Bli medlem

 

Champagneprovningar under 2014

Under våren & hösten kommer vi att genomföra ett antal intressanta provningar för er medlemmar. Vi har på olika sätt under det senaste två åren förvärvat en hel del mycket intressanta champagner. Provningarna kommer att hållas på torsdagar i vårt chambre separée på Café Egoïste. Bordet kommer att husera 12 exklusiva platser (om inget annat uppges). Så när inbjudan kommer per mejl gäller det att vara snabb. Först till kvarn … Separata inbjudningar kommer per mejl.

Som medlem får man ta med 1 gäst till rabatterat pris, för ytterligare icke-medelms-deltagare gäller fullt pris. Om man är VIP eller Corporate member får man ta med fler gäster. Samtliga provningar startar 18:00 om inget annat anges.

 

BOLLINGER - torsdag 4 september OBS! FULLT!

Joseph Bollinger hette tysken från Würtemberg som grundade detta anrika hus 1829. Fransmännen kallade honom för Jacques. Firmans stora arealer i de bästa Pinotbyarna köptes av hans söner Georges och Joseph. 1918 var det dags för nästa Jacques att ta över egendomen. Han blev borgmästare i Aÿ, men dog under den tyska ockupationen 47 år gammal. Den färgstarkaste personen i husets historia är hans änka Lily Bollinger, som från sin cykel höll ett vakande öga på varenda vinklase. Hennes rigorösa kvalitetssträvanden präglar fortfarande huset. I dag drivs Bollinger av Jérôme Philipon som förfogar över 144 hektar, vilket täcker 70% av druvbehovet. Dagens vinmakare är Gilles Descôtes. Förutom husets exceptionella vingårdar, använder man också kostsamma vinifikationsmetoder. Alla årgångsviner jäser på små åldrade ekfat och filtreras aldrig. Man uppmuntrar inte den malolaktiska jäsningen som antagligen ändå inträffar rätt så sent i processen. Reservvinerna lagras under svagt tryck på magnumbuteljer. Bollinger gör den tyngsta och fylligaste champagnen av alla hus. Deras viner har alltid en rökig och hasselnötsdoftande komplexitet som är svårslagen. Årgångsvinet tillhör de bästa i området, men frågan är om inte det fantastiskt sällsynta vinet Vieilles Vignes Françaises, gjort på druvor från oympade Pinotstockar, når ännu högre höjder. Samtliga viner rekommenderas varmt.

DATUM torsdag 4 september 18:00-20:00
PLATS The Champagne Bar by Richard Juhlin
PROVNINGSLEDARE Björnstierne Antonson – creative head sommelier
ANTAL DELTAGARE 12
PRIS FÖR MEDLEM 20% RABATT - 2 000,00 kr
PRIS FÖR ICKE MEDLEM - 2 500,00 kr
OSA senast 1 augusti tasting@champagneclub.com

BOLLINGER 'SPECIAL CUVÉE' MAGNUM
BOLLINGER 'LA GRANDE ANNÉE' 2004 MAGNUM
BOLLINGER 'ROSÉ'
BOLLINGER 'LA GRANDE ANNÉE ROSÉ' 2004
BOLLINGER 'R.D.’ 2002
BOLLINGER 'R.D.’ 1999 MAGNUM
BOLLINGER 'R.D.’ 1996 MAGNUM
BOLLINGER 'VIEILLES VIGNES FRANCAISES' 2004 

LANSON - torsdag 25 sep

Lanson grundades 1760 av François Delamotte, som ett av de första champagnehusen. François son Nicolas-Louis, som var riddare av Malteserorden, tog över 1798 och beslutade att använda Malteserkorset som firmans vapen. Namnet Lanson uppkom inte förrän 1837, och först tjugo år senare flyttade man till sin nuvarande adress i Reims. Efter en kort sejour hos Louis Vuittongruppen hamnade Lanson i Marne et Champagnes nät 1990, numera i BCC med underbare Philippe Baijot som ledare. Firman äger inga egna vingårdar, men köper druvor från 60 olika byar. De använder inte malolaktisk jäsning, vilket gör att standardvinerna kan kännas lite sura och kartiga som unga. Jag har haft ingående diskussioner med Lansons ledning inklusive den seriöse vinmakaren Jean-Paul Gandon och måste säga att jag är imponerad av deras fasta övertygelse om att bibehålla husstilen till varje pris. Det är ingen hemlighet att jag personligen förordar malolaktisk jäsning till alla blandade standardchampagner som är avsedda för direkt konsumtion. Vi är dock rörande överens om att den »Parkerisering« som drabbat världens rödvinsproducenter måste undvikas i Champagne. Det vore väldigt olyckligt om champagnehusen skulle snegla för mycket på mina eller Tom Stevensons omdömen när de gör sina viner. Distriktets mångfald måste bibehållas och uppenbarligen finns det en stor publik för Lanson Black Label. Även årgångsvinet är distinkt syrligt under sina första år på marknaden, men utvecklas faktiskt väldigt väl med stigande ålder. Gamla årgångar av Lanson är säkra kort för en låg penning. Har ni tålamod så lägg ner den senaste årgången ett tiotal år i källaren och njut den brödiga och ändå fräscha champagnen. Vinerna från femtio, sextio- och sjuttiotalet är minst sagt lysande. Imponerande att göra tre 97:or som klarar 90-poängspärren och 2002 är mycket lovande.

