Bli medlem

 

nyhetsbrev vecka 11: Denna vecka; Ny huschampagne Gatinois från Aÿ, Limited Edition på glas: 'DOM PÉRIGNON WARHOL COLLECTION' 2002, värvningskampanj...

Somliga saker måste få ta tid. Det finns inga perfekta viner, enbart perfekta ögonblick. Det måste finnas ett minimum av tid som krävs för att till fullo kunna njuta en stor champagne. En riktigt stor champagne kräver mer av din tid, och för att till fullo förstå den vackra dynamiken och komplexiteten i strukturen av en sådan champagne, så måste vi sakta ner, lyssna, reflektera och känna. Tänk de miljontals år det tog Champagne att formas, åren det tog rankorna att uppnå rätt ålder, årscykeln, den långa lagringen på jästfällningen, tiden på flaska i den mörka källaren... Det går långsamt, det är vackert, och det bubblar...
PS. Visst är det spännande med ultramoderna viner, men tänk så tråkigt om inte de gamla klassiska vinerna fanns; De är som att omfamnas av en kär gammal vän, trivsamt och naturligt på en och samma gång.

Sthlm 14 mars
Björnstierne Antonson


FÖRRA FREDAGEN kom våren till huvudstaden. Enligt den nordiska folktron skall 7 starurar infalla under mars och april innan vi kan kalla det vår på riktigt. Starur, gotländskt folkligt tidsbegrepp. Man räknar utifrån principen att staren först ska anlända, vilket brukar vara i januari-februari. Efter det ska det komma sju lågtrycksperioder med högtrycksperioder emellan. Sen anses det vara vår. Lågtrycksperioderna skall medföra såväl ymnigt snöfall som enstaka flingor i luften.

Vi startade kvällen med premiär för Purple Oyster Bar. Många var ni som uppskattade nyinflugna Fine de Clairs nr 2 och Royal nr 3, d v s fantastiska ostron, i Livingroom och härliga eleganta bubblor därtill. Vi kan lova att detta lilla gästspel återkommer!!!

Fredagens skönaste flaska? JACQUESSON 'MILLÉSIME' 2000; ”50% Avize, 10% Aÿ, 20% Dizy och 20% Verzenay låter som en härlig blandning. Det är det också. Man ska ändå veta att den starkaste influensen utan tvekan är Champ Cain det dominanta och underbara läget i Avize som gör att champagnefreaks som Julle hamnar i någon slags ambivalens när vi tydligt haussar grundkvaliteten från just Champ Cain och samtidigt yrar över storheten framkallad av Vauzelle Terme. Här fins mängder av oxidativa Avizetoner men samtidigt en slags biodynamisk kvittensmakande skönhet som trotsar alla vanliga ramar för rätt och fel. Vive la difference och vive la superb Avize!”

Skönaste låten? Tveklöst ’Baby I’m a fool’ med MELODY GARDOT!!!

DENNA FREDAG ser schemat ut som följer;
17:00 – kvällen inleds lämpligen med ett glas av veckans nya huschampagne GATINOIS `BRUT TRADITION' [90PN 10CH]
19:00 - Thank God – It’s Friday mys! MOËT & CHANDON 'DOM PÉRIGNON WARHOL COLLECTION' 2002! Se nedan.
21.00 - Ok, vi höjer volymen en smula…
21:00 - Vi höjer volymen, bara en aaaaning till och somliga börjar till och med att dansa… kanske till ’Relator’ med Peter Yorn & Scarlett Johansson och ett glas BOLLINGER `LA GRANDE ANNÉE´ 2002!!!
23.01 – 01.00 vi håller alltså öppet till 01.00, för just dig som inte kan få nog!

NY HUSCHAMPAGNE STHLM
GATINOIS `BRUT TRADITION' [90PN 10CH]
Om Gatinois; ”Pierre Cheval som driver Gatinois i dag är mest stolt över sitt rödvin från Aÿ. Tillsammans med Bollinger, Gosset-Brabant och Gotourbe är han ensam om att göra en Aÿ rouge. Familjen Gatinois har varit vinmakare i Aÿ sedan 1696 och äger 29 lägen i Aÿ med en totalyta av 7 hektar. Halva skörden säljs årligen till grannen Bollinger. Gatinois producerar själv klassiska Aÿchampagner, som tar många år på sig att utveckla full mognad. Lagra allt ni kommer över.”

