Bli medlem

 

Thank God - It's Friday! v40 - 1995 Charles Heidsieck 'Blancs de Millenaires'

Under kvällen öppnar vi en efterfrågad godbit, enligt denna numer återkommande freddagstradition. Denna fredag låter vi Er få möjligheten att prova en riktig världskändis! Vi har kommit över några flaskor av den eftertraktade :

1995 CHARLES HEIDSIECK 'BLANCS des MILLENAIRES' 
Reims | Champagne | Frankrike | 100CH | importör: Provinum Vinhandel | SBnr 99445 SBpris 1 399 sek

TASTING NOTE 'Heidsiecks nya prestigechampagne är en kronisk vinnare vid blindprovningar världen över. Så silkeslen och nötkoleintensiv! Rostningen finns där, men ligger och simmar i en fet nektar och kommer inte riktigt fram som i många andra årgångar. Vacker mousse och upplyftande charm.'
RJP 93(94)

Vi erbjuder er ett glas, 12 cl för 250 kronor. För hela flaskan 1 500 sek. Sugen? Hjälp oss bättra på per capita konsumtionen av champagne denna fredag!

Läsa mer om Charles Heidsieck på bloggen när Björnstierne besökte firman i juni.

RJ OMCHARLES HEIDSIECK Även om Charles Heidsieck både är det bästa och mest berömda av de tre Heidsieckhusen, så var det sist på plan av de tre. Det tog 66 år efter det att Florens-Louis Heidsieck lagt grunden till Heidsieckklanen innan Charles-Camille Heidsieck grundade huset 1851. 1857 gjorde Charles-Camille sin första Amerikaresa. Han blev snabbt »Champagne-Charlie« med jänkarna och blev så känd att hans namn förekom i texter i Music hall-föreställningar runt om i staterna. Charles-Heidsieck ägdes ett tag av Henriot, men såldes 1985 till Rémy-Cointreaugruppen. Daniel Thibault var Chef de caves här och på Piper-Heidsieck innan han allt för tidigt gick bort i februari 2002, saknad av en hel vinvärld. Dagens vinmakare Régis Camus följer samma ljuvligt rostade stil. Innan den makalöse Thibault kom in i bilden ägde man inga egna vingårdar. I dag har man 30 hektar i Ambonnay, Bouzy och Oger. Standardchampagnen Brut Resérve mis en Cave tillhör i dag de bästa på marknaden och årgångsvinet är alltid en fröjd att följa. Beslutet att lägga ner Champagne Charlie och ersätta prestigechampagnen med Blanc de Millénaires har lovordats av många. Själv hade jag gärna sett att bägge fått plats i portföljen. Samtliga viner är vackert rostade. Det blir ingen lätt uppgift för Daniel Thibaults efterträdare Regis att fylla det tomrum som den redan legendariske vinmakaren lämnar efter sig. 96:an är speciellt intressant eftersom den var så undermålig vid lanseringen, men så underbart rostad och ljuvligt komplex i dag. Allt är underbart och burgundiskt, men min analys är knivskarp när jag jublar åt doft, initialsmak, mellansmak, men blir besviken på eftersmaken precis som med Haut-Brion! Dock ofta ett 5-stjärnigt hus.