Bli medlem

 

Ny huschampagne - Pommery 'Wintertime'

Denna fredag är det dags att visa upp en ny huschampagne i champagnebaren på Café Egoïste: POMMERY 'WINTERTIME BLANC DE NOIRS' [80PN 20PM]

RJ om WINTERTIME: ’ Ett helt nytt vin från Pommery som lovar mycket gott. För mig är denna bekantskap en lyckad mix mellan firmans stringenta och äppliga husstil samt mogna Pinotdruvors generösa rondör. Frukten som gränsar mot vinbär backas upp av rökiga och brödiga toner. Med stigande ålder får dessa flaskor en härligt krutdoftande prägel. Även yngre upplagor som 2008-basen är underbara.’ RJ poäng 87(90)

 

RJ om POMMERY 1856 grundades Pommery & Greno efter att tidigare hetat Dubois-Gosset sedan tjugo år tillbaka. Man etablerade en försäljningskanal med engelsmännen redan på 1800-talet och var pionjärer med sin torra champagne helt utan dosage. Marquise de Polignac var en av de första ägarna och en släkting i rakt nedstigande led, Prince Alain de Polignac, var länge ansvarig för blandandet av cuvéen. Prince Alain är en mycket fascinerande man som bättre än någon annan vinmakare kan beskriva filosofin bakom sin vinmakarkonst. 1990 hamnade även Pommery i den mäktiga Moët-Hennessygruppen och 2002 tog Vranken över, men husstilen hålls intakt tack vare Thierry Gasco som tränats upp av prinsen.

Pommery är en av de firmor som äger mest mark i Grand cru-byarna, men vad som är mindre känt är att deras lägen inom kommunen inte alltid tillhör de främsta. Förutom Pommerys egna druvor, köps 70% av behovet in från hela Champagne och vinifieras modernt. Onekligen är Pommery ett stort namn framför allt historiskt sett. Husstilen utgörs av torra, strama, stilrena champagner med en ung frukt och omisskännlig stålighet som tar många år att rundas av. Prestigechampagnen Louise Pommery stämmer inte in på den beskrivningen, men är istället ofta lite för mjuk och polerad för att nå upp till konkurrenternas toppviner. Jag har gång på gång häpnat över storheten i äldre årgångar från Pommery. Helt nyligen köpte jag en stor mängd flaskor från 1911 till 1979 som legat orörda i Champagnes mörka gömmor sedan födseln. Varenda flaska jag öppnat hittills har varit fantastisk. Den moderna portföljen är också imponerande stram med årgångsvinet som bästa köp till källaren. Magnumbuteljer av den aristokratiska 96 finns fortfarande i omlopp och 2004 är sublim.