Richard om huschampagnen; ”Mörk kopparfärg, svag doft av läder och plommon. God, syrlig, ren och endimensionell smak av röda äpplen. Mycket bra just nu.”
RJP 76(80)

NYA CHAMPAGNER DENNA VECKA – MOËT & CHANDON 'DOM PÉRIGNON WARHOL COLLECTION' 2002, BARNAUT ‘BLANC DE NOIRS BRUT' & ‘AUTHENTIQUE ROSÉ', PHILIPPONNAT 'CLOS des GOISSES' 1998, AYALA ‘ROSÉ MAJEUR’, GUY CHARLEMAGNE ’BRUT NATURE' & 'MESNILLÉSIME' 2002, EGLY-OURIET ’MILLÉSIME’ 2000, PERRIER-JOUËT ’BELLE EPOQUE' 2002, TARLANT 'CUVÉE LOUIS BRUT' …

THANK GOD – IT’S FRIDAY-MYS 11.0!
Klockan 19:00 öppnar vi en efterfrågad prestigechampagne, enligt denna numer återkommande fredagstradition. Denna fredag får ni som ropar högst vara med på en flaska av MOËT & CHANDON 'DOM PÉRIGNON WARHOL COLLECTION' 2002! Druvblandning; [55PN 45CH] Richard om DP; ”Vilken som är den främsta Dom Pérignon som gjorts är betydligt mer omtvistat. De flesta satsar nog en slant på 61:an, även om jag personligen är extra svag för 64:an och numera även 76:an. Firmans styrka ligger i den stora palett av byar man har tillgång till vid skapandet av cuvéen. Skulle vinerna lagras lite längre och avkastningen i deras Grand cru-gårdar minskas, skulle kanske kvalitetstronen återerövras. Fram till slutet av sextiotalet var Dom Pérignon konstant en av de tre främsta champagnerna alla kategorier. Så kan det bli igen! 2000 Dom Pérignon är lite blyg ännu så länge, medan 99:an förför med sitt breda spektrum. Missa inte heller vanliga årgångsvinet från 2000. Allra mest njutbara är de oförglömliga Oenothèquevinerna. Det låter snobbigt, men både årgångsvinet och Dom Pérignon borde alltid konsumeras på magnum under Oenothèqueetikett eller som Grand Vintage Collection för att ge vinerna full rättvisa.. .”

Richard om 2002:an; ”Underbart smeksam och ursprungstypisk. En stor Dom Pérignon som charmerar från start, men absolut inte ska öppnas de närmaste fem åren. Silkigheten och balansen imponerar allra mest på mig.”
RJP 92(96)

Läs Richards artikel om DP.

Se flaskan här

Lite DP room service by Karl Lagerfeld & johan Renck…

Vi erbjuder er ett glas, 12 cl för 350 kronor eller ett smakprov, 5 cl för 175 kronor. Sugen? Hjälp oss bättra på per capita konsumtionen av champagne denna fredag!

MIDDAG PÅ CHAMPAGNE CLUB STHLM? Vi fortsätter erbjuda våra medlemmar möjlighet att äta middag hos oss. Antingen beställer man mat på plats i baren (först till kvarn…) eller kanske ännu bättre är att förboka mat för garanterad bordsreservation. Vid förbokning så levereras maten klockan 19:30. Maten kommer från vår samarbetspartner längre ner på Rådmansgatan, Paparazzi. Är du intresserad av att äta hos oss så ber vi dig förboka maten per mejl på info@champagneclub.com senast 12:00 den aktuella fredagen. Klicka här för menyn.

THE RICHARD JUHLIN CHAMPAGNE GUIDE innehåller just nu 6 795 viner. Du vet väl att du kan gå in och se förra veckans champagnelista i baren i Stockholm på följande länk?

Värvningskampanj

Nu kan du bli belönad för att du hjälper till att fylla vår klubb med ännu fler trevliga människor! Alla som värvar minst fem nya basmedlemmar eller en ny Personally Invited (inom en 2-månadersperiod) deltar automatiskt i utlottningen av en plats på såväl höstens champagnekurs som höstens Annual Dinner i Stockholm! Och för att du ska framstå som en riktig fixare… så kan du lova dina vänner två extra månaders förlängda medlemskap + en rostfri ’stopper’ med Champagne Clubs logga i välkomstbonus. Alternativt tar du hand om alla stoppers själv, vi lovar att inte skvallra…

Så – titta igenom den lilla svarta, Facebook och jourlistan på dagis, och börja rekrytera. Ju fler vi är, desto roligare blir det (och desto fler kul och happenings kan vi skapa)! Mejla till info@champagneclub.com

Champagnekryssa med Richard & Viking Line 7-8 april!

