legendariska vinerna. Den har alla byggstenar som behövs för ett slott. Frukten är enorm, syran, koncentrationen, husets fattoner, ja allt finns där. 82:an är tillsammans med 89:an det fylligaste vin som gjorts på egendomen sedan 1976, men har en betydligt större elegans än den årgången. Doftspektret består av nötter, kaffe, smör, soltorkade lakan, kolapapper, orkidéer, vanilj, balsampoppel och apelsin. De flesta av de aromerna återkommer i den explosiva smaken.

1982 Krug Collection 97 (98)
Fick vinet blint tillsammans med Olivier Krug och Eric Lebel och hade inga svårigheter att hitta det bara på doften eftersom årgångskaraktären är så uppenbar. Helt mogen med sagolikt stor avrundad vaniljgräddig smörkoledoft. Djup och chokladig med lite torkad frukt och fikon innan den sätter ny fart på tungan och klingar av skönt nötigt.

1981 Krug Vintage 96 (96)
Vinet saknar antagligen de egenskaper som krävs för att bli legendariskt och långlivat, men vid elva års ålder en sensuell vinupplevelse. 1985 Le Montrachet från Drouhin kändes klumpig efter denna eleganta Krug-flaska. Frukten är rik, gäckande och spännande. Bouqueten är mångfasetterad med inslag av äppelkaka med vaniljsås, kaffe, honung och vit choklad.

1981 Krug Collection 96 (96)
Detta vin är så stilrent att man baxnar. Däremot är det svårt att känna någon skillnad mellan Collection och vanlig årgång.

1979 Krug Vintage 97 (97)
Även om denna champagne antagligen blir mycket långlivad kommer den aldrig att bli bättre än den var 1990. Då fanns ett liv och en glasutveckling som var en oöverträffad fröjd att följa. Först en knuten men högklassig doft, som efter tio minuter öppnade upp ett Montrachetlikt djup av alla de skönaste vinaromer. Strukturen är klassiskt välbalanserad med en lång, nötig eftersmak nära perfektion. Senare flaskor har visat ännu större smakrikedom, men en del av elegansen har gått förlorad.

1979 Krug Collection 97 (97)
Här finns den Montrachetlika elegansen som i 1979 Krug. Ett sagolikt mästerstycke i yttersta världsklass.

1976 Krug Vintage 97 (97)
Massvis av Krugaromer och vällust, gigantisk kropp och varm frukt. Vaniljaromen är skönt uppblandad med kaffe och kakao.

1976 Krug Collection 97 (97)
David Peppercorn och Serena Sutcliffe hade vänligheten att bjuda mig på detta mastodontvin som aperitif i deras vackra hem i London. Efter en briljant och sofistikerat elegant 81:a från samma hus bedövades våra sinnen av denna bomb. Här finns så enormt mycket smak packat i varje mäktig klunk att man bara baxnar. Ändå måste jag påpeka att renhet, elegans och förfining saknas en smula. Många håller säkert annars detta vin som den främsta champagne de smakat.

1975 Krug Vintage 94 (94)
Denna champagne är helt klart en klassiker som kommer att hålla länge. Djup stram nötig smak med fin längd.

1973 Krug Vintage 95 (95)
En underbart lättillgänglig champagne som fyller rummet med sin euforiska bouquet av honung, persika och aprikos. Smaken är tät och utvecklad med en expansiv frukt och silkeslen struktur. 73:an är gjord i samma stil som 79:an och 66:an. En klassisk Krug!

1973 Krug Collection 95 (95)
Vinet ger ett något yngre intryck än Vintage annars identisk.

1971 Krug Vintage 96 (96)
Det här är vad Krug handlar om! Mogen och exotisk. 71:ans doft är oöverträffad. Smaken saknar den rätta koncentrationen och längden för att närma sig 100 poäng, men doften är perfekt, liksom den aromatiska bredden i smaken. De otaliga aromerna är kaprifol, honung, bakelser, jordgubbssylt, kokta grönsaker, popcorn, ja listan kan göras hur lång som helst. Smaken antyder för ovanlighetens skull mer Chardonnay än Pinot Noir.

1971 Krug Collection 95 (96)
Trots att det är exakt samma vin som årgångsvinet känns Collection lättare.

1969 Krug Vintage 96 (96)
Ungdomlig och syrlig med samma känsla och aromspektrum som Collection. En tämligen mager Krug måhända, men samtidigt oerhört vacker och renrasig.

1969 Krug Collection 96 (96)
Collection innebär bara att champagnen varit lagrad i Krugs källare betydligt längre än normalt. Degorgeringen har skett efter sex, sju år. 69:an är rökig och tuff och påminner om den strama 1969 Bollinger R.D. Vacker och ultrasofistikerad.

