Bli medlem

 

Richard om Dom Ruinart

Richard har under senaste tiden, aug & sep'11, provat och reviderat sina omdömen om Dom Ruinart. För att läsa artikeln behöver du logga in. Läs hela artikeln här. 

DOM RUINART

Mycket talar för att munken Dom Ruinart var nästan lika betydande under sin levnadstid som sin gode vän Dom Pérignon, mannen som i efterhand utmålats som champagnes fader. Thierry Ruinart (1657-1709), en benediktinermunk från Reims, försåg brorsonen Nicolas Ruinart med tillräcklig kunskap för bildandet av det första Champagnehuset 1729. Firman blev snabbt framgångsrik på vitt skilda exportmarknader och välbesökt på grund av sina djupa, exceptionellt vackra kritkällare, vilka i dag är klassade som historiska monument. Djupt nere i dessa källare har flera av världens främsta sommelierer tävlat i den prestigefyllda tävlingen Trophée Ruinart.

Det dröjde ända till 1959 innan huset gjorde sin första prestigechampagne som logiskt nog blev en blanc de blancs från firmans egna grand crugårdar presenterad i en gammaldags bred butelj med smal hals nära nog identisk med de som munkarna använde sig av. De fantastiska vinerna Dom Ruinart och Dom Ruinart Rosé görs i en antioxidativ (reduktiv) stil och bygger på samma basvin i cuvéen. Rödvinstillsatsen på cirka 15% Pinot Noir kommer från egna vingårdar i Sillery, Verzenay samt den okända grand crubyn Puisieulx i Montagne de Reims.

Det som skiljer Dom Ruinart från exempelvis Taittingers Comtes de Champagne och andra högklassiga multicru-blanc de blancs, såsom Pol Roger, Billecart-Salmon och Roederer Blanc de Blancs, är att utöver basen från grand crubyar i Côte des Blancs ingår också en tämligen hög andel Chardonnay från Pinotbyar, där Sillery med sin tuffa rökiga mineralitet och välstrukturerade kropp står för lejonparten. Detta gör Dom Ruinart unikt och personligt. Utöver detta faktum bör noteras att sedan man inlemmades i LVMH-gruppen används samma jäst som i Dom Pérignon vilket är en logisk delförklaring till varför Dom Ruinart av vissa betraktas som en Dom Pérignon Blanc de Blancs, något man givetvis inte eftersträvar men som även blivit min slutsats i några blindprovningar.

 

Här hittar du champagnerelaterade
gåvor till dig själv eller dina vänner…
Läs mer


 Vill du ordna en provning för jobbet, dina kunder, dina vänner...
Läs mer


Aktuella Producentprovningar

Läs mer här...


Champagnebarerna finns för närvarande i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer


Lyssna på Champagne Club
Chill Out Theme by “I Awake”
Spela