Bli medlem

 

KULTBESÖK I CHAMPAGNEBAREN - Vilmart et Cie nu på torsdag 10 april!

Nu på torsdag får vi besök från Laurent Champs från kultproducenten Vilmart et Cie i Rilly. Vilmart har snabbt fått en kultstatus som av odlarna endast överträffas av Jacques Selosse.

1890 grundades firman i Rilly och drivs i dag av René och Laurent Champs. Druvorna håller endast Premier cru-nivå men vinifikationen är exceptionell. Vilmart tillhör de få som odlar sina druvor biodynamiskt och låter merparten av druvmusten jäsa på stora ekfat (»foudres«) och resterande del, 90 stycken på ett, två respektive tre år gamla små ekfat från Allier. Samtliga viner ligger i faten tio månader och berikas genom bâtonnage. De klockrena champagner som Vilmart producerar från Rilly-la-Montagne och Villers-Allerand har alla en hög, fin syra, eftersom den malolaktiska jäsningen undviks.

Sedan unge Laurent tog över 1991 efter sin fader har firman blivit en av de verkliga godbitarna med det perfekta vinet Coeur de Cuvée som starkast lysande stjärna. Vinet är det bästa som gjorts i Champagne under mellanåren 91, 92, 93 ,97, 2001 och 2003. Jaga som en galning efter de knappa 5000 buteljer som görs av denna ädelsten!

Kom och träffa Laurent Champs, hans svenske importör Jan Netterberg & drick någon av Vilmarts underbara champagner på glas. Herrarna finns i champagnebaren mellan 16:00 & 18:00.