Bli medlem

 

Thank God - It's Friday! v46 - 2002 DEUTZ 'CUVÉE WILLIAM DEUTZ'

Under kvällen öppnar vi en efterfrågad godbit, enligt denna numer återkommande freddagstradition. Denna torsdag & fredag låter vi Er få möjligheten att prova en riktig världskändis! Vi har kommit över några flaskor av den eftertraktade:

2002 DEUTZ 'CUVEE WILLIAM DEUTZ' [62PN 11PM 37CH]
Aÿ | Champagne | Frankrike | importör Swedish Brand | ca pris 1 000 kr

TASTING NOTE 'Aÿ, Bouzy, Mareuil, Louvois och Bouzy för Pinot Noir, Pierry, Châtillon för Meunier och Mesnil, Avize och Villers-Marmery för Chardonnay är receptet för denna mäktiga champagne. En ytterst ung skapelse med förförisk om än delikat skepnad. Blommigare och försyntare i doften än vanligt och silkigare än föregångarna i smaken. Över huvud taget en mer Chardonnaydriven och feminin William än vad vi vant oss vid. Förmodligen kommer tiden göra den mer klassisk då kryddighet, persika, honung och jordgubbsgrädde kan skönjas vid luftning. Ge vinet ett par månader post degorgering så får vi se.' RJpoints 90(95)

RJ OM DEUTZ Två tyskar, William Deutz och Pierre Gelderman, grundade denna anrika firma 1838 i Aÿ. Deutz drabbades hårt under champagneupproret 1911. Under lång tid drevs huset av André Lallier, som gjorde stora investeringar i andra vindistrikt. Bland dessa märks egendomen Delas i Rhônedalen, Maison Deutz i Kalifornien samt ytterligare ett mousserande vin från Loiredalen. 1993 skaffade sig Louis Roederer aktiemajoritet i Deutz. I dag drivs firman skickligt av den sympatiske Fabrice Rosset. Vinmakare är Michel Davesne. 75% av druvorna köps in från Grand- och Premier cru-gårdar. Deutz äger själva land i fem byar. Egendomen hör till de vackraste i Champagne och även vinerna är mycket distingerade. Stilen är tillbakalutad, elegant och sofistikerad med en medelfyllig kropp och glasklar frukt samt en exemplarisk mousse. Alla viner är bra, men Cuvée William Deutz Rosé är något alldeles extra. Även Vinothèquevinerna och den vita upplagan av William Deutz håller världsklass. Deutz har nyligen lanserat en ny ultrasofistikerad prestigechampagne under namnet Amour de Deutz som säljer som smör i solsken sedan Madonna tagit den till sitt hjärta. Först med årgången 2002 är mitt hjärta bulltande för detta vin. Ett av mina verkliga favorithus.