Bli medlem

 

Ålandschampagnen kom från ett avsomnat champagnehus

 På Veuve Clicquot fick man inte glädjas åt att champagnen i skeppsvraket kom från företaget. Vrakskumpan kanske inte ens är världens äldsta drickbara. Franska experter har nu analyserat innehållet i en av flaskorna från skeppsvraket i de åländska farvattnen. Det är utan tvekan champagne som är ”still going strong” men den är inte från Veuve Clicquot – Gula Änkan – och troligtvis från början av 1800-talet.

Veuve Clicquots förre källarmästare Dominique Demarville är säker på att buteljen kommer från champagnehuset Juglar, ett företag som somnade in redan på 1800-talet. Den förre källarmästaren är dock mycket imponerad över kvaliteteten:

– Det smakar som om tiden stått stilla, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Dominique Demarville tror att flaskan buteljerats under något av de tre första decennierna på 1800-talet – alltså mellan 1800 och 1830. Det mesta tyder också att den sjunkna galeasen är från samma tid. Galeasen kom troligen från Danzig (Gdansk) eller väster därom, längst nuvarande tyska Östersjökusten.

Det är också troligt att ett svenskt handelshus varit inblandat då lasten också bestod av Rörstrands porslin från Stockholm. Hela skeppet kan till och med ha varit svenskt.

Dominique Demarville på Veuve Clicquot har analyserat ett par milliliter av innehållet vad gäller färg, doft och smak. Enligt Demarville är smaken först lite rökig, sedan söt – men efter det finns både syra och friskhet.

Om de numera berömda Juglar-buteljerna är yngre än 1825 är de heller inte världens äldsta drickbara champagne. Förra året öppnades en champagneflaska i London som just kom från 1825.

Buteljerna tillhör Ålands Landskapsregering eftersom föremål från ett maritimt kulturarv tillfaller landskapet utan lösen.

Enligt Ålandstidningen har Ålands Landskapsregering bestämt att de cirka sjuttio buteljer ska bärgas snarast efter den 30 augusti – då anbuden för bärgning ska vara inne. Det är relativt bråttom då en bjälke annars hotar att krossa lådorna.

Marinarkeologen Marcus Lindholm vet ännu inte var flaskorna ska ta vägen sedan de bärgats. De kan dock inte säljas eftersom de kommer från en fornlämning.

Från denna vecka kan den första bärgade champagneflaskan beskådas på Ålands museum.

 

källa: www.wownews.se

Här hittar du champagnerelaterade
gåvor till dig själv eller dina vänner…
Läs mer


 Vill du ordna en provning för jobbet, dina kunder, dina vänner...
Läs mer


Aktuella Producentprovningar

Läs mer här...


Champagnebarerna finns för närvarande i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer


Lyssna på Champagne Club
Chill Out Theme by “I Awake”
Spela