Bli medlem

 

Thank God - It's Friday! v21 Jacquesson & Fils - 1995 'Dégorgement Tardif'

Under kvällen öppnar vi en efterfrågad godbit, enligt denna numer återkommande freddagstradition. Denna fredag låter vi Er få möjligheten att prova en riktig världskändis! Vi har kommit över några flaskor av den eftertraktade :

1995 JACQUESSON & FILS 'DÉGORGEMENT TARDIF' [40PN 20PM 40CH ]
Dizy | Champagne | Frankrike | importör: Vingruppen | pris 1 700 sek

 

TASTING NOTE 'Färgen är ljust gröngul, doften är obeskrivligt elegant. Gula rosor, liljekonvalj och lime går igen både i doft och smak tillsammans med ett svagt rostat inslag. Från följande tre vingårdslägen i Avize, La Fosse, Nemery och Champ Cain. Druvorna från de tre olika vingårdslägena vinifierades separat. Jäsningen genomfördes delvis på 40 och 75 hektoliter stora ekfat och dels i rostfria ståltankar. Vinet degorgerades i i slutet av juni 2010.' RJpoints 91(92)

Vi erbjuder er ett glas, 12 cl för 295 kronor. För hela flaskan 1 795 sek. Sugen? Hjälp oss bättra på per capita konsumtionen av champagne denna fredag!

RJ OM JACQUESSON & FILS Jacquesson var ett av de första champagnehusen när det grundades 1798 i Châlons-sur-Marne. Det tog inte lång tid innan man blev en av de mest berömda firmorna. Ryktet blev inte direkt sämre av att Napoleon i samband med ett besök hos firman skänkte Jacquesson guldmedalj för deras vackra källare. Främsta exportmarknad blev Amerika där man nyligen hittade gamla Jacquessonflaskor ombord på ett vrak vid namn Niantic. Redan 1867 sålde Jacquesson en miljon flaskor, men efter Adolphe Jacquessons död började en kraftig nedgång. Leon de Tassigny tog över 1920 och köpte de fina vingårdar man i dag äger i Avize, Aÿ, Dizy och Hautvillers. Kvaliteten blev ändå inte lika hög som under 1800-talet. Firman spelade länge andrafiolen ända tills Jean Chiquet 1974 köpte det anrika huset i Dizy.

I dag drivs firman av hans två målmedvetna söner Laurent (vinmakaren) och Jean-Hervé (affärsmannen). När jag första gången mötte Jean-Hervé 1990 talade han om för mig att de siktade mot den allra högsta toppen. Alla nya investeringar gjordes med inrikning mot kvalitet. Andrapressningen såldes, andelen reservvin och ekfat ökades. Större mängd Grand cru-druvor köptes in. I dag börjar den kostsamma satsningen bära frukt.

Standardchampagnen är strålande och har nu fått ett nummer för att särskilja de olika blandningarna. Prestigechampagnerna tillhör numera topparna varje år. Dessutom har man några av de äldsta kommersiellt tillgängliga champagnerna i sin D.T.-serie. På sikt kommer flera spännande monocruviner att lanseras, så håll ögonen öppna. Bröderna Chiquet ger sig inte innan de nått den allra högsta toppen. Jacquesson är ett av de allra intressantaste husen i dag och erbjuder fantastiskt bra värde för pengarna. Jag är så imponerad att de uppgraderas till 5 stjärnor!