Bli medlem

 

Rosésäsongen 2010

I skrivande stund finns det 22 roséviner i Systembolagets ordinarie sortimentet, och det är en tämligen stabil siffra. Däremot märks en ökning bland nyhetslanseringarna. Allt fler importörer väljer nämligen att nylansera sina roséviner eftersom det handlar om en färskvara. Rosévin vinner sällan på lagring, snarare tvärtom. Det märks på provningen – en del av vinerna är inte så fräscha som de borde vara. Och boven i dramat är alltså omsättningen – storsäljarna hinner bara in och vända i butikerna medan hyllvärmarna ofta drabbas av ålderskrämpor. ?Ett bra rosévin ska vara friskt och fräscht!


Lanseringrna kommer från följande ursprung; Frankrike (5 st), Spanien (4 st), Australien (2st), Chile (2 st), Italien (1 st), Portugal (1 st), Argentina (1 st), Sydafrika (1 st), Bulgarien (1st), Ungern (1st), Uruguay (1st), Österrike (1st), Peru(1st)! 22 stycken, en mer än halvering från förra säsongen…

Björnstiernes 3 goda rosétips…

vin 1
Gobelsburg Rosé 2008

SB-NUMMER 75105
SORTIMENT Beställningssortimentet
PRIS 139 kronor
PRODUCENT Schloss Gobelsburg
URSPRUNG Österrike, Kamptal
IMPORTÖR PrimeWine
VINET Schloss Gobelsburg har en mycket lång historia. Munkar drev egendomen på 1700-talet och under lång tid lät man slottet och dess vinnäring förfalla. Numera har det dock återtagit sin plats som kvalitetsproducent. 1996 togs vinframställningen över av den skicklige Michael Moosbrugger som lyft egendomens viner till höga höjder. Ypperliga vingårdslägen frambringar smått fantastiska viner.
SOCKER Mindre än 5,0 gram/liter
DRUVA 70% zweigelt och 30% St Laurent.
Zweigelt är en korsning av druvorna blaufränkisch och st laurent, framtagen 1922 av Dr Zweigelt. Druvsorten blauburger är en korsning mellan blauer portugieser och blaufränkish.
KARAKTÄR Bärig doft med inslag av röda vinbär, smultron, blodapelsin och gräs. Torr, bärig, mycket frisk smak med inslag av röda vinbär, smultron, gräs och blodgrapefrukt.
GASTRONOMI Rödingtartar med örtflan, rädisa, pepparrot samt äpplevinaigrette.

vin 2
Castello di Ama Rosato 2007

SB-NUMMER 73839
SORTIMENT Beställningssortimentet
PRIS 145 kronor
PRODUCENT Castello di Ama
Företaget grundades 1972 av de fyra familjerna Sebasti, Cavanna, Carini och Tradico, efter att ha blivit förälskade i chiantiviner och traditionerna i vindistriktet. Efter hand köpte de mark, och två mycket gamla byggnader från 1800-talet; Villa Pianigiani och Villa Ricucci. Egendomen ligger mitt i hjärtat av Chianti Classico mellan Radda och Gaiole inte långt från Siena.
IMPORTÖR janake winegroup
VINET Totalt äger man nu 250 hektar varav 90 är planterade med vin och 40 med olivträd. Sedan 1988 drivs Castello di Ama av andra generationen Lorenza Sebasti som understöds av den vinproducerande specialisten Marco Pallanti. Vinerna kommer uteslutande från egendomen och kombineras av; stramhet, elegans och smakrikedom. Vingårdarna ligger på en höjd av 450 till 480 meter över havet och marken består huvudsakligen av kalk och lera med en ganska rik struktur av "alberese och galestro" med alkalisk pH. För att kunna framställa viner av högsta kvalitet har det gjorts en noggrann karaktäristik av varje druvsort och varje enskild vingård. De flesta vingårdarna planterades mellan 1964 och 1978. År 1984 planterads sju hektar och mellan 1997 och 2000 ytterligare 15 hektar med nya sangiovesekloner. Mycket av den Sangiovese som planterades under 1960-talet odlades inte på rätta platser varför de har ersatts av mer lämpliga druvsorter.
SOCKER 1,83 g/l
DRUVA 90%Sangiovese, 10% Canaiolo
KARAKTÄR Vacker ljust röd som är mot det rosa hållet. Torrt rosévin med krispig syra, ett nyansrikt vin med inslag av tropisk frukt som visar elegans som. Själva säger de att vinet visar upp fragansen av en vårdag i Ama.
GASTRONOMI Stekt ankbröst med potatispuré, halstrad anklever och confiterade tomater.


