Bli medlem

 

THANK GOD – IT’S FRIDAY-MYS! v38 '03 & '04 JACQUESSON et FILS ’DIZY TERRE ROUGE ROSÉ’ [100PM].

Klockan 20:00 öppnar vi en efterfrågad godbit, enligt denna numer återkommande fredagstradition. Denna fredag låter vi Er som inte hade möjligheten att prova denna världskändis igen! Ni som ropar högst vara med på ett par flaskor av 2004 & 2003 JACQUESSON et FILS ’DIZY TERRE ROUGE ROSÉ’ [100PM].

Om producenten; ’Jacquesson var ett av de första champagnehusen när det grundades 1798 i Châlons-sur-Marne. Det tog inte lång tid innan man blev en av de mest berömda firmorna. Ryktet blev inte direkt sämre av att Napoleon i samband med ett besök hos firman skänkte Jacquesson guldmedalj för deras vackra källare. Främsta exportmarknad blev Amerika där man nyligen hittade gamla Jacquessonflaskor ombord på ett vrak vid namn Niantic. Redan 1867 sålde Jacquesson en miljon flaskor, men efter Adolphe Jacquessons död började en kraftig nedgång. Leon de Tassigny tog över 1920 och köpte de fina vingårdar man i dag äger i Avize, Aÿ, Dizy och Hautvillers. Kvaliteten blev ändå inte lika hög som under 1800-talet. Firman spelade länge andrafiolen ända tills Jean Chiquet 1974 köpte det anrika huset i Dizy. I dag drivs firman av hans två målmedvetna söner Laurent (vinmakaren) och Jean-Hervé (affärsmannen). När jag första gången mötte Jean-Hervé 1990 talade han om för mig att de siktade mot den allra högsta toppen. Alla nya investeringar gjordes med inriktning mot kvalitet. Andrapressningen såldes, andelen reservvin och ekfat ökades. Större mängd Grand cru-druvor köptes in. I dag börjar den kostsamma satsningen bära frukt. Standardchampagnen är strålande och har nu fått ett nummer för att särskilja de olika blandningarna. Prestigechampagnerna tillhör numera topparna varje år. Dessutom har man några av de äldsta kommersiellt tillgängliga champagnerna i sin D.T.-serie. På sikt kommer flera spännande monocruviner att lanseras, så håll ögonen öppna. Bröderna Chiquet ger sig inte innan de nått den allra högsta toppen. Jacquesson är ett av de allra intressantaste husen i dag och erbjuder fantastiskt bra värde för pengarna.’

Richard om 2003; ’Jag vet att bröderna Chiquet är galna i fina DRC-viner. Här har man från Pinot Meunier lyckats skapa en sensuell bouquet som går åt det hållet även om klassen inte riktigt är lika hög. Mycket intressant och fascinerande intensivt Pinotvin med hög koncentration.’ 86(87)

Richard om 2004; ’Oerhört mörkt röd och intensivt packad med extrakt. Tyvärr alldeles för oaromatisk och sluten nu när den lanserades. Lagra ett par år innan den öppnar upp sin påfågelstjärt.’ 78(85)