Bli medlem

 

ny HUSCHAMPAGNE v6 - G. H. MUMM MILLÉSIME' 2006

Eftersom champagnebaren frekventeras ofta så byts huschampagnen var fjortonde dag. Dessa veckor fokuseras lite extra på denna producent. Exempelvis så serveras den aktuella préstigecuvéen per glas under dessa veckor. Här representeras de mest kända och tongivande champagnehusen och de mest omskrivna odlarna.

2006 G.H. MUMM 'MILLÉSIME' [64PN 36CH]

Epernay | Champagne | Frankrike | importör Pernod-Ricard | SBnr 77153 cirkapris 434 kr

TASTING NOTE 'Oerhört polerad och elegant från start med en fin violton, skön intensiv blåbär och björnbärsdoft ihop med mer klassiska aromer. Här finns krutig tyngd lurandes under ytan och en godisartad älskvärd krämighet, men mest imponerar rymden. Här finns också blommighet, karamell och gula frukter. Mer Pinot från Verzenay än vanligt.' RJpoints 87(92)

Vi erbjuder er ett glas, 12 cl för 120 kronor. För flaskan 695 sek. Sugen? Hjälp oss bättra på per capita konsumtionen av champagne denna fredag!

RJ OM G.H. MUMM Mumm är ett av de absolut största champagnehusen. Man har ett speciellt stadigt grepp om den amerikanska marknaden, som verkligen älskar Cordon Rouge. 1827 grundades huset av två tyskar, Peter-Arnold de Mumm och M. Giesler. Mummfamiljen var då redan etablerad i Rhendalen men ville prova på det sprudlande franska vinet. Första världskriget blev speciellt problematiskt för Mumm på grund av ägarnas tyska härkomst. Under mellankrigstiden blev René Lalou den starke man som lyckades återupprätta Mumms namn. Efter andra världskriget expanderade firman enormt genom en hård satsning på exportmarknaden. Efter 1969 ägdes firman av kanadensiska Seagram. I juni -99 övergick det till »Hicks muse Tate & Fure investmentgrupp« för att året därpå köpas upp av Allied Domecq. I dag står Pernod Ricard vid rodret. Vinmakare är talangfulle Didier Mariotti. Mumm äger i dag 327 hektar med en snittrankning på höga 95%, men tre fjärdedelar köps in från betydligt enklare kommuner. Standardchampagnen har förbättrats dramatiskt på senare år. I likhet med många andra stora champagnehus gjorde Mumm sina främsta champagner på femtiotalet. 59 Rosé är magisk och den vita 55:an är ett mycket läckert och vitalt vin. 1998 R. Lalou visar att man satsar stort på ett återtåg bland de stora och 99:an är ännu mer långlivad och stringent. Vackrast ändå är sensuellt vårdoftande Mumm de Cramant Vinothèque på magnum. Ett vin jag ständigt jagar till min egen samling och som fick mig att gå från 3 till 4 stjärnor.