Bli medlem

 

The Annual Champagne Dinner 2012 – 13 november

Tisdag den 13 november är det dags igen för årets stora gastronomiska begivenhet. De senaste årens vinnande koncept kopieras och vi laddar med en 5-rätters meny med 6 champagner därtill. Richard Juhlin är givetvis Er ciceron och guide mellan bubblorna och faten. Även Bollingers chefsvinmakare Matthieu Kauffmann kommer att närvara.

Årets tema är Bollinger. Vad kan vara mer lämpligt att få nmöjligheten att stifta bekanskap med Bollinger på nära håll så här i aktuella tider då den nya Bondfilmen 'Skyfall' har premiär den 26 oktober, i Sverige. Vår vän Stefan Eriksson har lämnat över sin matstudio till två riktigt härliga kockar, Adam Dahlberg & Albin Wessman. De två har fått förtroende att laga årets Annual Champagne Dinner. 

ADAM & ALBIN MATSTUDIO - adamalbin.se

Adam & Albin Matstudio är ett riktigt matställe! Verksamheten utgår ifrån köket där de bästa råvarorna tas omhand och tillagas med passion som huvudingrediens. Vi skapar måltider och matupplevelser som fastnar i minnet. Länge. Det lovar vi! Adam & Albin Matstudio drivs och ägs av Adam Dahlberg, Albin Wessman och Pelle Andersson.

ADAM DAHBERG

Adam är Sveriges representant i 2012 – 2013 års Bocuse d’Or med final i Lyon, januari 2013. Tidigare har han bland annat arbetat som ansvarig i köket på Mathias Dahlgren Matsalen och dessförinnan på Bon Lloc. Adam har dessutom arbetat utomlands både i Paris, London och på Franska rivieran. Adam är bäst på att laga magiska efterrätter och är ett stort fan av gubbrock.

ALBIN WESSMAN

Albin har tidigare arbetat tillsammans med Adam både på Mathias Dahlgren Matbaren som köksmästare och på Bon Lloc. Albin har också arbetat i hemstaden Göteborg på Thörnströms kök och Restaurang Sjömagasinet – och dessutom ett par år i Oslo på Eyvind Hellströms Bagatelle. Albin gillar vassa och kniviga ordvitsar och är en fena på att stycka, steka och gör världens bästa långkok. Dessutom är han en riktigt haj på poker.

 

MENYN

nyfriterade torskkroketter, persilja & vitlök

Bollinger 'Spécial Cuvée'

 

tartar på handskuren biff, parmesan, champinjon & vattenkrasse

Bollinger 'La Grande Année' 2002

 

buljong på oxsvans & höstsvamp, majrova, svartkål

Bollinger 'La Grande Année' 2000

 

bakad kolja, färska spritärtor, kantareller, smörsås & dragon

Bollinger 'Rosé'

 

vildandbröst, Gotlandstryffel, pupmacrème, broccoli & brynt smör

Bollinger 'La Grande Année Rosé' 2004

 

lagrad hårdost, nyponmarmelad & levainknäcke

Bollinger 'R.D.' 1999

 

JUHLINS BOLLINGER MINNE  - publiserad på champagneclub.com aug'06

Här om kvällen hade jag några goda vänner över på middag och vi startade med en lätt blanc de blancs som sig bör en varm sommar som denna. Till huvudrätt var det premiär för nya grillen och Östermalshallsinhandlat lammkött med lite sköna grönsaker. Eftersom grillandet var ovant och krävde så mycket koncentration lyckades jag med konststycket att glömma att ta fram rödvinet i tid. Visserligen kan man snabbvärma rödviner, men jag ville ha något riktigt gott just denna kväll (när vill jag inte det förresten?) och snabbtinad Latour känns lite väl respektlöst. Alltså fick jag tänka om och ta något som höll källartemperatur och som också klarar av grillat kött. Jag behövde inte fundera länge innan jag korkade upp en vällagrad 1985 Bollinger RD. Kombinationen blev helt lysande och gästerna häpnade över vinets rikedom och champagnens förmåga att harmoniera med köttet. Fascinationen var så stor att jag fick redogöra nästan en timme för Bollingers speciella stil och rekapitulera mina egna stora Bollingerminnen genom åren.

För det är verkligen så att det lilla magiska huset i Aÿ haft en central plats i mitt hjärta enda sedan den dagen jag provade mitt första glas av Bollinger Special Cuvée. Tillfället var inte alls så glamouröst som ni tror, nej dropparna sköljdes ned i min strupe på en parkbänk i Reims! Året var 1987 och jag hade varit champagnefrälst i precis ett år. Min gode vän Wilhelm Schultz, sedermera ansvarig för Bollinger hos Arvid Nordqvist under några år, och jag gick in i en av Reimskatedralens champagnebutiker och köpte tre standardchampagner som var omöjliga att köpa i Sverige vid tidpunkten Pol Roger, Taittinger och Bollinger. Eftersom vi inte hade råd att ta in champagnerna på krogen fick det bli ishink, egna vinprovarglas och en parkbänk omgärdad av förvånade hundägare. Bollinger fullkomligt fyllde våra sinnen med storhet och nötig kraft. Aldrig tidigare hade vi känt ett vin som var så smakrikt och rökigt. Just rökigheten kom vi att kalla ”Bollinger bastu” sedan den dagen.

Senare samma år var det dags för nästa Bollingerbomb. Vid en gourmetmiddag hemma drack jag min mest revolutionerande champagne någonsin. Det skulle dröja sex år innan den 1975 Bollinger RD jag drack då petades ned från tronen som den godaste champagne jag druckit och mina föräldrar som var med då tycker fortfarande att det är deras största vinupplevelse trots att jag skämt bort dem genom åren. Vinet var så fylligt och mäktigt och samtidigt så paradoxalt fräscht med toner av liljekonvalj, kaprifol, hasselnöt, champinjon och mörk choklad att glädjetårarna faktiskt var en realitet. Sedan den dagen har jag haft massvis med intellektuella och känsloladdade möten med den mest maskulina och traditionella av alla champagner.
Jag höjer mitt glas i en skål för Bollinger!

Richard Juhlin

 

2012 RICHARD JUHLIN ANNUAL CHAMPAGNE DINNER

Era ciceroner är Richard Juhlin & Björnstierne Antonson. Middagen med champagne meny kostar 3 000 per deltagare.
Middagen startar klockan 18:00 med apéritif med efterföljande champagnemåltid. Adressen är Rådmansgatan 16, Stockholm.

Anmälan görs senast torsdag 1 november på tasting@champagneclub.com. Bifoga namn, faktureringsadress samt antal. 

Välkomna!

Här hittar du champagnerelaterade
gåvor till dig själv eller dina vänner…
Läs mer


 Vill du ordna en provning för jobbet, dina kunder, dina vänner...
Läs mer


Aktuella Producentprovningar

Läs mer här...


Champagnebarerna finns för närvarande i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer


Lyssna på Champagne Club
Chill Out Theme by “I Awake”
Spela