1966 Krug Vintage 98 (98)
En av de mest eleganta årgångarna från Krug som jag känner till. Massvis av omisskännlig Krugarom i bouqueten med en rikare frukt och blommighet än vanligt. Smaken är som en smekning av djup, mogen, exotisk frukt. Mycket fräscha syror, oslagbart lång elegant smak med de allra mest njutbara toner som kan finnas i champagne. 66:an är mycket lik 79:an.

1966 Krug Collection 98 (98)
Det blir inte mycket bättre än så här. Extremt finstämd, nötig, komplex och sagolikt frisk.

1964 Krug Vintage 97 (97)
Ytterligare en legendarisk årgång som många håller som den främsta från egendomen. Jag anser emellertid att detta trots sin storslagenhet endast är en Krug av normalt snitt. Vid 30 års ålder mycket ungdomlig och syrlig. Ektonen är skönt nervig, uppbackad av doften från ett bageri på morgonen. Mittensmaken är mer imponerande än eftersmaken där mogna äpplen och vanilj dominerar.

1964 Krug Collection 97 (97)
Identisk med välbevarade flaskor av den normala årgången. Aldrig nydegorgerad.

1962 Krug Vintage 95 (95)
Ett ännu rikare vin än 64:an och 66:an, men utan deras elegans. 62:an nådde förmodligen sin topp i början av åttiotalet. Doften är så stark att man känner den i rummet när vinet hälls upp. Det doftar nöjesfält med popcorn, sockervadd och vaniljglass. I munnen uttrycker champagnen en oljig tyngd och en enorm explosiv rikedom. Massvis av Krugsmaker, dock lite tung i gumpen vid jämförelse med andra årgångar. Senaste flaskan från en kall alpkällare var vansinnigt ung.

1962 Krug Collection 95 (95)
Identisk med välbevarade flaskor av den normala årgången.

1961 Krug Vintage 97 (97)
En av historiens mest heroiska champagner! När andra 40-åringar börjar få bilringar har denna 61:a precis byggt klart sin kropp. Även om jag föredrar 38:ans aromatiska företräden, så är 61:an det pampigaste byggnadsverket. Färgen är fortfarande ljus med stänk av brons och koppar. Doften har en sida med alla fatiga rostade aromer och en annan fascinerande med toner från havet och skogen. Paradsmaken går också åt det mörka, maskulina hållet, med tryffel, anklever, champinjon, jordkällare, trä och fisk. Frukten är långt ifrån insmickrande, men vinets djup och bredd är makalöst. Eftersmaken är faktiskt en av de längsta jag upplevt!

1961 Krug Collection 98 (98)
Here we go again! Ljus, euforisk parfym med aromer av orkidéer, apelsin och orientaliska kryddor. Inte lika mjuk som vintage, men ännu spänstigare. Fantastiskt god! Tillhör de perfektas värld.

1959 Krug Vintage 97 (97)
Krug har medvetet gjort ett syrligare och torrare vin än vanligt eftersom årgångens karaktär är så tung och rik i sig. Detta är onekligen en av vinhistoriens jättar. Gigantisk doft av nybakat bröd, äppelpaj och vanilj. Smaken har inslag av den underbara mintchokladtonen som årgångs-Krug antar med stigande ålder. Extremt fet, oljig, majestätisk bourgognelik struktur. Fantastisk!

1959 Krug Collection 98 (98)
Vin kan knappast bli godare än så här! Här bjuds man på ett smörgåsbord av sötsaker och en tryckvåg av vital kraft.

1955 Krug Vintage 95 (97)
En legend som faktiskt har en bit kvar till toppen! Syran är enorm och moussen nästan aggressiv. Jag väntar ännu på mintchokladtonen som dyker upp om tio år eller så, annars är vinet nästan komplett.

1953 Krug Vintage 96 (96)
Man frågar sig hur Pinot Meunier kan hålla så länge. Sagolikt fräsch och syrlig på tungan med en kolossal, köttig rikedom. Superb!

1953 Krug Collection 96 (96)
Något mindre i dimensionerna än den vanliga årgångsflaskan, men så vackert och subtilt sammansatt att man baxnar. Lätta briochetoner tillsammans med kakor, smörbakelser, nötter och äppelkaka är alla klart och tydligt urskiljbara grundtoner. Lång finessrik och spänstig smak med perfekt återhållen sötma i efterklangen.

1952 Krug Vintage 0 (0)
Vinet har alltid varit madeiriserat när jag fått möjlighet att testa det.

1952 Krug Collection 92 (92)
Trots att vinet var i bästa kondition var det en stor besvikelse och ett av de minst prisvärda viner jag provat. 52:an är slank och fin med svag doft av brynt smör och ek. Smaken är mycket syrlig och spänstig, men saknar både charm och djup.

