Bli medlem

 

THANK GOD - IT'S FRIDAY! v7 - 2006 LOUIS ROEDERER ’CRISTAL’

Under kvällen öppnar vi en efterfrågad godbit, enligt denna numer återkommande freddagstradition. Denna fredag låter vi Er få möjligheten att prova en riktig världskändis! Vi har kommit över några flaskor av den eftertraktade :

2006 LOUIS ROEDERER ’CRISTAL’
Reims | Champagne | Frankrike | 55PN 45CH | importör: Vinunic | RestaurSbnr 99200 SBpris 1597 sek

TASTING NOTE ‘Alldeles fantastisk från start. En kollosal kraft och vacker mullrande pinotmognad som att tugga på de mognaste druvorna från Aÿ och Verzenay. Samtidigt ultraelegant ned hela den omisskännliga cristalessensen, persiko och mangosötman, ananas kokos, vanilj och overkligt pigg syra och citrusblommighet. Många likheter med 2002, dock med ett tydligare pinotanslag.’

RJpoints 95(97)

12 cl för 295 kronor!!!

 

RJ ON LOUIS ROEDERER Flaskor/år: 3 000 000. Roederer fick inte sitt nuvarande namn förrän 1833, men existerade redan 1760, då kallat Dubois Père & Fils. Louis Roederer var en flitig man som lyckades sälja sin champagne på flera viktiga exportmarknader. Roederers verkliga klipp blev i likhet med Clicquot den ryska marknaden. Den ryske tsaren Alexander II ville ha en egen mer uppseendeväckande flaska att visa sina gäster. 1876 gjorde han en specialbeställning på de första genomskinliga Cristalflaskorna, som på den tiden faktiskt var gjorda helt i äkta kristall. Vinet var makalöst sött och gav Roederer vissa avyttringsproblem efter den ryska revolutionen, då man satt med obetalda räkningar och lager av söt champagne som ingen annan ville ha. Firman återhämtade sig på 1930-talet då Camille Olry-Roederer hamnade vid rodret. De pengar man fick in på försäljningen investerade hon i några exceptionella vingårdar i Aÿ, Hautvillers, Cumières, Louvois, Verzy, Verzenay, Vertus, Avize, Cramant, Chouilly och Le Mesnil. Roederer äger också flera välrespekterade vingårdar på annat håll; Roederer Estate, Ramos Pinto, Haut-Beauséjour och Château de Pez. Firman är i dag områdets finansiellt mest framgångsrika, mycket tack vare dessa vingårdar som förser Roederer med 70% av druvbehovet. I dag drivs huset av Frédéric Rouzaud som arbetar enligt samma principer man haft de senaste decennierna.

Vinmakare är den fantastiske Jean-Baptiste Lécaillon. Alla viner jäser separat by för by på små ståltankar eller små ekfat och reservvinerna lagras på stora ekfat. Dessa sägs ge firmans speciella vaniljtouche. Jag är inte ensam om att undra över om inte vissa viner till prestigevinet Cristal lagrats i dessa fat. För det är just i Cristal man ibland kan upptäcka en nötig, oljig och vaniljsmakande fatlik karaktär. En förklaring till den kolaliknande mognadstonen kan också vara att man använder en stor del av de främsta äldre ekfatslagrade reservvinerna i dosagen. Annars använder man upp till tjugo procent ekfatslagrat reservvin i standardchampagnen Brut Premier. Roederer har inget fast recept när det gäller den malolaktiska jäsningen. Vinets personliga egenskaper får avgöra från fall till fall. Roederer är onekligen ett strålande champagnehus med en exceptionell portfölj av viner. Standardchampagnen är lysande, rosé och blanc de blancs erbjuder en hustypisk aristokratisk elegans och årgångsvinet tillhör alltid de bästa.

Cristal är i dag den mest eftersökta prestigechampagnen och har kanske det mest aptitretande utseendet av alla viner världen över. Cristal Rosé är inte bara den dyraste roséchampagnen. Den är också den klart bästa. För mig är huset ett av de tre främsta i hela Champagne. Varje årgång är lysande. Köp alla Roederers årgångsviner ni kommer över!


BJ ON CRISTAL ’Roederers Cristal tillhör eliten bland prestigechampagnerna. Den kombinerar Bollingers och Krugs tunga nötiga Pinotinspirerade stil med Taittinger Comtes de Champagnes njutbara exotiska fruktighet och smörkolasmak. Självklart är Cristal som vanligt en stjärna med lager av feta oljiga smaker. Honung, vanilj, exotisk frukt och kakor låter trivialt för ett vin med den här komplexiteten och elegansen. Så låt oss endast njuta denna läckerbit utan att analysera sönder dess skönhet. Numer rymms det alltid en stadig kollektion med Cristal i min vinkällare. Skule jag skriva en bo om de tio största vita vinerna i världen skulle Cristall platsa på min lista sju dagar i veckan & två gången om söndagen!’