Bli medlem

 

THANK GOD - IT'S FRIDAY! v5 - Pol Roger 'Cuvée Sir Winston Churchill'

Under kvällen öppnar vi en efterfrågad godbit, enligt denna numer återkommande freddagstradition. Denna fredag låter vi Er få möjligheten att prova en riktig världskändis! Vi har kommit över några flaskor av den eftertraktade:

2000 POL ROGER 'CUVÉE SIR WINSTON CHURCHILL' | Epernay | Champagne | Frankrike | secret blend | importör: Ward Wines | SBnr 7548 SBpris 1 151 sek | TASTING NOTE ‘Svenska vinjournalisters favoritchampagne. Den kombinerar storslagen smakrikedom och koncentration med en publik fruktig stil. Både doft och smak ger ett silkesmjukt intryck, där ett lager av rostade aromer kryddar den rika frukten. Efter ett löfte till Churchillfamiljen vägrar Christian Pol-Roger att avslöja druvsammansättningen. Men jag tror att jag kommer nära sanningen med min gissning på 70% Pinot Noir och resten Chardonnay. Vinet är gjort endast från firmans Grand cru gårdar. Winston Churchill är det vin från firman som kräver längst lagring.En riktig slow starter med perfekt balans och underbara men nedtonade aromer. Allt kan anas under den filt som lagts på denna tidsinställda bomb. I dag dominerar en massiv och mångfasetterad ungdomlig fruktighet. Om tio år kommer denna fruktighet tillsammans med den höga syran att bära fram Winston till oanade höjder. Dekantering rekommenderas för den otålige.'

RJpoints 91(92) 12 cl för 295 kronor!!!

RJ om POL ROGER fter en lång härlig period med Christian Pol Roger vid rodret tog Christian de Billys son Hubert som över, men lämnade nyligen över till majestätiske och sportige Laurent d`Harcourt. Winston Churchills favorithus grundades 1849 av Pol Roger som efterträddes av sina söner Maurice och Georges. Vid sekelskiftet ändrade familjen Roger namn till Pol-Roger. Maurice var borgmästare i Épernay under den veckolånga tyska ockupationen av staden i september 1914. Trots att tyskarna hotade med att skjuta honom och att bränna upp staden, stod han rak som en fura och blev närmast helgonförklarad i sin hemstad. Folket utsåg honom senare till hedersborgmästare på livstid. England har alltid varit Pol Rogers främsta exportmarknad, och när Winston Churchill dog försågs champagnetiketten med en svart sorgkant. När man ansåg att sorgperioden var över, lanserade man 1975 Cuvée Sir Winston Churchill på magnumbuteljer. Vinet är gjort i en stil som man tror den gode Winston skulle uppskattat. Hans favoritårgångar var 1928, -34, och -47. Firman äger i dag 85 hektar vingårdar mestadels nära Épernay: Mardeuil, Chouilly, Pierry, Moussy, Chavot, Cuis, Cramant och Grauves. Detta täcker 45% av behovet. Resterande 55% tas från Pinotbyar för att ge ryggrad åt vinerna. Pol Rogers vinifikation är högst normal, vilket leder mig till slutsatsen att storheten ligger i druvkvaliteten och framför allt skicklighet i skapandet av cuvéen. Vinerna är medelfylliga med en härlig fruktig balans och perfekt dosage. Moussen är exemplarisk med mindre bubblor än vanligt på grund av en källartemperatur som ligger en halv grad under genomsnittet. Pol Roger hade fler och äldre viner med i Millennie-provningen än nästan något annat champagnehus, vilket är helt naturligt eftersom Pol Rogers årgångschampagner har enorm klass och är så långlivade. Normalt sett är man mest berömd för sina Pinotdominerade cuvéer som i dag blandas av Dominique Petit, men på Villa Pauli blev man belönad för tidernas främsta blanc de blancs med sin mäktiga 59:a och min enda 100-poängare är en blanc de blancs från Pol Roger. Jag älskar hela firmans portfölj från den vanliga standardchampagnen upp till Cuvée Sir Winston Churchill och garanterar er att varenda frisk flaska kommer att ge en livsförlängande lyckoupplevelse. Just nu vill jag slå ett slag för 2000 Blanc de Chardonnay som håller högsta klass till en riktigt låg penning. 2002 vinerna är ämnade för källaren.