1949 Krug Vintage 96 (96)
Doften är något svag, om än ytterst raffinerad. Den nektarlika relativt lätta dansanta smaken är emellertid ett mästerstycke. Fräsch och saftig persiko- och honungssmak med enastående längd.

1949 Krug Collection 98 (98)
Svag mousse, men mycket ljus krämig superkoncentrerad Chardonnay av det aromatiska spektret att döma. Enormt fet med toner av smörkola och citron. Superb.

1947 Krug Vintage 94 (94)
Ett legendariskt vin som emellertid var något sämre än väntat. Vinet var i perfekt kondition med ljus färg och extremt pigg mousse, doften var dessutom knuten men kom i glaset, vilket är oerhört imponerande i sig för ett 47 år gammalt vin. Typisk Krugdoft av nötig komplexitet med ålderston av tjära och gammalt trä. Extrem attack och längd. Torr sträng smak med viss avsaknad av frukt, men härliga toner av kakao och trä.

1947 Krug Collection 98 (98)
Jaha! Det var så här stor den var! En av de mest imponerande champagner jag stött på. En perfekt flaska med överflödande rik exotisk glans av gyllene frukt och fjärran österns kryddor. Platsar i de flesta drömlag!

1945 Krug Vintage 90 (90)
Ett legendariskt vin som var en stor besvikelse för mig. Bra struktur och fin syra. Fräsch och charmlöst intetsägande.

1945 Krug Collection 97 (97)
Fullständigt fenomenal spänst och krispighet. Lång och majestätisk med typiskt nötigt Krugdjup och skälvande spänningsväckande historiska vingslag. Ett meditativt intellektuellt vin att dricka i ensamhet.

1943 Krug Vintage 93 (93)
Oväntat svag men samlad doft. Majestätiskt djup och seriöst evig smak. Matig och ytterst välbehållen.

1938 Krug 99 (99)
Ett nästan helt bortglömt år som producerade den godaste Krug jag någonsin druckit. Det var en positiv chock när korken flög iväg med fullt tryck och se den fräscha bubblande drycken med sin klara medelålders färg. Doften kan inte beskrivas med ord, men den var mycket lik 1945 Mouton-Rothschild med sin enormt rika ton av mintchoklad. Där fanns också lager av frukt och mineral. Vinet var tuggbart och enormt med en gudomlig mintig, brödig och nektarlik grundsmak. Avslutningen var majestätisk med en tydlig ton av tryffel och åldrat trä tillsammans med mintchokladen.

1938 Krug Collection 98 (98)
En magnum utvecklades väldigt långsamt i glaset. Svag mousse, men en enastående charmig och komplex bouquet av nötkola och en klingande ren och lång eftersmak. Godast tio timmar efter provningen!

1937 Krug Vintage 94 (94)
Djup gyllene mousse. Tankeväckande bouquet. Enhetlig smak av persika och mintchoklad.

1934 Krug Vintage 95 (95)
Mycket vacker och aristokratisk med en stilig ryggrad och uppbyggnad. Elegant lätt kakartad bröddoft. Antydan till wienerbröd och virvlande fräsch torr efterklang.

1929 Krug Vintage 97 (97)
Underbar rakt igenom. Djup färg med inslag av orange, men ändå full av liv. Simmig nektar med sötma, exotism och honung. Ändå Krugs aristokratiska pondus.

1928 Krug Vintage 0 (0)
Den mest berömda av alla champagner. Tyvärr endast testad från en madeiriserad halvflaska.

1928 Krug Collection 98 (98)
En av de mest eftersökta och legendariska champagner som gjorts. Djup, vegetal och storslaget nötig doft. Varm, kraftfull och majestätisk smak. Faktiskt inget annat än en skandal att den inte ens hamnade med bland de 100 främsta champagnerna på Millennieprovningen.

1926 Krug Vintage 95 (95)
Orangebrun, endast en strimma av bubblor. Utvecklad mintchokladarom i en mindre sofistikerad stil än 38:an, men med mera dessertkaraktär. Choklad, rom och honung i doften. Smaken är en uppenbarelse av söt Yquemlik stil med lager av knäck, karameller och torkade frukter. Antagligen ännu bättre för 20-30 år sedan.

Här hittar du champagnerelaterade
gåvor till dig själv eller dina vänner…
Läs mer


 Vill du ordna en provning för jobbet, dina kunder, dina vänner...
Läs mer


Aktuella Producentprovningar

Läs mer här...


Champagnebarerna finns för närvarande i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer


Lyssna på Champagne Club
Chill Out Theme by “I Awake”
Spela