Bli medlem

 

Huschampagne STHLM vecka 34

LARMANDIER-BERNIER, VERTUS ****[****]

Pierre kultiverar sina 15 hektar biodynamiskt. Han förfogar idag över 15 hektar utspritt över ett flertal olika lägen. De olika lägena ligger i sin tur i premier cru-byn Vertus, där vineriet finns, och resten fördelat över grand-cru byarna Cramant, Chouilly, Oger and Avize. 85 % är planterat med Chardonnay och resterande 15 % är Pinot Noir. Man gör idag 5 champagner; 3 Blanc de Blancs, Tradition (med 20 % Pinot Noir) och Rosé de Saignée, gjort uteslutande på Pinot Noir. Även ett stilla rött vin, även det Pinot Noir, produceras i mycket liten upplaga. Dosage håller alltid Pierre till ett minimum, ibland ingen alls, för att låta vinet ge maximalt med uttryck för terroir. Mindre än 1 % av vinodlingarna i Champagne odlas ekologiskt av ca ett 15-tal producenter. Av dessa är det endast ett fåtal som odlar biodynamiskt 

Pierre också varit ordförande i de unga vinmakarnas förening, gör några av de renaste Chardonnaychampagnerna i dag. Familjen har länge ägt några hektar med mycket gamla Chardonnaystockar i Cramant. Vid 1990 års skörd bestämde Pierre sig för att göra en exklusiv champagne endast från dessa 80-åriga stockar - Vieille Vignes Cramant. Resultatet är en champagne som kommer att bli legendarisk. Numera är hela vinifikationen biodynamisk. Alla hans viner vinner på tio års lagring eller ännu mer i en bra källare!

 

HUSCHAMPAGNE STHLM
LARMANDIER-BERNIER `TERRE DE VERTUS 1ER CRU´ [100 CH]
Richard säger följande om den nya huschampagnen; ”Ett tillspetsat och uttrycksfullt vin med stark arom av äppelskal och jord. Smaken är förvånande nog fyllig och rik trots att vinet inte fått något berikande socker tillsatt. Smaken är bitande frisk med bra mognad och intressant karaktär. Ändå mer kuriosa än stor njutning. Mer harmonisk, mer rostad och mjukare på sistone. Bättre för varje sändning.” RJP 84(88)


Framställning: Manuell skörd. Jäsningen sker spontant, enbart med den naturliga jästen, i använda ekfat. Vinet lagras därefter på jästfällningen över vintern, där malolaktisk jäsning sker spontant. Vinet buteljeras i maj och därefter tar den andra jäsningen på flaska plats. Varje flaska degorgerades för hand i mars 2009 för att sedan vila 6 månader innan försäljning. Övrigt: Terre de Vertus görs uteslutande på en årgång (denna version från 2005!), helt utan tillsättning av socker, så kallad Non-Dosé. Detta är således 2006, men då det inte lagrats över 3 år innan försäljning får det enligt lag inte betecknas med årgång. Druvorna kommer från 33 åriga vinstockar i vingårdarna Les Barillers & Les Faucherets, båda belägna i Vertus. 

Vi erbjuder er ett glas, 12 cl för 120 kronor eller ett smakprov, 5 cl för 60 kronor. Sugen?

 

Du kommer även att finna följande viner från Larmandier-Bernier under de kommande veckorna;

 

SIST MEN INTE MINST,  THANK GOD – IT’S FRIDAY-MYS 32.0!

Då öppnar vi klockan 19:00 en efterfrågad prestigechampagne, enligt denna nyligen implementerade fredagstradition. Denna fredag får ni som ropar högst vara med på LARMANDIER-BERNIER ‘VIEILLES VIGNES CRAMANT’ 2004. Denna flaska är en så kallas R.D. (Récetement Dégorgement) mao sent degorgerad i juli’09! Druvsort: 100% Chardonnay. Framställning: Manuell skörd. Jäsning sker spontant, enbart med den naturliga jästen i en blandning av större och mindre ekfat. Vinet lagras därefter på jästfällningen över vintern, där malolaktisk jäsning tar plats. Vinet buteljeras i maj och därefter tar den andra jäsningen på flaska plats. Varje flaska degorgerades för hand i juli 2009 för att sedan vila 6 månader innan försäljning. 2004 var dosagen endast 2 g/liter vilket i praktiken innebär att den är en sk. ”brut-nature” eller ”Ultra-brut”.  Övrigt: Druvorna kommer uteslutande från egendomens vingård i Cramant med exceptionellt syd-öst läge. Denna sluttning är planterad med Chardonnay stockar som är 48 till över 70 år.

Richard om VVC’04; 2004 Vieilles Vignes Cramant är ett supersnyggt och ultrasofistikerat vin från start. Kanske lite för mycket sten och banan när man närmar sig skönheten i dess ungdom. Ändå en omisskännlig krämighet och klassisk kvalitativ höjdarnivå rakt igenom hela upplevelsen. För mig har alla stora viner världen över en sak gemensamt: en överlägsen intensitet i doften som härstammar från en unik jordmån. Den här Cramantchampagnen är ett sådant vin. Doften är oerhört gäckande med en explosiv obeskrivlig blommighet. Även om den är mycket blyg nu, ligger den och lurar under ytan för att senare explodera i all sin skönhet. Smaken är extremt lång, tät och sammanhållen. Köp alla flaskor ni får tag på och lägg undan dem till barnbarnen!

Senaste nio versionernas poänger; 2004 86(92), 2003 87(92), 2002 90(94), 1999 93(94), 1998 88(94), 1996 83(91), 1995 84(90), 1992 91(91), 1990 90(93)!!! Ett snyggt snitt de senaste nio årgångarna på 88(92,33) poäng!

Vi erbjuder er ett glas, 12 cl för 210 kronor eller ett smakprov, 5 cl för 105 kronor. Sugen? 

 

ROSÉ de SAIGNÉE

Druvsort: 100% Pinot Noir
Framställning: Manuell skörd. Macerering med skalen i två dagar. Jäsningen sker spontant, enbart med den naturliga jästen i emaljerade ståltankar. Vinet lagras därefter på jästfällningen över vintern, där malolaktisk jäsning sker spontant. Vinet buteljeras i maj och därefter tar den andra jäsningen på flaska plats. Varje flaska degorgerades för hand i mars 2009 för att sedan vila 6 månader innan försäljning. Det här vinet har en mycket lätt dosage på 3 g/liter vilket gör att det i praktiken är en ”brut-nature”. Detta är årgång 2007, men då det inte lagrats över 3 år innan försäljning får det enligt lag inte betecknas med årgång. Övrigt: Druvorna kommer uteslutande från en vingård i Vertus, planterad med 33 åriga Pinot Noir stockar.

 

Vi erbjuder er ett glas, 12 cl för 200 kronor eller ett smakprov, 5 cl för 100 kronor. Sugen? Hjälp oss bättra på per capita konsumtionen av champagne denna fredag!