Bli medlem

 

Thank God - It's Friday! v26 - Laurent-Perrier 'Grand Siècle'

Under kvällen öppnar vi en efterfrågad godbit, enligt denna numer återkommande freddagstradition. Denna fredag låter vi Er få möjligheten att prova en riktig världskändis! Vi har kommit över några flaskor av den eftertraktade:


mv LAURENT-PERRIER 'GRAND SIÈCLE' 
Tours-sûr-Marne | Champagne | Frankrike | 45PN 55CH | importör: Bibendum | SBnr 77422 SBpris 1 001 sek

TASTING NOTE ‘Aktuell blend 2002/1999/1997. En strålande vacker och på alla sätt klassisk Grand Siècle som får de flesta konkurenter att rodna av avund. Elegansen och den aristokratiska resningen är magnifik.’
RJpoints 92(95)

Vi erbjuder er ett glas, 12 cl för 195 kronor. (normalt pris 445 kronor per glas....) Sugen? Hjälp oss bättra på per capita konsumtionen av champagne denna fredag!

 

RJ OM LAUREN-PERRIER Laurent-Perrier är efterkrigstidens största framgångssaga. Familjefirman höll på att försvinna under början av femtiotalet men tillhör i dag de absolut största och mest respekterade firmorna i Champagne. Huset grundades av Monsieur Laurent, en tunnbindare från Chigny-les-Roses. Hans son gifte sig med Mathilde Perrier, en enträget målmedveten kvinna som gjorde huset etablerat. Första världskriget tärde hårt på firmans fortbestånd, då flera av de tilltänkta efterträdarna stupade i kriget. Marie-Louise de Nonancourt köpte firman vid andra världskrigets utbrott. Hennes son, som hon tänkt sig skulle driva företaget, dog också han i kriget. Hennes andre son, Bernard, som var aktiv inom motståndsrörelsen klarade sig helskinnad och kunde återvända hem för att ta över verksamheten. I dag ingår Laurent-Perrier i ett holdingbolag som förutom champagnehusen Salon, Delamotte, Lemoine och De Castellane styr flera andra kända vinproducenter i Frankrike. Laurent-Perrier äger själva endast 100 hektar, men har odlarkontrakt på ca 800 hektar. Firman är känd för sin kliniskt rena anläggning där oxidation undviks till varje pris. Vinmakaren Michel Fauconnet lovprisas på många håll för sina fruktiga och eleganta cuvéer. Standardchampagnen, rosén, Ultra Brut och årgångsvinet är alla pålitliga trotjänare. Husets verkliga trumfkort är emellertid Grand Siècle som vackert tapetserar även den mest kräsnes gom. En underbart komplex champagne i världsklass. Även om senaste cuvéen är en liten besvikelse.

 

BJ OM GRAND SIÈCLE Historisk bakgrund Grand Siècle Vinmakaren Edouard Leclerc, som ersattes vid sin död av den legendariske Alain Terrier 1981, arbetade tillsammans med husets karimastiske ledare Bernard de Nonancourt (1920-2010) fram en blandning på tre årgångar, kanske bäst beskriven som ’multi-vintage’. Man bestämde sig för att utgå från två hörnstenar: blandningen av olika cruer och olika årgångar.

Själva begreppet cuvée prestige var ovanligt vid denna tid, Taittingers ’Comtes de Champagne’ var fortfarande under utveckling, och Pol Rogers ’Winston Churchill’ och Perrier-Jouëts ’Belle Epoque’ var inte ens påtänkta, men skapandet av en tre-vintage-blandning var ännu mer det vanliga. Vinet släpptes 1960, till 300-årsdagen av Ludvig XIV: s äktenskap, med en blandning av årgångarna 1955, 1953 och 1952.

 

Grand Siècle – la cuvée - Husets verkliga trumfkort är emellertid Grand Siècle som vackert tapetserar även den mest kräsnes gom. En underbart komplex champagne i världsklass. Grand Siècle är tillverkat genom en blandning av Chardonnay och Pinot Noir, den förstnämnda alltid något mer dominant i cuvéen. Druvorna i Grand Siècle är plockade från tolv av Champagnes allra finaste Grand Cru vingårdar, däribland Ambonnay, Avize, Chouilly, Cramant, Mailly, Le Mesnil-sur-Oger och Verzenay inkluderade. Endast druvor från de allra finaste lägena i vingårdarna har valts ut för att tillverka denna champagne som har tagits fram med vin från tre olika årgångar, för närvarande 1997, 1999 och 2000. 9 år på jästfällning för denna blend. Generellt är minimum 5 år för Grand Siècle. Varje del i Grand Siècle ger olika beståndsdelar, som alla är lika viktiga i den slutgiltiga produkten: styrka – fräschör – elegans.

 

Kritik … Den kan tyckas fånigt att utsätta en så pass strålande cuvée préstige som Grand Siècle för kritik. Men jag måste ändå beröra en sak i detta fall. Eftersom man bygger upp hela cuvéen på komplexitet genom att välja ut tre vitt skiljda årgångar som alla är tre hörnstenar i den slutgiltiga produkten så tycker jag det är märkligt att man på Laurent-Perrier inte märker upp cuvéerna på baksidesetiketten eller korresponderar detta på något annat sätt. För samlare och oss champagnenördar vore det ju underbart att kunna sätta upp en specifik provning på de olika versionerna likt det som jag var med om hos L-P. Även andrahandsmarknaden skulle vakna om det gick att datumbestämma cuvéerna för de internationella vinhandlarna och auktionshusen. Vem vet kanske det kommer i framtiden …