Bli medlem

 

THANK GOD - IT'S FRIDAY! v46 Deutz 'Cuvée William Deutz' 1998

Under kvällen öppnar vi en efterfrågad godbit, enligt denna numer återkommande freddagstradition. Denna fredag låter vi Er få möjligheten att prova en riktig världskändis! Vi har kommit över några flaskor av den eftertraktade DEUTZ ‘CUVÉE WILLIAM DEUTZ’ 1998 | Aÿ | Champagne | Frankrike | 55PN 10PM 35CH| importör: Swedish Brand | Restaurangsortimentet pris 995 sek | TASTING NOTE ‘Förföriskt gräddig och djup redan med härliga toner från Aÿ som kommer att bli mer animaliska och sexiga med tiden. Lång krämig enhetlig smak. Vinet mår bra av luftning och det sista glaset är än så länge mycket godare än det första. Under hösten 2003 har den mäktiga frukten av högklassig Pinot Noir så sakteliga att börja låta tala om sig som ett mullrande åskväder i fjärran.’ RJpoints 92(96)

 

RJ om DEUTZ Två tyskar, William Deutz och Pierre Gelderman, grundade denna anrika firma 1838 i Aÿ. Deutz drabbades hårt under champagneupproret 1911. Under lång tid drevs huset av André Lallier, som gjorde stora investeringar i andra vindistrikt. Bland dessa märks egendomen Delas i Rhônedalen, Maison Deutz i Kalifornien samt ytterligare ett mousserande vin från Loiredalen. 1993 skaffade sig Louis Roederer aktiemajoritet i Deutz. I dag drivs firman skickligt av den sympatiske Fabrice Rosset. Vinmakare är Michel Davesne. 75% av druvorna köps in från Grand- och Premier cru-gårdar. Deutz äger själva land i fem byar. Egendomen hör till de vackraste i Champagne och även vinerna är mycket distingerade. Stilen är tillbakalutad, elegant och sofistikerad med en medelfyllig kropp och glasklar frukt samt en exemplarisk mousse. Alla viner är bra, men Cuvée William Deutz Rosé är något alldeles extra. Även Vinothèquevinerna och den vita upplagan av William Deutz håller världsklass. Deutz har nyligen lanserat en ny ultrasofistikerad prestigechampagne under namnet Amour de Deutz som säljer som smör i solsken sedan Madonna tagit den till sitt hjärta. Först med årgången 2002 är mitt hjärta bulltande för detta vin. Ett av mina verkliga favorithus.

 

Vi erbjuder er ett glas, 12 cl för 295 kronor. Sugen? Hjälp oss bättra på per capita konsumtionen av champagne denna fredag!