Bli medlem

 

Unik provning: Selosse 'Substance'

Efter en extremt solig och het junidag i Champagne. Solen skiner konstant. Affärer är stängda, ingen trafik, detta är en lugn dag i Avize ... så tyst att jag kan höra mitt eget hjärta bulta. Äntligen får jag träffa Anselme Selosse i hans rätta element. Jag läser mycket om honom, hört mycket och druckit av hans champagner en hel del också genom åren... Kommer jag att bli besviken efter en sådan förväntan? Tja.... allt jag kan säga är ICKE!

Det första jag lägger märke till när jag kliver i det lilla kontoret i huset är ett gäng slitna böcker: ”La philosophie du jardinier”, böcker om filisofi, om geologi... Att kalla Anselme en vinmakare skulle vara fel: han är mycket mer än så. Kalla honom snarare en konstnär, en filosof, en poet ... och just det han gör ju faktiskt champagne också.

Jag och min vapenbroder Richard Juhlin spenderar tre timmar med honom, vilka är svåra att förklara. Det kommer en ström av mycket information och utbytet är konstant. Anselme Selosse är nu något av en legend i champagnekretsar. Anselme har inspirerats av oxidativa vinframställningstekniker från Jura (vin jaune), som är mycket lika de typiska i Jerez (Sherry). Det är helt i strid med allt som du förväntar dig av klassiskt elegant champagne.

Anselme tror på att låta terroiren tala och att man skall ingripa så lite som möjligt i vingården. Varje cru (växtplats) Avize, Le Mesnil-sûr-Oger, Cramant, Oger, Ay, Ambonnay och Marieuil-sûr-Aÿ är specifik. Var parcelles (47 stycken), är unik och uttrycker sig på sitt individuella sätt. Det minsta man kan säga att han inte är en stor anhängare av den biodynamiska rörelsen längre. Han är övertygad om att man måste optimera aktiviteten av mikroorganismer i jordmånen. Här ser han biodynamin som ett redskap att uppnå detta, men han vill inte fastna i någon doktrin. Han vill helt enkelt låta jorden göra jobbet och vill att vi ska kunna smaka det unika hos varje cru i flaskan, utan att ha för den delen ha bakbundna händer i ett strikt regelverk. Han erkänner att han är mer ’för Goethe än Steiner; Steiner gillade ju inte vin’ som han uttrycker det.
 

BAKGRUND Den lilla familjefirman Selosse går från klarhet till klarhet. Anselme Selosse för sitt arv efter sin far Jacques vidare på ett föredömligt sätt. Sedan han och hustrun Corinne tog kontroll över sin fars gård 1974, har Anselme omdefinierat Champagne med kräsen och lyhörd vinodling, innovativa lagringsidéer (élevage) och intensiva viner. Redan 1994 blev han utsedd till Frankrikes bäste vinmakare alla kategorier av tidningen Gault Millau, men han ansågs länge som det ”svarta fåret” i Champagne pga. hans stora experimenterande. Selosse hade med 3 champagner på Millenieprovningen i Stockholm, juni 1999.
 

nv SELOSSE 'SUNSTANCE'
Ett nytt namn på soleravinet från Selosse. Först Solera, sedan Origine och nu Substance. Byn Avizes hela väsen i ett enda vin, utan hänsyn till vintage-variationer. Gjord av en solera som startade 1986. En viss skillnad finns ju förstås eftersom vinet förändras en aning varje år beroende på vilket det yngsta och nyaste årgångstillskottet är. Vore det inte underbart att ha en provning med alla olika solerablandningar Anselme gjort sedan han tappa de sin 86:a på ståltanken där alla vinerna blandas? Mer och mer komplex och djupgående för varje version…

Mindre producenter - och förmodligen de större också – studerar och diskuterar Selosse. Alla gör det. Selosses viner är intressanta för både vinmakare, sommelierer och champagneälskare. De är mer utmanande. Smakerna och karaktärerna är helt unika. En hel del mindre producenter sysslar även de med Solera-system. Samt fler med oxidativ behandling av musten, vanligen genom mognad på fat. Men också genom att göra mer omdragningar.

Det är intressant att idén inte blivit mer populärt innan eftersom champagne handlar om blandning. Många, de flesta faktiskt, har champagne som går tillbaka många årgångar i sina källare. Dessa har ofta lagrats på rostfritt stål istället för fat. Det verkar faktiskt som Solera-systemet ger en högre grad av konsekvent kvalitet än det nuvarande blandningssystemet. Förmodligen eftersom den oxidativa aspekten lyfter fram samma karaktär i viner av olika typ och stil. Det är anledningen till att den fungerar så bra i Jerez.

En risk som detta tillvägagångssätt ger är att det lätt kopieras. Man vet med säkerhet att när ett ’grande marque’ släpper en linje som är gjort på Solera kommer dess popularitet att avta. För Selosse och de som gillar denna stil, kommer detta inte får några konsekvenser, eftersom de inte ser ett egenvärde i att främja denna typ av tillverkningsstrategi. De bara använder sig utav Soleran. Det som gör deras vin intressant är faktiskt uppmärksamheten till små detaljer i vinet, omvårdnaden och viljan att prova något nytt.

Druvsammansättning (Cépage): Varje år dras 22 % tillbaka från en soleran av två skillda Avize-parceller, en sydsluttning och ett östlig kulle. Här är alla Selosse årgångar representerade med start 1986.
Lagring på sin jästfällning: 5-6 år före dégorgering.
Dosage: 0-4 g/l
Produktion: 275 lådor- 1 650 flaskor
Pris: ca 200-250 US$ dollars.
 

TASTING NOTE 'Nyligen dégorgerad (juni’10). Näsan är bara helt fenomenal; full av vita blommor, ingefära, torkade persikor och halm. Smaken är strukturerad, syran är otroligt närvarande (ingen malo), avslutningen stram! Helt suverän, verkligen makalös. Denna version uppvisar absolut perfekt balans. Eller som en internationell kollega uttryckte det: Coche-Dury i Champagne-klädsel.' Richard Juhlin Poäng: 95(95).

EXKLUSIV PROVNING AV OLIKA DEGORGERINGAR AV SELOSSSE 'SUNSTANCE'

Vi har kommit över en laddning med Selossse 'Substance' med 5 olika dégorgeringar:

JACQUES SELOSSE SUBSTANCE' DEG 2009/04
JACQUES SELOSSE SUBSTANCE' DEG 2010/12
JACQUES SELOSSE SUBSTANCE' DEG 2011/02
JACQUES SELOSSE SUBSTANCE' DEG 2012/07
JACQUES SELOSSE SUBSTANCE' DEG 2013/04

Provningen startar med en apéritif: JACQUES SELOSSE 'INITIAL' DEG 2009/05.

DATUM lördag 29 november 16:00-18:00
PLATS The Champagnebar by Richard Juhlin @ Café Egoiste MOOD-gallerian
PROVNINGSLEDARE Björnstierne Antonson – creative head sommelier
ANTAL DELTAGARE 12
PRIS FÖR MEDLEM 20% RABATT – 1 280,00 kr
PRIS FÖR ICKE MEDLEM - 1 600,00 kr
BETALNING & OSA Mejla antal samt faktureringsadress senast måndag 10 nmovember tasting@champagneclub.com