Bli medlem

 

ny HUSCHAMPAGNE v4 - PERRIER-JOUËT 'GRAND BRUT'

Eftersom champagnebaren frekventeras ofta så byts huschampagnen var fjortonde dag. Dessa veckor fokuseras lite extra på denna producent. Exempelvis så serveras den aktuella préstigecuvéen per glas under dessa veckor. Här representeras de mest kända och tongivande champagnehusen och de mest omskrivna odlarna.

nv PERRIER-JOUËT 'GRAND BRUT'' [35PN 40PM 25CH]
Epernay | Champagne | Frankrike | importör Pernod-Ricard | SBnr 82654 cirkapris 393 kr

TASTING NOTE 'Mycket mer Chardonnayarom än vad druvsammansättningen visar. Alltid en fruktig välbalanserad standardchampagne i den lättare stilen. Citrusaromerna övergår till nötighet med åldern. Mycket bra på senare tid.'  RJpoints 78(85)

Vi erbjuder er ett glas, 12 cl för 120 kronor. För flaskan 695 sek. Sugen? Hjälp oss bättra på per capita konsumtionen av champagne denna fredag!

RJ OM PERRIER-JOUËT 1811 grundades huset av Pierre-Nicolas-Marie Perrier-Jouët. Under hans son Charles ledning blev firman mycket framgångsrik. 1959 fick Mumm aktiemajoritet i firman och huset inlemmades i den kanadensiska Seagramgruppen. Ett tag ägdes huset av Allied Domecq som oroande nog rev upp stora delar av husets fina gamla stockar i Cramant direkt vid övertagandet. Michel Budin, som drev firman fram till slutet av åttiotalet, var en stor beundrare av Art noveau och öppnade ett Belle Epoque-museum 1990, tjugo år efter att de lanserade prestigechampagnen med samma namn. I dag ägt av Pernod-Ricard. Jean-Marie Barillere är dagens president och Hervé Deschamps vinmakare. Belle Epoque har blivit en jättesuccé överallt, speciellt amerikanerna har fallit för den blomsterprydda flaskan. Huset äger 108 hektar i sju byar, och resterande 65% av druvorna köps in från 40 olika byar. Firmans viktigaste by är Cramant, där man äger 29 hektar i de allra bästa sluttningarna. I motsats till många andra stora hus, har man förvaltat arvet väl. Vinstockarna är mycket gamla och producerar fantastiska druvor som kan dominera en hel cuvée även om andelen är liten. Den delikata husstilen är mycket beroende av dessa Chardonnaydruvor. Årgångsvinet är en rostad klassiker och Belle Epoquevinerna är en stor glädjekälla för den romantiske vinälskaren. 1985 Belle Epoque Rosé röstades fram som tidernas främsta rosé vid Millennieprovningen. Den vita 99:an är något svag i doften ännu så länge, men mycket tät och sammanhållet fokuserad. Frukten är imponerande söt och årgångsstilen påminner inte så lite om 1989. Den nya Belle Epogue Blanc de Blancs är ljuvligt mjuk och smeksam med en kolossal simmig intensitet av söta grundtoner som samtidigt lyfts upp av citron och saftighet. Sensuell och fascinerade. En magnum 1998 Belle Epoque var Ragnis och min förlovningschampagne.