Bli medlem

 

Thank God - It's Friday! v15 BOLLINGER 'VIEILLES VIGNES FRANCAISES' 2004

Under kvällen öppnar vi en efterfrågad godbit, enligt denna numer återkommande freddagstradition. Denna fredag låter vi Er få möjligheten att prova en riktig världskändis! Vi har kommit över några flaskor av den eftertraktade :

2004 BOLLINGER 'VIEILLES VIGNES FRANCAISES.' [100PN ]
Aÿ | Champagne | Frankrike | importör: Arvid Nordquist Vinhandel | pris ca 5.000 sek

RJ OM VVF Årgångsvinet tillhör de bästa i området, men frågan är om inte det fantastiskt sällsynta vinet Vieilles Vignes Françaises, gjort på druvor från oympade Pinotstockar, når ännu högre höjder. Läs mer om när Björnstierne provade VVF'04 på Pontus!

TASTING NOTE ‘Det är hopplöst att förutspå när en VVF når sin topp. Här finns alltid en häpnadsväckande koncentrerad frukt som är som mest leende soligt tropisk i ungdomen. Jag provade min första 2004a med generöse danske Brian som ställde den mot den betydligt mer djupt mogna 2000. Koncentrationen är densamma och tonerna kanske lite mer spännande i den mörkare 2000. Honungsfinishen är densamma med en lite pirrigare ungdomlig syra i 2004.' RJpoints 96(97)

Vi erbjuder er ett glas, 5 cl för 500 sek. OBS! Eftersom dessa droppar är rara och eftertraktade så måste dessa förbokas på tasting@champagneclub.com Sugen? Hjälp oss bättra på per capita konsumtionen av champagne denna fredag!

RJ OM de BOLLINGER Joseph Bollinger hette tysken från Würtemberg som grundade detta anrika hus 1829. Fransmännen kallade honom för Jacques. Firmans stora arealer i de bästa Pinotbyarna köptes av hans söner Georges och Joseph. 1918 var det dags för nästa Jacques att ta över egendomen. Han blev borgmästare i Aÿ, men dog under den tyska ockupationen 47 år gammal. Den färgstarkaste personen i husets historia är hans änka Lily Bollinger, som från sin cykel höll ett vakande öga på varenda vinklase. Hennes rigorösa kvalitetssträvanden präglar fortfarande huset. I dag drivs Bollinger av Jérôme Philipon som förfogar över 144 hektar, vilket täcker 70% av druvbehovet. Dagens vinmakare är Gilles Descôtes. Förutom husets exceptionella vingårdar, använder man också kostsamma vinifikationsmetoder. Alla årgångsviner jäser på små åldrade ekfat och filtreras aldrig. Man uppmuntrar inte den malolaktiska jäsningen som antagligen ändå inträffar rätt så sent i processen. Reservvinerna lagras under svagt tryck på magnumbuteljer. Bollinger gör den tyngsta och fylligaste champagnen av alla hus. Deras viner har alltid en rökig och hasselnötsdoftande komplexitet som är svårslagen. Samtliga viner rekommenderas varmt.