Bli medlem

 

ny HUSCHAMPAGNE v8 - GUY CHARLEMAGNE 'RÉSERVE BRUT'

Eftersom champagnebaren frekventeras ofta så byts huschampagnen var fjortonde dag. Dessa veckor fokuseras lite extra på denna producent. Exempelvis så serveras den aktuella préstigecuvéen per glas under dessa veckor. Här representeras de mest kända och tongivande champagnehusen och de mest omskrivna odlarna.

mv GUY CHARLEMAGNE 'RÉSERVE BRUT' [100CH]
Le Mesnil-sûr-Oger | Champagne | Frankrike | importör Theis Vine/Terrific Wine | SBnr 77281 SEK 377

TASTING NOTE 'Champagnen som lagras i tre år är gjord på druvor från Oger och Le Mesnil. Den elegantaste standardchampagne jag känner till! Doften är otroligt ren och blommig som en Chablis Grand cru från Louis Michel. Smaken är också romantiskt lätt och mångfasetterad, den perfekta aperitifen en försommarkväll. Något ekigare och kraftigare på sistone.' RJpoints 81(86)

Vi erbjuder er ett glas, 12 cl för 120 kronor. För flaskan 695 sek. Sugen? Hjälp oss bättra på per capita konsumtionen av champagne denna fredag!

RJ OM LE MESNIL-sûr-OGER Le Mesnil-sur-Oger, eller kort och gott Le Mesnil. I över 40 år saknades det en futtig hektar för att Le Mesnil skulle få Grand Cru-status. Detta skedde först 1985 trots att byn ansågs som den främsta av alla. De druvor som växer i ett bälte på 160-220 meters höjd ger de elegantaste champagner världen skådat. Byn visar upp en mycket speciell Chardonnayklon som ger en penetrerande bouquet även om innehållet i en cuvée är litet. Mesnils viner är ofta blyga och syrliga som unga, för att sedan explodera i färgprakt och sensationella njutningar. Valnötter och kaffe kombinerat med en gäckande exotisk frukt brukar vara huvudinslagen i de kompletta mogna champagnerna från byn. Tyvärr finns det också gott om enkel Le Mesnil-champagne, vilket visar hur mycket mikroklimatet varierar inom byn. De lägen som är mest berömda är Chétillon, Musette, Jutées, Cocugneux, Champ d´Alouettes och framför allt Clos du Mesnil, som tidigare ägdes av Julien Tarin. Detta unika muromgärdade läge mitt inne i byn köptes 1971 av Krug som inledde en nyplantering direkt. Det dröjde ända till 1979 innan bröderna Krug ansåg att vinet var tillräckligt bra för försäljning. Historiskt sett är det Salon, också en monorcu-champagne, som gett byn världsrykte. Odlingsarealen är idag 432 hektar, uppdelade på ett fyrtiotal odlarproducenter, samt ett fåtal hus som lyckats köpa den extremt dyra marken i tid. Krug, Clicquot, Salon, Moët och Henriot tillhör de lyckliga få.

FRAMSTÅENDE PRODUCENTER I BYN
Guy Charlemagne
Krug
Pierre Peters
Salon

RJ OM GUY CHARLEMAGNE Den eleganta firman grundades 1892. Guy Charlemagnes son Philippe gör några av de renaste champagner som produceras. Le Mesnil-karaktären är om möjligt ännu mer påtaglig än i grannen Salons viner. Utöver 6 hektar i Le Mesnil äger de 1 hektar i Oger, 6 hektar i Sézanne och 1 hektar i Glannes. Stockarnas genomsnittsålder är imponerande 35 år. I årgångsvinerna finns druvor från tre lägen: Vaucherot, Aillerand och Masonière. Man använder små ekfat till tjugo procent av skörden. Prestigevinet Mesnillésime från 60-åriga stockar är ett superkoncentrerat vin där hälften av vinet har genomgått malolaktisk jäsning i ståltankar, medan andra hälften jäst på ekfat med äppelsyran intakt. Mesnillésime är ett vin för varje vinsamlares källare. En odlare att följa med största respekt i framtiden. Missa inte 2004:an. Eller det vanliga årgångsvinet från 2008.