Vin3
Gosset  Grand Rosé Brut

SB-NUMMER 7405
SORTIMENT Standardsortimentet
PRIS 459 kronor
PRODUCENT Gosset
Ruinart må vara den äldsta champagneproducerande firman, men Gosset var vinmakare av stilla viner mycket tidigare. Redan 1584 sålde Pierre Gosset sitt vin d'Aÿ som négociant. Familjen äger i dag 12 hektar i byarna Aÿ, Bouzy, Mareuil och Rilly, alla dessa är fyllda med Pinot Noir. Detta räcker endast till tjugo procent av behovet, men byarnas karaktär märks tydligt i årgångsvinerna. Gosset tillhör de verkliga traditionalisterna i området, med handetikettering och degorgering. Man använder också gamla ekfat där årgångsvinerna lagras en kortare tid, vilket endast ger en antydan till ekkaraktär. Vinerna är alltid fylliga och rika med ett stort inslag av Aÿpinot och högklassig Chardonnay. Vinmakare är den finurlige Jean-Pierre Mareignier. År 1994, efter mer än 400 år av ägarskap inom familjen, såldes Gosset till familjegruppen Renaud-Cointreau, som äger Cognac Pierre Frapin Grande Champagne. Eftersom Gosset är kända och uppskattade av initierade vinvänner världen runt, kan de öka sin internationella närvaro och samtidigt bevara sin höga kvalitet. De distinkta cuvéerna serveras på de finaste restaurangerna
URSPRUNG Frankrike, Champagne, Aÿ
IMPORTÖR Divine
VINET Gosset blandar alltid i Pinot Noir i sina champagner, inga viner genomgår MLF, malolaktisk jäsning (omvandling av äppelsyra till mjölksyra), detta för att behålla den fräscha syran, nästan inga fat används, bara något på reservevinerna. Remuage görs för hand och man låter vinerna vila mellan 3 – 12 månader efter dégorgering (borttagande av jästfällningen och återförsluten flaska).
Druvorna till Gosset Champagne kommer alltid från samma byar och man änvänder 45 olika lotter där en stor andel är Grand Crus med en klassifikation på 95%. Alla små lotter jäses var för sig för att sedan blandas till den slutliga hus-stilen
DRUVOR 18 pinot noir, 82 chardonnay
RJ 82 (86)
KARAKTÄR Vacker rosa färg. Doften är elegant och finstämt fruktig med toner av röda bär och röda äpplen. Medelfyllig, torr, rent bärig och elegant med frisk syra och fina toner av hallon och röda äpplen. Eftersmaken är medellång och bärfruktig men fortfarande elegant.
GASTRONOMI En gammal husmanskostklassiker som är strålande att göra i förväg och i enorma mängder. Lite studentikost kan tyckas men ljummen punsch är gott till sältan i fläsket. Som bjudsoppa gör en Crème Ninon, en av salige Tore Wretman’s favoriter. Har ätit denna i många varianter men på avsomnade Franska Matsalens var den ypperst. Kort sagt en grön ärtsoppa som stryks över med en skvätt sval champagne vid serveringstillfället. Glöm inte en skvätt i soppan och en skvätt i kocken. Här tycker jag att det är riktigt lyckat med en sk Blanc de Noirs, mao en champagne enbart gjord på druvan pinot noir. Härligt rika toner av röda vinteräpplen i kombination av klingande frisk syra. Glöm inte att gastronomi på hög nivå är precis lika allvarligt som elitidrott; uppvärmning är essentiellt för ett lyckat resultat.
OST En välförsedd ostbricka från Champagne med Arrigny, Boursault, Caprice des Dieux, Chaumont, Explorateur eller Maroilles. Detta är verkligen ett vin för de sena sommarkvällarna i början av sommaren…
 

Här hittar du champagnerelaterade
gåvor till dig själv eller dina vänner…
Läs mer


 Vill du ordna en provning för jobbet, dina kunder, dina vänner...
Läs mer


Aktuella Producentprovningar

Läs mer här...


Champagnebarerna finns för närvarande i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer


Lyssna på Champagne Club
Chill Out Theme by “I Awake”
Spela