Bli medlem

 

Thank God - It's Friday! v23 -2002 Piper-Heidsieck 'Rare'

Under kvällen öppnar vi en efterfrågad godbit, enligt denna numer återkommande freddagstradition. Denna fredag låter vi Er få möjligheten att prova en riktig världskändis! Vi har kommit över några flaskor av den eftertraktade :

2002 PIPER-HEIDSIECK 'RARE'| Reims | Champagne | Frankrike | 35PN 65CH |importör: Edrington Group | SBnr 81173 SBpris 1 301 sek

TASTING NOTE ‘Ett mästerstycke i elegans! Tidigt att vara för bergsäker, men det här kan inte bli annat än en legendar. Tät och fruktkoncentrerad, bitande syror som skrämmer bort många men kaktoner och kaffeoset ligger och lurar under ytan. Ännu delikatare en månad senare och jag har svårt att tro att någon kan bli bortskrämd. Rare 2002 är en renommerad, klassisk prestigecuvée av årgång 2002 och består till största del av chardonnay från regionen kring Montagne de Reims (70 %) som kompletterats med pinot noir. Vinet är en blandning av 17 s.k. crus som lagrats under minst 8 år i tillverkarens källare. Årgång 2002 präglas av fyllighet och generositet. Stilig och återhållsam med super elegans och långsamt utvecklande rostning tillsammans med ljuvlig doft av rena lakan.' RJpoints 94(96)

12 cl för 250 kronor!!!

Läs mer på bloggen här  - 2002 Piper-Heidsieck 'Rare'

RJ om TAITTINGER Alla de tre Heidsieckhusen härstammar från samma firma, Heidsieck & Co som grundades 1785 av Florens-Louis Heidsieck. Piper-Heidsieckgrenen bildades 1834 av Christian Heidsieck. Huset förblev faktiskt en familjefirma ända till 1989, då det inlemmades i Rémy-Cointreau. Daniel Thibault, som fram till sin tidiga bortgång helt nyligen gjorde cuvéerna hos Charles Heidsieck och även ansvarig på Piper-Heidsieck, var noga med att bevara de bägge firmornas personlighet. Dagens vinamakare Régis Camus följer i samma anda. Piper äger 65 hektar och köper in druvor från 70 byar. Vinerna centrifugeras, men utsattes tidigare aldrig för malolaktisk jäsning, vilket ledde till sylvassa viner utan extrakt. I dag gör Piper en mjukare och mer lättillgänglig standardchampagne. Alla champagner från firman vinner enormt mycket på lagring, vilket tyvärr inte Piper upplyser konsumenterna om. 55:an och 53:an var båda mästerverk och gamla årgångar av Florens-Louis är legendariska, men under sjuttiotalet fram till mitten av nittiotalet var huset den svagaste i Heidsiecktrojkan. I dag gör man lysande champagner igen vilket visas med all önskvärd tydlighet med den sagolika 96:an. Deras extremt påkostade källarvisning är gjord i bästa Hollywoodstil, vilket borde passa deras bästa kunder, amerikanerna, perfekt. Som jag tidigare nämnt var det en tågtur i Pipers källare som fick mig att fastna för champagne. När Thibault gick bort under våren 2002 lämnade han en stor saknad efter sig. Det är en stor utmaning för Régis Camus att fortsätta hans nya framångsrika inriktning. 2002 Piper Rare är en fantastisk champagne med sin läckra knäckiga och rostade stil. Påminner mycket om den vackra 88:an och kanske kan bli lika bra med lagring.