Bli medlem

 

THANK GOD - IT'S FRIDAY! v44 Selosse 'Substance' dégorgement dec’12

Under kvällen öppnar vi en efterfrågad godbit, enligt denna numer återkommande freddagstradition. Denna fredag låter vi Er få möjligheten att prova en riktig världskändis! Vi har kommit över några flaskor av den eftertraktade:

JACQUES SELOSSE ‘SUBSTANCE’ dégorgement dec’12 | Avize | Champagne | Frankrike | 100CH | importör: Netterberg & Co | SBpris 1 695 sek | TASTING NOTE ‘Ett nytt namn på soleravinet från Selosse. Först Origine sedan Substance, varför inte kalla det för Solera? En viss skillnad finns ju förstås eftersom vinet förändras en aning varje år beroende på vilket det yngsta och nyaste årgångstillskottet är. Vinet är något ekigare och yngre än så länge, men har en mycket ren och fint syrlig grund att stå på. Det vore underbart att ha en provning med alla olika solerablandningar Anselme gjort sedan 87:an tappades på ståltanken där alla vinerna blandas. Bättre och bättre för varje år.’ RJpoints 95(95)

12 cl för 500 kronor!!!

RJ OM SELOSSE Jag har flera gånger tidigare nämnt Anselme Selosse, dels för att han är min favoritodlare, dels för att han är den mest specielle vinmakaren i hela Champagne. Den karismatiske Anselme är influerad av sin studietid vid Lycée Viticole i Beaune, där han gick tillsammans med flera berömda vinmakare från Bourgogne. Anselme var fast besluten om att försöka göra en stor champagne med bourgognemetoder. Hans far Jacques ägde redan några av de bästa landremsorna i Côte des Blancs fyllda med gamla vinstockar, så Anselme hade verkligen bra grundmaterial att arbeta med.

I dag äger Anselme 4 hektar i Avize, 1 hektar i Oger, 1 hektar i Mesnil, 1 hektar i Cramant, 1 hektar i Ambonnay, 1 i Mareuil och 1 hektar i Aÿ. Läget i Aÿ ligger alldeles intill Bollingers Côte aux Enfants, varifrån Anselme gör en ekfatsvinifierad blanc de noirs. Alla Selosses 35 Chardonnaylägen vinifieras separat på små Bourgognefat köpta från olika ursprung. Perfektionisten Anselme gör nästan allting på egen hand. De gamla stockarna med en snittålder på 40 år beskärs maximalt för att minimera skördeuttaget. Druvorna skördas senare än de flesta och plockas var för sig. Efter pressningen tappas musten på 225-liters barriquer (20% nya fat) och stannar där i ett år. En gång i veckan lyfter Anselme upp fällningen med en stålstav på bourgognevis, för att berika vinet ytterligare. Processen kallas »bâtonnage«. Selosse undviker kategoriskt den malolaktiska jäsningen, vilket ger hans rika viner ett bett som är oslagbart. Vinerna lagras sedan upp till åtta år i flaskan före degorgeringen.

I likhet med Krug behöver alla Selosses vällagrade viner minst ett halvt års flaskmognad efter degorgeringen för att bli tillgängliga. Dosagen är alltid mycket låg, och endast fruktsocker används för att bibehålla vinets naturliga balans. Selosses viner har gett champagne ytterligare en dimension med sin unika vinösa Chardonnaystil. Trollkarlen från Avize har snabbt blivit Champagnes kultodlare nummer ett, efter att ha blivit utsedd till Frankrikes bäste vinmakare alla kategorier år 1994 av tidningen Gault Millau. Berömmelsen till trots kostar hans sällsynta viner ingenting i jämförelse med Petrus, Romanée-Conti eller Krug Clos du Mesnil. Alla viner är magiska världsklassviner. Tack för att du finns Anselme!