Bli medlem

 

Ny HUSCHAMPAGNE v23 - 2006 Piper-Heidsieck 'Millésimé'

Eftersom champagnebaren frekventeras ofta så byts huschampagnen var fjortonde dag. Dessa veckor fokuseras lite extra på denna producent. Exempelvis så serveras den aktuella préstigecuvéen per glas under dessa veckor. Här representeras de mest kända och tongivande champagnehusen och de mest omskrivna odlarna.

2006 PIPER-HEIDSIECK 'MILLÉSIME' [60PN 40CH]
Reims| Champagne | Frankrike | importör Edrington Group | Restaurangsortimentet SEK 520 sek

TASTING NOTE 'Genom åren har Piper-Heidsieck gjort några av de långsammast utvecklande vinerna i hela Champagne.Oväntat blekt intryck vid blindprovningen i London 2014. Knappt någon rostning ännu. Medelfyllig och krämigt ren. Vid samma provning 2015 en av vinnarna! Ljuvlig blanc de blancslik krämighet och elegans rakt igenom, nu med lätt begynnande kafferostning.' RJ points 82(87)

RJ om PIPER-HEIDSIECK Alla de tre Heidsieckhusen härstammar från samma firma, Heidsieck & Co som grundades 1785 av Florens-Louis Heidsieck. Piper-Heidsieckgrenen bildades 1834 av Christian Heidsieck. Huset förblev faktiskt en familjefirma ända till 1989, då det inlemmades i Rémy-Cointreau. Daniel Thibault, som fram till sin tidiga bortgång helt nyligen gjorde cuvéerna hos Charles Heidsieck och även ansvarig på Piper-Heidsieck, var noga med att bevara de bägge firmornas personlighet. Dagens vinamakare Régis Camus följer i samma anda. Piper äger 65 hektar och köper in druvor från 70 byar. Vinerna centrifugeras, men utsattes tidigare aldrig för malolaktisk jäsning, vilket ledde till sylvassa viner utan extrakt. I dag gör Piper en mjukare och mer lättillgänglig standardchampagne. Alla champagner från firman vinner enormt mycket på lagring, vilket tyvärr inte Piper upplyser konsumenterna om. 55:an och 53:an var båda mästerverk och gamla årgångar av Florens-Louis är legendariska, men under sjuttiotalet fram till mitten av nittiotalet var huset den svagaste i Heidsiecktrojkan. I dag gör man lysande champagner igen vilket visas med all önskvärd tydlighet med den sagolika 96:an. Deras extremt påkostade källarvisning är gjord i bästa Hollywoodstil, vilket borde passa deras bästa kunder, amerikanerna, perfekt. Som jag tidigare nämnt var det en tågtur i Pipers källare som fick mig att fastna för champagne. När Thibault gick bort under våren 2002 lämnade han en stor saknad efter sig. Det är en stor utmaning för Régis Camus att fortsätta hans nya framångsrika inriktning. 2002 Piper Rare är en fantastisk champagne med sin läckra knäckiga och rostade stil. Påminner mycket om den vackra 88:an och kanske kan bli lika bra med lagring.