Bli medlem

 

THANK GOD - IT'S FRIDAY! v6 - DEUTZ 'CUVÉE WILLIAM DEUTZ' 2000

Under kvällen öppnar vi en efterfrågad godbit, enligt denna numer återkommande freddagstradition. Denna fredag låter vi Er få möjligheten att prova en riktig världskändis! Vi har kommit över några flaskor av den eftertraktade :

2000 DEUTZ ’CUVÉE WILLIAM DEUTZ’
Aÿ| Champagne | Frankrike|55PN 10PM 35CH|importör: Swedish Brand| Restaurangsortimentet pris ca 1 000 sek

TASTING NOTE ‘Alla viner är bra, men Cuvée William Deutz Rosé är något alldeles extra. Även Vinothèquevinerna och den vita upplagan av William Deutz håller världsklass. Deutz har lanserat en ultrasofistikerad prestigechampagne under namnet Amour de Deutz som säljer som smör i solsken sedan Madonna tagit den till sitt hjärta. Husstilen kännetcknas av storheten, ultraelegant, lätt och sportig, ingen ek, alltid malolaktisk jäsning.

En underbart balanserad champagne som får mig att sjunga blandningens lov. Smäcker Aÿpinot lyfts upp av en citrusfrisk och mineralrik Chardonnayfinish. Lite snål och äpplig än så länge. Årgångens nästan jordiga stenighet är inte heller något som bidrar till att ge vinet charm. Kommer säkert att växa till sig ordentligt.'

RJpoints 91(94)

12 cl för 295 kronor!!! 

 

RJ ON DEUTZ Två tyskar, William Deutz och Pierre Gelderman, grundade denna anrika firma 1838 i Aÿ. Deutz drabbades hårt under champagneupproret 1911. Det vackra huset i Aÿ byggdes upp efter ’the riots’ 1911. Under lång tid drevs huset av André Lallier, som gjorde stora investeringar i andra vindistrikt. Bland dessa märks egendomen Delas i Rhônedalen, Maison Deutz i Kalifornien samt ytterligare ett mousserande vin från Loiredalen. 1993 skaffade sig Louis Roederer aktiemajoritet i Deutz.. Produktion 2 400 000 flaskor/år. 6:e generationen driver huset idag. Sverige är den 5.e största marknaden. I dag drivs firman skickligt av Fabrice Rosset som är VD och den sympatiske Jean-Marc är ansvarig för alla Public Relations-uppdrag. Vinmakare är Michel Davesne.

75% av druvorna köps in från Grand- och Premier cru-gårdar. Deutz äger själva land i fem byar. Egendomen hör till de vackraste i Champagne och även vinerna är mycket distingerade. Stilen är tillbakalutad, elegant och sofistikerad med en medelfyllig kropp och glasklar frukt samt en exemplarisk mousse.


BJ ON DEUTZ ’Den är Madonna, Prinsessan Diana och Jerry Hall, alla dessa roller på en och samma gång’. Detta är en träffande beskrivning som en engelsk kollega uttryckte Chardonnay det för inte allt för länge sedan. Uppskattad av de flesta vinälskare runt om i världen. Den har tillräckligt med egenskaper för att vara distinkt, men inte tillräckligt för att vara offensiv. Däremot kombinerar den väl terroiren och det nya ekfatets smaker. Sedan ett par lyckade inköp på Fauchon på Place Madeleine i Paris för femtontalet år sedan har kärleken hållit i sig. Numer rymms det alltid en stadig kollektion med Deutz blanc de Blancs i min vinkällare.