Bli medlem

 

Pommery pop-up champagne bar 10 oktober

Den 10 oktober bjuder vi tillsammans med Pommerys nya svenska importör Gullberg by Stockwine in till en trevlig afton. Mellan 18:00-20:00 kan du prova fem av Pommerys olika cuvéer: Brut Royal, Rosé, Wintertime Blanc de Noirs, Brut Grand Cru Millésimé 2005, Cuvée Louise 2002.

Vår chefssommelier Björnstierne Antonson kommer att finnas på plats tillsammans med Pommerys Brand Ambassador Matthias Collard och berättar om de olika champagnerna.

RJ OM POMMERY 1856 grundades Pommery & Greno efter att tidigare hetat Dubois-Gosset sedan tjugo år tillbaka. Man etablerade en försäljningskanal med engelsmännen redan på 1800-talet och var pionjärer med sin torra champagne helt utan dosage. Marquise de Polignac var en av de första ägarna och en släkting i rakt nedstigande led, Prince Alain de Polignac, var länge ansvarig för blandandet av cuvéen. Prince Alain är en mycket fascinerande man som bättre än någon annan vinmakare kan beskriva filosofin bakom sin vinmakarkonst. 1990 hamnade även Pommery i den mäktiga Moët-Hennessygruppen och 2002 tog Vranken över, men husstilen hålls intakt tack vare Thierry Gasco som tränats upp av prinsen.

Pommery är en av de firmor som äger mest mark i Grand cru-byarna, men vad som är mindre känt är att deras lägen inom kommunen inte alltid tillhör de främsta. Förutom Pommerys egna druvor, köps 70% av behovet in från hela Champagne och vinifieras modernt. Onekligen är Pommery ett stort namn framför allt historiskt sett. Husstilen utgörs av torra, strama, stilrena champagner med en ung frukt och omisskännlig stålighet som tar många år att rundas av.

Prestigechampagnen Louise Pommery stämmer inte in på den beskrivningen, men är istället ofta lite för mjuk och polerad för att nå upp till konkurrenternas toppviner. Jag har gång på gång häpnat över storheten i äldre årgångar från Pommery. Helt nyligen köpte jag en stor mängd flaskor från 1911 till 1979 som legat orörda i Champagnes mörka gömmor sedan födseln. Varenda flaska jag öppnat hittills har varit fantastisk. Den moderna portföljen är också imponerande stram med årgångsvinet som bästa köp till källaren. Magnumbuteljer av den aristokratiska 96 finns fortfarande i omlopp och 2004 är sublim.

TID 18:00-20:00
PLATS Café Egoïste, MOOD-gallerian.
PRIS för 300 sek per person får du prova de fem olika cuvéerna plus champagnetapas.
OSA per mejl senast tisdag 8 oktober, givetvis får du ta med vänner som inte är medlemmar.
BETALNING & OSA Mejla antal samt faktureringsadress på följande länk.