DATUM torsdag 25 sep 18:00-20:00
PLATS The Champagne Bar by Richard Juhlin
PROVNINGSLEDARE Björnstierne Antonson – creative head sommelier
ANTAL DELTAGARE 20
PRIS FÖR MEDLEM 20% RABATT - 3 200,00 kr
PRIS FÖR ICKE MEDLEM - 4 000,00 kr
OSA senast 10 sep tasting@champagneclub.com

LANSON 'VINTAGE' 1976 MAGNUM
LANSON 'VINTAGE' 1979 MAGNUM
LANSON 'VINTAGE' 1981 MAGNUM
LANSON 'VINTAGE' 1982 MAGNUM
LANSON 'VINTAGE' 1983 MAGNUM
LANSON 'VINTAGE' 1985 MAGNUM
LANSON 'VINTAGE' 1988 MAGNUM
LANSON 'VINTAGE' 1989 MAGNUM
LANSON 'VINTAGE' 1990 MAGNUM
LANSON 'VINTAGE' 1994 MAGNUM
LANSON 'VINTAGE' 1995 MAGNUM
LANSON 'VINTAGE' 1996 MAGNUM
LANSON 'VINTAGE' 1997 MAGNUM

 

 

MOGEN CHAMPAGNE -  torsdag 23 oktober

De allra flesta vinälskare provar sällan eller aldrig mogen champagne. Trots att stor champagne håller minst lika länge och utvecklar sig lika ljuvligt som de främsta bordeaux- eller bourgognevinerna. En anledning är kanske champagnehusens marknadsföring av sina årgångslösa standardcuvéer som drickfärdiga direkt efter att de släpps på marknaden. Men den allra främsta anledningen är nog att det knappt finns någon äldre årgångschampagne i Sverige. Till skillnad från vin från Bordeaux och Bourgogne saluförde Systembolaget ytterst få årgångschampagner för 20 år sedan och längre bakåt i tiden. Eftersom champagneintresset exploderat på senare år är intresset för de få mogna champagner som erbjuds på Auktionsverket & Systembolagets auktioner stort och priserna betydande. Även de allra vanligaste årgångschampagnerna från exempelvis Moët eller Veuve Clicquot med bra poäng från Richard Juhlin och runt 30-35 år på nacken kostar inte sällan upp till 3 000 kronor. En mig närstående champagneälskare har under 2000-talet samlat äldre mogna flaskor med höga poäng (RJ & WineAdvocate). I våras provades 19 årgångar Salon från 1956-1999. Champagnens gyllene medelålder … Finns det något som är mer njutbart än att dricka 20-25 år gammal champagne av hög kvalitet? I perfekt mognad och harmoni.? Så mycket mer komplext än unga omogna viner samtidigt som de ännu inte är tyngda av ålder. När det dessutom är extrema kultviner på 10 000 kronor såsom Bollingers Vieilles Vignes Francaises på rotäkta stockar eller årgångsviner från Krug, Henriot, Louis Roederer, Selosse, Pierre Peters och Billecart-Salmon eller andra producenters prestigeviner är det nästan overkligt…

DATUM torsdag 23 oktober 18:00-19:30
PLATS The Champagne Bar by Richard Juhlin
PROVNINGSLEDARE Björnstierne Antonson – creative head sommelier
ANTAL DELTAGARE 12
PRIS FÖR MEDLEM 20% RABATT – 1 600,00 kr
PRIS FÖR ICKE MEDLEM - 2 000,00 kr
OSA senast 1 okt tasting@champagneclub.com

DIEBOLT-VALLOIS 2004 ‘FLEUR de PASSION’
DEUTZ 1998 ‘CUVÉE WILLIAM DEUTZ’
DEUTZ 1999 ‘CUVÉE WILLIAM DEUTZ’
DEUTZ 1999 ‘CUVÉE WILLIAM DEUTZ ROSÉ’
JACQUESSON 1990 ‘CUVÉE EMPEREUR NAPOLÉON NON DOSÉ’ MAGMUM
VILMART et CIE 1992 ‘CUVÉE CRÉATION 111° Millenaire’
HENRIOT 1989 ‘CUVÉE des ENCHANTELEURS’
VEUVE CLICQUOT ‘VINTAGE RÉSERVE’ 1989