Bli medlem

 

Thank God - It's Friday! v13 de VENOGE 'des PRINCES' 1993

Under kvällen öppnar vi en efterfrågad godbit, enligt denna numer återkommande freddagstradition. Denna fredag låter vi Er få möjligheten att prova en riktig världskändis! Vi har kommit över några flaskor av den eftertraktade :

sa de VENOGE 'des PRINCES' 1993 [100CH]
Epernay | Champagne | Frankrike | importör: Enjoy Wine | SBnr 83741 SBpris 877 sek

TASTING NOTE ‘Briljant och lysande klar med ultrafina bubblor. En mycket förfinad champagne med grönskimmrande nyans. Strålande doft av lime, liljekonvalj, mint och rostat bröd. Svag nyanserad doft som avslöjar att detta är en multicru. Det är tur att jag vet hur dessa viner brukar utvecklas.' RJpoints 90(90)

Vi erbjuder er ett glas, 12 cl för 295 kronor. För hela flaskan 1 795 sek. Sugen? Hjälp oss bättra på per capita konsumtionen av champagne denna fredag!

RJ OM de VENOGE Tillsammans med alla tyskar som startade champagnehus märks också en schweizare, Marc-Henri de Venoge. Han skred till verket 1837 i Mareuil-sur-Aÿ, men flyttade snart till Épernay. Under hela 1900-talet har huset tillhört de mest betydande producenterna i Champagne. Hälften av produktionen exporteras till de tyskspråkiga länderna samt Storbritannien. 90% av druvorna köps in och vinifieras modernt i ståltankar. Huset drivs i dag den oerhört skicklige unga vinofilen Gilles de la Bassetière. Vinerna blandades tidigare av vinmakaren Eric Lebel som i dag blandar Krugs viner. I dag sköts den sysslan av Isabelle Letellier. Firmans stil är ganska svår att få grepp om eftersom den spänner från blanc de blancs till blancs de noirs. Ska man försöka hitta en gemensam nämnare är det nog krutrökstonen som är stark i alla viner utom i de som endast innehåller Chardonnay. Standardchampagnen är husets mest prisvärda vin efter den underbara Des Princes som tyvärr har ersatts av Louis XV, en brs mrn knsppsdt msgidk prestigechampagne. Just den krämiga och smörkolasmakande prestigechampagnen Des Princes hade två årgångar bland de tolv främsta vinerna genom tiderna enligt juryn vid Millennieprovningen. Verkligen imponerande! Något mindre imponerande portfölj just nu i väntan på Des Princes förmodade återtåg.