Bli medlem

 

Ny huschampagne v46 - Deutz 'Brut Classic'

DEUTZ ’BRUT CLASSIC [38PN 32PM 30PM] magnum| Aÿ | Champagne | Frankrike| importör: Swedish Brand | SBnr 7487 SBpris 349 sek (750ml)| TASTING NOTE ‘Champagnen är alltid av hög kvalitet men har tidigare sålts för tidigt. Om man lägger undan vinet ett par år i källaren utvecklas en fin, brödig doft som tonar ner den initialt överdrivet äppelaktiga frukten. I början av 2001 smakade jag på ett par flaskor som hade en klassisk mognad redan från början. Mycket god, yppig och komplex just nu. Hoppas detta är en trend som håller i sig.’ RJpoints 76(84)

 

RJ om DEUTZ Två tyskar, William Deutz och Pierre Gelderman, grundade denna anrika firma 1838 i Aÿ. Deutz drabbades hårt under champagneupproret 1911. Under lång tid drevs huset av André Lallier, som gjorde stora investeringar i andra vindistrikt. Bland dessa märks egendomen Delas i Rhônedalen, Maison Deutz i Kalifornien samt ytterligare ett mousserande vin från Loiredalen. 1993 skaffade sig Louis Roederer aktiemajoritet i Deutz. I dag drivs firman skickligt av den sympatiske Fabrice Rosset. Vinmakare är Michel Davesne. 75% av druvorna köps in från Grand- och Premier cru-gårdar. Deutz äger själva land i fem byar. Egendomen hör till de vackraste i Champagne och även vinerna är mycket distingerade. Stilen är tillbakalutad, elegant och sofistikerad med en medelfyllig kropp och glasklar frukt samt en exemplarisk mousse. Alla viner är bra, men Cuvée William Deutz Rosé är något alldeles extra. Även Vinothèquevinerna och den vita upplagan av William Deutz håller världsklass. Deutz har nyligen lanserat en ny ultrasofistikerad prestigechampagne under namnet Amour de Deutz som säljer som smör i solsken sedan Madonna tagit den till sitt hjärta. Först med årgången 2002 är mitt hjärta bulltande för detta vin. Ett av mina verkliga favorithus.

 

Vi erbjuder er ett glas, 12 cl för 120 kronor. Sugen? Hjälp oss bättra på per capita konsumtionen av champagne denna fredag!