Bli medlem

 

Ny huschampagne STHLM vecka 38

CHAMPAGNE TAITTINGER, REIMS ****[****]
Huset Forneaux, som Taittingers föregångare hette, var ett av de första champagnehusen när det bildades 1734. Firmans stora uppsving kom först när Taittingerfamiljen köpte egendomen 1936. Pierre Taittinger köpte ett slott kallat La Marquetterie och byggde upp en imponerande arsenal av vingårdar. Claude Taittinger, tog över kontrollen 1960 och Pierre-Emanuel och sonen Clovis Taittinger har nu tagit över stafettpinnen. Man äger i dag 288 hektar i 34 byar vilket räcker till 45% av druvbehovet. Experiment med små mängder nya ekfat till prestigevinet Comtes de Champagne startades 1988, annars är alla viner jästa på stora ståltankar och utsatta för den malolaktiska jäsningen. Firman är känd för att engagera sig i stora projekt utanför området. Man äger t.ex.en hotellkedja, två vinfirmor i Loiredalen och en i Kalifornien. De konstnärsutformade Collectionflaskorna har blivit en stor försäljningssuccé trots det svindlande höga priset som inom kort kommer att bli ännu högre. Standardchampagnen var tidigare lite ojämn, men speglar ofta den blommiga, mjuka husstilen väl. Årgångsvinet är en charmör som tyvärr ofta saknar lagringspotential. Den verkliga stjärnan är Comtes de Champagne, en mönsterblanc de blancs från Cramant, Avize, Oger, Le Mesnil, Chouilly och gamla stockar i Pierry. Champagnen är områdets bästa i sin söta, mjuka, exotiska och krämiga stil. Jag inbillar mig att Comtes de Champagne är den champagne som uppskattas av den bredaste publiken. Den innehåller inga svåra aromer, endast ett överflöd av insmickrande söta och mjuka smaker i en elegant och lyxig stil. Här finns ändå ett tillräckligt spännande aromatiskt spektrum för att även den mest svårflirtade kännaren ska falla pladask för dess skönhet. Även Comtes de Champagne Rosé kan ge högtidsstunder om man har tålamod. Denna champagne som är gjord med skalkontakt av Pinot Noir från Ambonnay och Bouzy kan verka söt och klumpig i unga år, men den utvecklas ofta på ett magiskt sätt. Ansvarig för hur vinerna smakar är den milde Maurice Morlot. Nära fem stjärnor!

HUSCHAMPAGNE STHLM
TAITTINGER 'BRUT RÉSERVE' [42 PN 20 PM 38 CH]
Richard säger följande om den nya huschampagnen; ”Tidigare väldigt ojämn. Ofta för söt och parfymerad, ibland med en så krämig Chardonnaykaraktär att den kan misstas för en årgångschampagne. På senare år har stilen och kvaliteten stabiliserats till det bättre. Jeroboam är mäkta imponerande.” RJP 73(82)

Vi erbjuder er ett glas, 12 cl för 120 kronor eller ett smakprov, 5 cl för 60 kronor. Sugen?

Du kommer även att finna följande viner från TAITTINGER under de kommande veckorna;

THANK GOD – IT’S FRIDAY-MYS 36.0!
Då öppnar vi ca klockan 20:00 (Observera klockslaget) en efterfrågad prestigechampagne, enligt denna numer återkommande fredagstradition. Denna fredag får ni som ropar högst vara med på TAITTINGER 'COLLECTION BRUT RAUCHENBERG' 2000! Chardonnay-druvorna kommer huvudsakligen från Grand Cru gårdar runt området Côte des Blanc och Pinot Noir-druvorna kommer från Montage de Reims och Vallée de la Marne. Millesime 2000 Rauschenberg är en exeptionellt bra årgång med en härlig bouquet och elegans. Vid ytterst speciella tillfällen tar champagnehuset Taittinger fram en specialcuvée i samarbete med världskända konstnärer. Millesime 2000 har ingen mindre än den nyligen bortgångna konstnären Robert Rauschenberg haft fria händer att designa. Rauschenberg var närmast berömd för sitt konstverket "geten med bildäcket", som ställdes ut bla. på Moderna Muséet i Stockholm. Nu är det bara att välja- hamnar detta verk i konstsamlingen eller i nyårsglaset?

Richard om ’Collection 00:an; ”Jag har alltid tyckt att det är konstigt att jag gillar Collection så mycket mer än Vintage om det nu är samma vin som det sagts. Till min stora glädje fick jag i maj 2001 äntligen höra det som jag alltid trott; Collection är ett annat vin än Vintage! Större autolytisk karaktär javisst, men också en ökad finess och komplexitet. Betydligt yngre, men precis lika fin som vanliga vintage detta lyckade Taittingerår. Blommig finess med toner av hagtorn, fläder, akasia och geranium. Läcker brödig botten som mjuknar sensuellt i glaset.”

Senaste elva versionernas poänger; Rauschenberg 2000 91(93), ZAo Wou-Ki 1998 88(92), Matta 1992 85(87), Corneill 1990 93(94), Imaï 1988 91(91), Hartung 1986 93(93), Lichtengstein 1985 90(93), da Silva 1983 87(87), Masson 1982 95(95), Arman 1981 89(89), Vasreli 1978 93(93)!!!, Ett snyggt snitt de senaste elva årgångarna på 90,4(91,6) poäng!

Vi erbjuder er ett glas, 12 cl för 500 kronor eller ett smakprov, 5 cl för 250 kronor. Sugen? Hjälp oss bättra på per capita konsumtionen av champagne denna fredag!

2004 TAITTINGER ‘BRUT MILLÉSIME’
Druvsort: 60 pinot noir, 40 chardonnay
Richard om '04:an; Tro't eller ej men Richard har ännu inte provat och bedömt denna nya årgång.
Vi erbjuder er ett glas, 12 cl för 210 kronor eller ett smakprov, 5 cl för 105 kronor. 

2004 TAITTINGER 'COMTES DE CHAMPAGNE ROSÉ'
Druvsort: 60 pinot noir, 18 pinot meunier, 22 chardonnay
Richard om rosén; "Det är alltd lite underligt att prova fina men ofärdiga viner tillsammans med goda vänner som förväntar sig ren njutning. Här kläddes vinet av ordentligt. Pål Allan min fotograf klagade på den råa ungdomligeheten och Sara retade sig på att rödvinet låg ovanpå allt annat och inte alls integrerats. Med lite tid i glaset och god vilja kan man skönja vanilj och Comtestypiska särdrag. Vi möts om 10 år igen."
RJP 86(92)

Vi erbjuder er denna champagne på flaska för 2 950 sek. Sugen? Hjälp oss bättra på per capita konsumtionen av champagne denna fredag!

sa TAITTINGER ‘NOCTURNE SEC'
Druvsort: 60 pinot noir, 40 chardonnay
Richard om Nocturne; "Ni vet hur svårt jag har för hög dosage i mina champagner. Ändå gillar jag denna Grand Crusyster till Prélude. Nötig, honungsblommig och tät. Lägre dosage än de andra i denna kategori." RJP 78(83)

Vi erbjuder er ett glas, 12 cl för 150 kronor eller ett smakprov, 5 cl för 75 kronor.