Bli medlem

 

THANK GOD - IT'S FRIDAY-MYS! v42 Pommery 'Cuvée Louise' 2002

Denna fredag låter vi Er få möjligheten att prova en riktig världskändis! Vi har kommit över några flaskor av den eftertraktade POMMERY ‘CUVÉE LOUISE’ 2002 [40PN 60CH]. 12 cl för 295 kronor!!

POMMERY ‘CUVÉE LOUISE’ 2002 | Epernay | Champagne | Frankrike | Pommery | 40PN 60CH | importör: Gullberg by Stockwine | SBnr 77041 (1999) | SBpris 1 290 sek

RJ TASTING NOTE ‘Cuvée Louise debuterade med 1979:an. Firmans prestigechampagne är alltid gjord i en mjukare och mera raffinerad stil än årgångsvinet. 02:an har en exceptionellt mjuk och lyxig mousse. Doften är typisk för Louise Pommery med ett ostaktigt moget inslag kombinerat med vanilj, nybakat bröd och apelsin. Provad bredvid 99:an framstår detta som en ung rashäst på väg åt vilket galet håll än energin förespråkar. Ljus ung färg, makalöst vacker mousse, krämig textur och elegant sofistikerad frukt. En oerhört smältande och lättdrucken champagne. Stilig och elegant. Medelfyllig och mycket mjuk och charmerande storhusstil. Maximalt förförisk på magnum.’ BJpoints 92(95)

RJ OM POMMERY 1856 grundades Pommery & Greno efter att tidigare hetat Dubois-Gosset sedan tjugo år tillbaka. Man etablerade en försäljningskanal med engelsmännen redan på 1800-talet och var pionjärer med sin torra champagne helt utan dosage. Marquise de Polignac var en av de första ägarna och en släkting i rakt nedstigande led, Prince Alain de Polignac, var länge ansvarig för blandandet av cuvéen. Prince Alain är en mycket fascinerande man som bättre än någon annan vinmakare kan beskriva filosofin bakom sin vinmakarkonst. 1990 hamnade även Pommery i den mäktiga Moët-Hennessygruppen och 2002 tog Vranken över, men husstilen hålls intakt tack vare Thierry Gasco som tränats upp av prinsen.

Pommery är en av de firmor som äger mest mark i Grand cru-byarna, men vad som är mindre känt är att deras lägen inom kommunen inte alltid tillhör de främsta. Förutom Pommerys egna druvor, köps 70% av behovet in från hela Champagne och vinifieras modernt. Onekligen är Pommery ett stort namn framför allt historiskt sett. Husstilen utgörs av torra, strama, stilrena champagner med en ung frukt och omisskännlig stålighet som tar många år att rundas av. Prestigechampagnen Louise Pommery stämmer inte in på den beskrivningen, men är istället ofta lite för mjuk och polerad för att nå upp till konkurrenternas toppviner. Jag har gång på gång häpnat över storheten i äldre årgångar från Pommery. Helt nyligen köpte jag en stor mängd flaskor från 1911 till 1979 som legat orörda i Champagnes mörka gömmor sedan födseln. Varenda flaska jag öppnat hittills har varit fantastisk. Den moderna portföljen är också imponerande stram med årgångsvinet som bästa köp till källaren. Magnumbuteljer av den aristokratiska 96 finns fortfarande i omlopp och 2004 är sublim.

Vi erbjuder er ett glas, 12 cl för 295 kronor eller ett smakprov. Sugen? Hjälp oss bättra på per capita konsumtionen av champagne denna fredag!