Bli medlem

 

Ny huschampagne v21 - Jacquesson & Fils '737'

Eftersom champagnebaren frekventeras ofta så byts huschampagnen var fjortonde dag. Dessa veckor fokuseras lite extra på denna producent. Exempelvis så serveras den aktuella préstigecuvén per glas under dessa veckor. Här representeras de mest kända och tongivande champagnehusen och de mest omskrivna odlarna.

sa JACQUESSON & FILS '373' [29PN 18PM 53CH]
Dizy | Champagne | Frankrike | importör: Vingruppen | SBnr 7436 SBpris 379 sek 

TASTING NOTE 'Jacquesson har blivit mästare på att skapa nya intressanta cuvéer och koncept. Standardcampagnen Perfection har här bytt skepnad och går under blandningens nummer; 737. Hela 68 % av vinet kommer från aktuell årgång och resten är reservvin. Andelen ekfat och Grand crugårdar är väldigt högt i detta ofiltrerade och svagt doserade vin. Avize, Aÿ och Dizy utgör som vanligt basen i den mycket intressanta cuvéen. Än så länge finns här massvis av ung pärondoftande frukt och gröna äppeltoner. Dessa kommer att bli mer komplexa med tiden och den högklassiga Chardonnay som finns här kommer att bli alltmer gräddig med tiden. Trätoner, skog, kryddor, choklad och en antydan till fino sherry finns parallelt med fruktigheten.' RJpoints 88(91)

Vi erbjuder er ett glas, 12 cl för 120 kronor. För hela flaskan 695 sek. Sugen? Hjälp oss bättra på per capita konsumtionen av champagne denna fredag!

RJ OM JACQUESSON & FILS Jacquesson var ett av de första champagnehusen när det grundades 1798 i Châlons-sur-Marne. Det tog inte lång tid innan man blev en av de mest berömda firmorna. Ryktet blev inte direkt sämre av att Napoleon i samband med ett besök hos firman skänkte Jacquesson guldmedalj för deras vackra källare. Främsta exportmarknad blev Amerika där man nyligen hittade gamla Jacquessonflaskor ombord på ett vrak vid namn Niantic. Redan 1867 sålde Jacquesson en miljon flaskor, men efter Adolphe Jacquessons död började en kraftig nedgång. Leon de Tassigny tog över 1920 och köpte de fina vingårdar man i dag äger i Avize, Aÿ, Dizy och Hautvillers. Kvaliteten blev ändå inte lika hög som under 1800-talet. Firman spelade länge andrafiolen ända tills Jean Chiquet 1974 köpte det anrika huset i Dizy.

I dag drivs firman av hans två målmedvetna söner Laurent (vinmakaren) och Jean-Hervé (affärsmannen). När jag första gången mötte Jean-Hervé 1990 talade han om för mig att de siktade mot den allra högsta toppen. Alla nya investeringar gjordes med inrikning mot kvalitet. Andrapressningen såldes, andelen reservvin och ekfat ökades. Större mängd Grand cru-druvor köptes in. I dag börjar den kostsamma satsningen bära frukt.

Standardchampagnen är strålande och har nu fått ett nummer för att särskilja de olika blandningarna. Prestigechampagnerna tillhör numera topparna varje år. Dessutom har man några av de äldsta kommersiellt tillgängliga champagnerna i sin D.T.-serie. På sikt kommer flera spännande monocruviner att lanseras, så håll ögonen öppna. Bröderna Chiquet ger sig inte innan de nått den allra högsta toppen. Jacquesson är ett av de allra intressantaste husen i dag och erbjuder fantastiskt bra värde för pengarna. Jag är så imponerad att de uppgraderas till 5 stjärnor!