7-8 april bär det av på champagnekryssning med Viking Line till Åbo! Älskar man extravaganta bubblor, så missar man inte denna lustfyllda resa. Möt champagnehusen Gosset (etablerat 1584) och Pommery (grundat 1836) tillsammans med Richard Juhlin, världens främste champagneexpert. Som resenär får man ta del av Richards expertföreläsning och avnjuta en specialkomponerad trerätters champagnemeny tillsammans med Richard, samt möjlighet att fynda champagner på minimässan.

Champagnemeny
Välkomstchampagne
POMMERY 'BRUT ROYAL'

Förrätt 1: Kokt färsk sparris med Kalix-löjrom och hollandaisesås
POMMERY 'GRAND CRU VINTAGE' 2000

Förrätt 2: Galantine på pärlhöna smaksatt med tryffel, serverad med champagne-sabayonne
GOSSET 'GRANDE RÉSERVE'

Varmrätt: Lätt rimmad hälleflundra med beurre blanc-sås smaksatt med nässlor
GOSSET 'CELEBRIS' 1998

För att komma till reseprogrammet klicka här.

Du vet väl att du bör gå på de lokala hemsidorna för mer information om just din stad!?

artiklar, krönikor, funderingar & gastronomiskt nonsens…

På Sommelierens Guide till Galaxen finner du samtliga Björnstiernes krönikor. För att komma till arkivet med krönikor.

facebook The Official Richard Juhlin Champagne Club

Den uppmärksamme har säkert sett att vi har en Facebook-grupp. Denna har sedan nyåret gått från 86 medlemmar till idag 1 245medlemmar! Denna vecka hälsar vi 5 nya medlemmar välkomna. När blir vi 2 000 medlemmar på FB? Vi kommer löpande att erbjuda dessa ’medlemmar’ intressanta förmåner och inbjudningar till Champagne Club. Gå med själv! Bjud in vänner och bekanta! Klicka på länken.

medlemsförmåner för dig med det svarta kortet

Vi har påbörjat det spännande arbetet med att kontakta av oss utvalda etablissemang och bett dem lista förmåner åt innehavare av det svarta kortet Personally Invited. Inte bara i vårt eget avlånga land utan lite här och var på vårt runda klot! Arbetet har som sagt bara börjat, klicka här, men vi tyckte att det kunde vara något att skryta om redan nu…

prenumerera på de olika nyhetsbreven

Klicka på länken för att registrera eller avregistrera dig för klubbens olika nyhetsbrev.

gäster/prova på-möjlighet

Som medlem har du förmånen att bjuda in en vän till TRJCC. Önskar du ta med någon för kvällen, vänligen meddela oss personens namn och e-mail via info@champagneclub.com eller på tel: 08-34 60 00, senast kl 12.00 samma fredag. Din gäst kommer på plats att föräras ett bronsmedlemskap ('Bronze Member'), vilket är giltigt under kvällen samt nästkommande fredag. OBS! Vi kan som medlemsklubb inte släppa in oanmälda, d v s utan föranmälan enligt ovan har vi ingen möjlighet att ta emot din gäst.

är du inte medlem ännu?

Medlemmar i Richard Juhlin Champagne Club har egen accesskod till det digitala on-linebiblioteket, med Richards bedömningar av nära 7000 champagner, samt äger tillträde till medlemsbarerna i tre städer (där regelbundna medlemskvällar och de månatliga provningarna erbjuds). För ansökan om medlemskap - klicka här. För ansökan om det uppgraderade svarta kortet, Personally Invited, eller för andra frågor om klubben eller medlemskap, kontakta oss på info@champagneclub.com.

The Lobby

För många är The Lobby en unik och lite hemlig medlemsklubb, men det är inte riktigt hela sanningen! De centralt belägna lokalerna, som kan bokas för externa arrangemang, innefattar bl.a. en modern konferensanläggning, en unik teatersalong, en espressolounge/vinbar och en fullutrustad festlokal i okonventionell och internationell miljö - ingredienser som gör The Lobby till en av Sveriges mest spännande mötesplatser. » Läs mer på www.thelobby.se

Än en gång, varmt välkommen kl 17-01 nu på fredag och alla fredagar framöver till The Lobby och Champagnebaren. En mötesplats för de som just förälskat sig i champagne, lika väl som ett Mecka för konnässörerna!