Bli medlem

 

NY HUSCHAMPAGNE v7 - DRAPPIER 'BRUT NATURE SANS AJOUT DE SOUFRE'

Eftersom champagnebaren frekventeras ofta så byts huschampagnen var fjortonde dag. Dessa veckor fokuseras lite extra på denna producent. Exempelvis så serveras den aktuella préstigecuvén per glas under dessa veckor. Här representeras de mest kända och tongivande champagnehusen och de mest omskrivna odlarna.

sa DRAPPIER 'BRUT NATURE SANS AJOUT DE SOUFRE'
Urville | Champagne | Frankrike  | 100PN  |  importör: Vinovativa |  Sbnr 75009 SBpris 261 sek |  TASTING NOTE ‘Dégorgerad nov’13. Base wine 09/10/11. Ingen dosage men väl 2 gram restsocker. Vinet känns inte på något sätt rått och elakt som många odoserade champagner kan göra. Här finns en fin rondör och en ren tung frukt som påminner om röda äpplen och röda vinbär. Eftersmaken är lång och behagligt mjuk. Min huschampagne från åren då jag bodde i Bryssel’ BJpoints 88(90)

Vi erbjuder er ett glas, 12 cl för 120 kronor. För hela flaskan 695 sek. Sugen? Hjälp oss bättra på per capita konsumtionen av champagne denna fredag!


RJ OM DRAPPIER Det är frågan om Drappier skulle ha den position man har i dag om inte president de Gaulle varit så förtjust i Champagne Drappier. Den kvalitetsinriktade firman grundades 1808. André Drappier har i dag god hjälp av sin oenologiutbildade son Michel med att upprätthålla husets goda rykte. Drappier tar ut ett anmärkningsvärt lågt skördeuttag från sina 40 hektar i Aube och 17 i Marne. Firman kalljäser musten för att undvika sekundäraromer från jäsningsprocessen. Man tillsätter också minimala mängder svavel för att hålla vinet så naturligt som möjligt. 1991 köpte Drappier en källare i Reims där deras årgångs- och prestigechampagner numera lagras. Den investeringen kan tyckas lite märklig då man redan har fantastiska källare från 1100-talet byggda av klostret Clairvauxs munkar. Anledningen är faktiskt att källaren i Urville är för varm. En specialitet som Drappier är ensamma om är jätteflaskan prima (36 liter). En annan är lagring av gamla reservviner med superdosage i stora glaskärl. Drappiers viner är mycket rika och välgjorda. Med den experimentglade och kunnige Michel vid rodret, kan vi förvänta oss fler positiva överraskningar från Drappier. Grande Sandrée är konstant Aubes mest spännade vin. Sedan 1995 gör Michel också eftersökta Magnum åt Patrick Sabaté under namnet Boërl & Kroff. Dessa dyrgripar har snabbt fått kultstatus och onekligen har dessa viner gjorda från firmans tre bästa lägen i Urville en koncentration som imponerar.