Bli medlem

 

THANK GOD - IT'S FRIDAY-MYS! v43 Selosse 'version originale'

Klockan 20:00 öppnar vi en efterfrågad godbit, enligt denna numer återkommande fredagstradition. Denna fredag låter vi Er få möjligheten att prova en riktig världskändis! Vi har kommit över några flaskor av den eftertraktade JACQUES SELOSSE ’VERSION ORIGINALE’ nv [100CH]. 350 kronor per glas (12cl) eller 175 kronor för ett litet (5cl)!!!

Om producenten; ’Jag har flera gånger tidigare i min böcker nämnt Anselme Selosse, dels för att han är min favoritodlare, dels för att han är den mest specielle vinmakaren i hela Champagne. Den karismatiske Anselme är influerad av sin studietid vid Lycée Viticole i Beaune, där han gick tillsammans med flera berömda vinmakare från Bourgogne. Anselme var fast besluten om att försöka göra en stor champagne med bourgognemetoder. Hans far Jacques ägde redan några av de bästa landremsorna i Côte des Blancs fyllda med gamla vinstockar, så Anselme hade verkligen bra grundmaterial att arbeta med. I dag äger Anselme 4 hektar i Avize, 1 hektar i Oger, 1 hektar i Cramant, 1 hektar i Ambonnay, 1 i Mareuil och 1 hektar i Aÿ. Läget i Aÿ ligger alldeles intill Bollingers Côte aux Enfants, varifrån Anselme gör en ekfatsvinifierad blanc de noirs. Alla Selosses 35 Chardonnaylägen vinifieras separat på små Bourgognefat köpta från Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet. Perfektionisten Anselme gör nästan allting på egen hand. De gamla stockarna med en snittålder på 40 år beskärs maximalt för att minimera skördeuttaget. Druvorna skördas senare än de flesta och plockas var för sig. Efter pressningen tappas musten på 225-liters barriquer (10% nya fat) och stannar där i ett år. En gång i veckan lyfter Anselme upp fällningen med en stålstav på bourgognevis, för att berika vinet ytterligare. Processen kallas »bâtonnage«. Selosse undviker kategoriskt den malolaktiska jäsningen, vilket ger hans rika viner ett bett som är oslagbart. Vinerna lagras sedan upp till åtta år i flaskan före degorgeringen. I likhet med Krug behöver alla Selosses vällagrade viner minst ett halvt års flaskmognad efter degorgeringen för att bli tillgängliga. Dosagen är alltid mycket låg, och endast fruktsocker används för att bibehålla vinets naturliga balans. Selosses viner har gett champagne ytterligare en dimension med sin unika vinösa Chardonnaystil. Trollkarlen från Avize har snabbt blivit Champagnes kultodlare nummer ett, efter att ha blivit utsedd till Frankrikes bäste vinmakare alla kategorier år 1994 av tidningen Gault Millau. Berömmelsen till trots kostar hans sällsynta viner ingenting i jämförelse med Petrus, Romanée-Conti eller Krug Clos du Mesnil. Alla viner kan rekommenderas.’

Richard om ’VERSION ORIGINALE’ [100CH - dégorgement FEVRIER’11];
’Samma vin som Extra Brut med nytt namn. Lite för ung än så länge med en enorm inneboende kraft och fantastisk syra. Kraftfull näsa, av rostade nötter. Näsan var rik, omissigenkännligt Selosse - mandeltoner, blommigt (krokus och pelargon) oxidativa drag. Här fanns hårdhet pga. syran, som Anselme säger kommer att balanseras av dosagen när den degorgeras. Han är inte champagnemakare som är mycket för att maskera terroiren med dosage. De flesta av hans viner har dock en liten dosage kring 1-2 gram. Smaken är lika intensiv, en smak där eken fortfarande har en viktig plats med aromer av rostat bröd (brioche). Bakom denna rostade ek, upplever man en lång komplex eftersmak. Vinet verkar också mer intressant efter en lång dekantering (vilket jag gärna utför med alla champagner som varit i närhet av ny ek) eftersom det är ytterst komplext. Efter ca halvtimmen visar den en uppsjö av nya aromer, anmärkningsvärt roligt och njutbart! För ekig för somliga. Ett fantastiskt vin om ni frågar mig! Vissa flaskor fullt mogna.’ RJP 92(94)

Detta är Anselmes stora multi-vintage cuvée som lagras minst 42 månader före degorgering och buteljeras med liten eller ingen dosage. För att göra en bra champagne utan dosage krävs det extremt högkvalitativa druvor, just för att man inte ska/bör dölja små skönhetsfel med insmickrande sötma. Det smakar mer om druvmaterialet; en liksom rå och naken champagne!

Druvsammansättning (Cépage): tre efter varandra följande årgångar av Chardonnay från Avize, Cramant & Oger.

Lagring på sin jästfällning: >4-5 år före degorgering.

Dosage: ~1.5 g/l.

Produktion: Endast 3 000 flaskor från branterna. Pris: ca 140 US$ dollars.

Läs mer om Selosse på Björnstiernes blogg…