Bli medlem

 

Thank God - It's Friday! v6 G.H.MUMM 'MUMM de CRAMANT'

Under kvällen öppnar vi en efterfrågad godbit, enligt denna numer återkommande freddagstradition. Denna torsdag & fredag låter vi Er få möjligheten att prova en riktig världskändis! Vi har kommit över några flaskor av den eftertraktade:

G. H. MUMM 'MUMM de CRAMANT BLANC de BLANCS' [100CH]
Epernay | Champagne | Frankrike | importör Pernod-Ricard | SBnr 77578 SEK 799

TASTING NOTE 'Mumm är ett av de absolut största champagnehusen. Tidigare Crémant de Cramant. Anses som ett kännarvin för folk med känsla för det finstilta. Vattenvit färg, svag blommig doft, lätt spröd och kort, men mycket uppfriskande vårlik smak. Lysande elegant och krämig från start. En skolboks-Cramant på magnum! Suveränt rostad ton redan och öppen vacker fet citrus. Ett vin som blivit bättre på senaste tiden och som är fantastiskt på magnum. Vad få känner till är att vinet alltid är gjort av en årgång ('96) och alltid en äldre variant på magnum.' RJ points 91(95)

RJ OM G.H. MUMM Mumm är ett av de absolut största champagnehusen. Man har ett speciellt stadigt grepp om den amerikanska marknaden, som verkligen älskar Cordon Rouge. 1827 grundades huset av två tyskar, Peter-Arnold de Mumm och M. Giesler. Mummfamiljen var då redan etablerad i Rhendalen men ville prova på det sprudlande franska vinet. Första världskriget blev speciellt problematiskt för Mumm på grund av ägarnas tyska härkomst. Under mellankrigstiden blev René Lalou den starke man som lyckades återupprätta Mumms namn. Efter andra världskriget expanderade firman enormt genom en hård satsning på exportmarknaden. Efter 1969 ägdes firman av kanadensiska Seagram. I juni -99 övergick det till »Hicks muse Tate & Fure investmentgrupp« för att året därpå köpas upp av Allied Domecq. I dag står Pernod Ricard vid rodret. Vinmakare är talangfulle Didier Mariotti. Mumm äger i dag 327 hektar med en snittrankning på höga 95%, men tre fjärdedelar köps in från betydligt enklare kommuner. Standardchampagnen har förbättrats dramatiskt på senare år. I likhet med många andra stora champagnehus gjorde Mumm sina främsta champagner på femtiotalet. 59 Rosé är magisk och den vita 55:an är ett mycket läckert och vitalt vin. 1998 R. Lalou visar att man satsar stort på ett återtåg bland de stora och 99:an är ännu mer långlivad och stringent. Vackrast ändå är sensuellt vårdoftande Mumm de Cramant Vinothèque på magnum. Ett vin jag ständigt jagar till min egen samling och som fick mig att gå från 3 till 4 stjärnor.