Bli medlem

 

Ny huschampagne v40 - Charles Heidsieck 'Brut Réserve'

Eftersom champagnebaren frekventeras ofta så byts huschampagnen var fjortonde dag. Dessa veckor fokuseras lite extra på denna producent. Exempelvis så serveras den aktuella préstigecuvéen per glas under dessa veckor. Här representeras de mest kända och tongivande champagnehusen och de mest omskrivna odlarna.

mv CHARLES HEIDSIECK 'BRUT RÉSERVE' magnum [40PN 35PM 25CH]
Reims | Champagne | Frankrike | importör: Provinum Vinhandel | SBnr 77522 SBpris 459 sek

TASTING NOTE 'Från ett hundratal byar och 40% reservviner från åtta årgångar gjorde Daniel Thibault en av de bästa standardchampagnerna från de stora husen. Med ett par års extra flasklagring utvecklar den en högklassig doft av rostat bröd, vanilj och en lång komplex fruktighet med en len eftersmak av kola. Nu är vinet tillbaka igen efter att man känt sig tvingade att överge 'mis en cave-konceptet'. Vinet är om möjligt ännu rikar, nötigare och chokladigare än tidigare. Vinnare i Paris som främsta non-vintage' RJpoints 84(88)

Vi erbjuder er ett glas, 12 cl för 120 kronor. För flaskan 695 sek. Sugen? Hjälp oss bättra på per capita konsumtionen av champagne denna fredag!

RJ OM CHARLES HEIDSIECK Även om Charles Heidsieck både är det bästa och mest berömda av de tre Heidsieckhusen, så var det sist på plan av de tre. Det tog 66 år efter det att Florens-Louis Heidsieck lagt grunden till Heidsieckklanen innan Charles-Camille Heidsieck grundade huset 1851. 1857 gjorde Charles-Camille sin första Amerikaresa. Han blev snabbt »Champagne-Charlie« med jänkarna och blev så känd att hans namn förekom i texter i Music hall-föreställningar runt om i staterna. Charles-Heidsieck ägdes ett tag av Henriot, men såldes 1985 till Rémy-Cointreaugruppen. Daniel Thibault var Chef de caves här och på Piper-Heidsieck innan han allt för tidigt gick bort i februari 2002, saknad av en hel vinvärld. Dagens vinmakare Régis Camus följer samma ljuvligt rostade stil. Innan den makalöse Thibault kom in i bilden ägde man inga egna vingårdar. I dag har man 30 hektar i Ambonnay, Bouzy och Oger. Standardchampagnen Brut Resérve mis en Cave tillhör i dag de bästa på marknaden och årgångsvinet är alltid en fröjd att följa. Beslutet att lägga ner Champagne Charlie och ersätta prestigechampagnen med Blanc de Millénaires har lovordats av många. Själv hade jag gärna sett att bägge fått plats i portföljen. Samtliga viner är vackert rostade. Det blir ingen lätt uppgift för Daniel Thibaults efterträdare Regis att fylla det tomrum som den redan legendariske vinmakaren lämnar efter sig. 96:an är speciellt intressant eftersom den var så undermålig vid lanseringen, men så underbart rostad och ljuvligt komplex i dag. Allt är underbart och burgundiskt, men min analys är knivskarp när jag jublar åt doft, initialsmak, mellansmak, men blir besviken på eftersmaken precis som med Haut-Brion! Dock ofta ett 5-stjärnigt hus.